Havalar ısındıkça gıda zehirlenmesi artıyor
Gıda zehirlenmesi, insanların yedikleri veya içtikleri bir şeyden kaptıkları bir hastalık. Yaz aylarında tüketilen yiyecek ya da içeceklerde bulunan çeşitli bakteri, virüs ya da parazit, insan vücudunda üremeye devam eder. Kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkar, semptomlar genellikle yemeği yedikten birkaç saat veya birkaç gün sonra başlar. Çoğu insan hastalığı hafif geçirir ve tedavi olmaksızın iyileşir. Bazen de gıda zehirlenmesi ciddi hastalıklara veya komplikasyonlara neden olur. Peki yazın hangi gıdaları tüketirken iki kez düşünmek lazım? Dr. Şirin Seçkin anlattı
ABONE OLYaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla gıda zehirlenmesi vakaları da artıyor. Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık 600 milyon kişinin (her 10 kişiden 1'i) kontamine gıdaları tükettikten sonra hastalandığını ve her yıl 420 bin kişinin de bu sebepten yaşamını yitirdiğini açıkladı. Çocukların yüzde 40'ını etkileyen bu durum, her yıl 5 yaş altı 125 bin çocuğun hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Yaz aylarında her yıl milyonlarca kişi buna yakalanır. Her 6 çocuktan biri bunu geçirir. Yaz aylarında yiyecek ya da içeceklerde bulunan çeşitli bakteri, virüs ya da parazitin alınması sonucu bunlar insan vücudunda üremeye devam ederek kusma, ishal, ateş, karın ağrısı, kramplar gibi şikayetlere yol açar. Bazen de besinlerde bazı bakteriler üreyerek çeşitli toksinler salgılarlar, bunlarda da kusma ve ishale yol açabilir. En sık etken ise virüslerdir. Yiyecek ve içeceklerdeki toksinler ve tarım ilaçları da besin zehirlenmesine yol açabilir ve botulism de bunlardan biridir" dedi.