Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa O MİT'çiye 20 yıl hapis!

        Neşet KARADAĞ/ AHT

        Suriyeli muhaliflerin lideri ve Özgür Suriye Ordusu kurucusu Albay Hüseyin Mustafa Harmoush ve binbaşı Mustafa Kassom 2011 yılında Türkiye'ye sığındı.

        Hatay Altınözü'ndeki mülteci kampında kalan Harmoush ile Kassum 29 Ağustos 2011'de aniden kayboldu. Soruşturma sonunda iki rejim muhalifi subayın kaçırıldığı ve 100 bin dolar karşılığında Suriye askerlerine teslim edildiği belirlendi.

        Muhalif subayları Suriye ordusuna teslim ettiği iddia edilen ve ardından MİT'ten ihraç edilen Hatay Bölgesi'nde görevli Önder S. ile işadamları Erdoğan Ayhan Kit, Mete Aslan, Aslan'ın yanında çalışan

        Mehmet Nur ve Yılmaz Nur 10 Şubat 2012'de yakalanarak tutuklandı.

        Olayda MİT görevlisi Önder S. ile irtibatlı oldukları belirtilen MİT'in Adana Bölge Başkanı N.B. ve Hatay Bölge Başkanı M.A.A.'da soruşturmaya dahil edildi.

        Haklarında Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, kişiyi hürriyetinden alıkoymak" suçlarından dava açılan 3'ü MİT görevlisi 7 kişi önceki gün karar duruşmasına çıktı.

        Hakkında 48 yıl hapis cezası istenen Önder S., 19 yıl İstanbul, Mersin, Adana ve Hatay'da MİT Bölge Müdürlüğü'nde tercüman olarak görev yaptığını belirterek suçlamaları reddetti.

        S., Suriyeli Albay Harmoush'un kontrollerinden çıktığını ve MİT Müsteşarlığı'ndan gelen 4 görevlinin takibiyle, kendilerinin "by-pass" edildiğini söyledi. Harmoush ile en son yaptığı görüşmenin spontane

        geliştiğini belirtti.

        Diğer sanıklar olayla bir ilgilerinin bulunmadığını iddia ederken, mahkeme heyeti, S.'yi "casusluk" suçlaması ve özgürlüğü kısıtlamaktan 20 yıla mahkum etti. Casusluktan beraat eden işadamları Kit ve Aslan 16'şar yıl 8'er ay, Mehmet Nur ile Yılmaz Nur ise 8'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı.

        MİT'in eski Hatay Bölge Başkanı M.A.A. "Görevini kötüye kullanmak"tan beraat ederken, MİT Adana Bölge Başkanı N.B. hakkındaki dava ise yargılama sırasında Başbakanlık tarafından soruşturma izni verilmemesi nedeniyle düştü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa