"Polisler 17 yıl erken ölüyor çünkü..."
İşte Türkiye'deki 'polis' gerçeği!
Bursa eski Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, Türkiye'deki polisin çalışma şartlarının zorluğuna dikkat çekti. Yaptığı araştırmada çarpıcı notlar veren Yılmaz, polisin normal insana göre 17 yıl daha erken hayatını kaybettiğini, polisin çalışma şartlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de personel yetersizliği sebebiyle polislerin çalışma şartlarının ağır olduğunun söylenmesinin genelde kolaycı, önyargılı ve yersiz bir iddia olduğunu söyleyen Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Emniyet Müşaviri Halil Yılmaz, emniyet teşkilatında direncin başladığı ve en çok hissedildiği noktanın hiyerarşik piramidin üst kısımları olduğunu belirtti.
Yılmaz, "Sokaktaki polis sayısı ne kadar arttırılırsa arttırılsın fiziksel ve ruhsal olarak tükenmiş personelden verim alınamayacağı açıktır. Emniyet Teşkilatındaki en büyük yanılgılardan birisi de 'çok çalışıyor görünme' ile 'etkin çalışma'nın birbirine karıştırılmasıdır. Bir personelin sistematik olarak uzun saatler boyunca görev yerinde tutulması o personelin çalıştığı ya da ondan verim alınması anlamına asla gelmeyecektir. Öte yandan bu personelin bireysel, aile ve sosyal yaşam kalitesinin de düşeceği açıktır" dedi.
POLİSİN 7-24 HİZMET VERMESİ AİLE YAŞANTISINI BOZUYOR
Polisin izin ve mesai kavramlarının bütünleştiğine dikkat çeken Yılmaz, polisin istirahatlı dahi olsa amir tarafından verilen emirle tekrar göreve dönmek zorunda kaldığını vurguladı.
Görevde iken hangi saatte istirahata ayrılacağını bilmeyen polislerin, ikinci emir ihtimalinin özel yaşamı etkilediğini hatırlatan Yılmaz, "Programlı bir yaşamdan yoksun kaldığı içindir ki sürekli olarak görünmeyen bir iş stresinin baskısı altındadır. Bu ise, kaçınılmaz olarak görevi yanında eşi ve çocukları ile olan ilişkisini ve aile içindeki güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde bir birey olarak Polis, 7 gün 24 saat verilmesi gereken güvenlik hizmetini, kendilerine, ailelerine, çocuklarına haksızlık yaparak yerine getirmek zorunda bırakılmıştır.
Polislerin kendileri, eşleri ve çocuklarına ait olması gereken zamanın da kullanılarak kurumsal bir hizmetin verilmesi ne yazık ki hakkaniyet değerini yaşatmak olmamaktadır. Bir birey olarak Polisin kendisi ve sorumlulukları da mutlaka hesaba katılmalıdır. Hakkaniyet, diğer insanların olduğu kadar, İnsan Haklarını korumada birinci derecede sorumlu polisin de haklarının korunmasını içerir" dedi.
HER 8 SAATTEN SONRA FAZLA MESAİ VERİLMELİ
Yasaya göre kurumların, günlük çalışma süresinin dışında fazla çalışma ücreti ödemeksizin personelini çalıştırabilmelerinin mümkün olduğunu hatırlatan Yılmaz, her sekiz saat fazla mesai için bir gün izin verilmesi zorunluluğunun olduğunu vurguladı.
Bu hükmün emniyet teşkilatında uygulanmadığını söyleyen Yılmaz, yasaya aykırılık olduğunu sözlerine ekledi.
Amir - memur ayrımı olmaksızın polis teşkilatında hafta sonu tatil uygulamasının olmadığını ifade eden Yılmaz, "Özlük hakları açısından aynı düzenlemeye tabi diğer devlet memurlarına göre iki mislinden fazla çalışan polise ödenen fazla mesai ücreti Ekim 2011 itibariyle 281.69 TL'dir. Ayrıca yöneticiler, her olasılığı düşünerek terör, grev, kanunsuz gösteri, toplantı ve ilave emniyet tedbiri gerektiren benzeri sebeplerle çalışma saatini onay almak suretiyle 12-24 sisteminden 12-12'ye çevirebilmektedirler" diye konuştu.
"POLİS NORMAL BİR KİŞİNDEN 17 YIL DAHA ERKEN ÖLÜYOR"
Polisin mesaisinin, gece çalışmanın ağırlığı da dikkate alınarak, haftada 40 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Zarurete dayalı olarak bu sürenin aşılması durumunda makul ve tatmin edici rakamlarla fazla mesai ücretleri ödenmeli ve polis, çalışma saatleri veya fazla mesai konusunda idare veya hukuk makamları nezdinde birey olarak hak aramak zorunda bırakılmamalıdır. Ne yazık ki çalışan polisin mevcut çalışma şartları da bir o kadar düşündürücüdür.
Polisin yaygın olarak maruz kaldığı belli meslek hastalıkları, yaşadığı iş kazaları ve özellikle normal bir kişiden ortalama olarak 17 yıl daha erken öldüğü göz önüne alındığında bu alanda yapılması gerekli çok şeyin olduğu ortaya çıkmaktadır. Polisin hem çalışma süresinin hem de şartlarının dünya standartlarına kavuşturulmalı. Bunun yapılmaması sadece polisin değil, aile bireylerinin, yakın çevresinin ve polisten güvenlik hizmeti almak üzere devlete vergi veren milyonlarca vatandaşın doğrudan mağdur olmaları demektir" dedi.
İHA