Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güneş tutulması ne zaman, hangi gün ve saat kaçta gerçekleşecek? 2022 Güneş Tutulması Türkiye'den görülür mü ve etkileri ne olacak? Güneş Tutulmasının burçlara etkisi
        • 1

          Güneş tutulması için heyecanlı bekleyiş başladı. Bu önemli gök olayını takip etmeyi düşünenler, "Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek?" konusuyla ilgili araştırmalara hız verdi. Bilindiği gibi, Ekim ayının son haftasında gerçekleşecek olan güneş tutulması, yılın ikinci güneş tutulması olacak. Peki, güneş tutulması ne zaman, hangi gün olacak ve Türkiye'den görülebilecek mi? İşte, 2022 güneş tutulması ile ilgili merak edilenler...

        • 2

          GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

          TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 2022 yılı Gök olayları takvimine göre tutulmalar yılda 4 kez oluyor, ikisi ay tutulması, ikisi güneş tutulması olarak geçiyor. Güneş tutulmasının ikincisi ise 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleşecek.

        • 3

          GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA OLACAK?

          Güneş tutulması 25 Ekim Salı günü 11.58 saatlerinde başlaması bekleniyor. Uzmanlar güneşe direk bakılmaması konusunda uyardı.

        • 4

          MAKSİMUM EVRE 13.50 SAATİNDE GERÇEKLEŞECEK

          TUG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ve Prof. Dr. Faruk Soydugan'ın hazırladığı 2022 Gök Olayları Yıllığı'nda, parçalı Güneş tutulması hakkında, "2022 yılında ülkemizde sadece bir Güneş tutulması gözlenebilecektir. 25 Ekim 2022 parçalı Güneş tutulması, Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında meydana gelecek bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50'de gerçekleşecek ve Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50'si örtülecek. Parçalı Güneş tutulmasının maksimum evresinde Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek" ifadelerine yer verildi.

        • 5

          PROF.NACİ GÖRÜR GÜNEŞ TUTULMASININ ETKİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

          Twitter hesabında 25 Ekim Güneş tutulması hakkında açıklama yapan Prof. Naci Görür, "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa' diyorlar" diye sözlerine başlayan Prof. Görür, "Ay, Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir" şeklinde konuştu.

        • 6

          ÇIPLAK GÖZLE BAKMAYIN!

          UG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ise güneş tutulmasına kesinlikle çıplak gözle bakılmaması gerektiğini söyledi “Çünkü Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur" dedi.

        • 7

          TUTULMA TÜRKİYE’DEN GÖZÜKECEK Mİ?

          Dünya üzerinde tutulma İzlanda, Avrupa, Kuzey – Doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan ve Batı Çin bölgelerinden izlenebilecek. Ülkemizde de hava durumunun açık olmasıyla beraber takip edilebilecek.

          GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

          Güneş tutulması denilen olayda, Ay yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneşin arasına girer ve böylece güneş tutulması denilen doğa olayı meydana gelir. Tutulmanın gerçekleşmesi için Ay’ın yeni ay evresi yani dünyada hiç gözükmeyen yüzünün olması gerekir ve Dünya’ya göre Güneş ile yörünge üzerinde çakışması gerekir.

        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa