Zorunlu hizmet azaldı...
Zorunlu hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla düşürülmesi Hava Kuvvetleri'nde çok sayıda pilotun istifasını gündeme getirdi.
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nde zorunlu hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla düşürülmesi Hava Kuvvetleri'nde çok sayıda pilotun istifasını gündeme getirdi. Özel havayollarında daha yüksek ücretle iş imkanı bulunan pilotlardan 80 kadarının istifa dilekçelerini sundukları belirtildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde istifa ve emeklilik dilekçeleri her yıl Ağustos ve Ocak aylarında verilebiliyor. Askerlik Kanunu'nda Mayıs 2012'de yapılan değişiklikle muvazzaf subayların mecburi hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla indirilmesi, etkisini Ocak 2013 emeklilik dilekçe döneminde gösterdi.
Yerli ve yabancı havayollarının artan pilot ihtiyacı Türk Hava Kuvvetleri'ni uzun yıllardır zor durumda bırakıyordu. Halen tutuklu bulunan eski Hava Kuvvetleri Komutanlarından İbrahim Fırtına döneminde de çok sayıda pilotun istifa talebi gündeme gelmesi üzerine, Fırtına önce Başbakan Erdoğan'dan "özlük haklarında iyileştirme" sözü almış, ardından personeline mektup yazarak istifaların büyük bölümünü durdurmuştu.
Ancak zorunlu hizmet süresinin de 5 yıl kısalması Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı bir kez daha zora soktu. Yaklaşık bin 700 pilotun görev yaptığı Hava Kuvvetleri'nde zorunlu hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla inmesiyle, 500'ün üzerinde pilotun TSK'dan ayrılma hakkı doğdu. Bunlardan 80 kadarının ayrılma dilekçelerini verdikleri ortaya çıktı. Hava Kuvvetleri'nde pilotlara en fazla 4 bin TL maaş ödenebiliyor. Buna karşın sivil havayolu şirketlerinde pilot aylıkları 20 bin lira düzeyine kadar çıkabiliyor.
ANKARA