Şemdinli'de aslında ne oldu? (1)
Şemdinli... İçinde yaşayanların deyimiyle yolun bittiği yer. Bir vadi içine adı "Cumhuriyet" olan tek cadde üzerine birkaç kamu binası ve etrafına yayılmış çarpık yerleşim yerlerinden oluşan ilçenin bir yüzü İran'a diğeri Irak sınırına uzanan dağlara bakıyor...
AHT MUHABİRİ ZÜLFİKAR ALİ AYDIN'IN YAZI DİZİSİ -1-
"İRAN'DAN GELİP BAYRAK DİKECEKLERDİ"
PKK’nın Şemdinli’deki saldırı stratejisi cephe savaşı olarak tanımlandı. Ancak yetkililer ve tanıkların anlattıkları çok farklı bir saldırı stratejisini gösteriyor. Teröristler ilçe çevresinde 2 ay kazı yapıp 6 tepeye uçaksavarlar yerleştirmiş
Üst düzey bir yetkili, “Asıl planı hayata geçiremediler. İlk aşamada başarısız oldular. Asıl amaçları İran tarafından Şehidan ve Jermi bölgesinden gelerek ilçe etrafında bir yay çizerek girecek olan 400 kişilik grupla birlikte ilçe merkezine bayrak dikmekti” dedi
Şemdinli... Türkiye’nin, 1984’teki PKK baskınıyla tanıdığı ilçe, 28 yıl sonra yeniden PKK saldırısıyla gündemde...
Her şey 23 Temmuz’da örgütün yol kesip üç saat kimlik kontrolü yapmasıyla başladı. İddiaya göre bu sefer hedef kenti ele geçirmekti. Eşine az rastlanır şekilde, geniş alanda tam 20 gün süren çatışmalar yaşandı. 6 köy ve mezrada yaşayan yaklaşık 1050 kişi önce köylerini terk etmek istemedi. Ancak yoğun bombardımanla PKK’nın köylerin etrafına yerleştiği ortaya çıkınca, dünyanın ünlü balları arasında sayılan Şemdinli Balı’nı da üreten köylüler göç etmek zorunda kaldı. Geride üzüm, ceviz ve elma bahçeleri ile küçük ve büyükbaş hayvanlarını bırakarak ilçe merkezi ile çevresindeki yakınlarına sığındılar. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay “Şemdinli’de cüretkâr saldırı” dedi ama resmi açıklama yapılmayınca yaşananlar bir sır olarak kaldı. HABERTÜRK muhabiri Zülfikar Aydın bu esrar perdesini aralamak için Şemdinli’ye gitti.
İŞTE PKK’NIN ŞEMDİNLİ’Yİ DÜŞÜRME PLANI
Her şey PKK’nın 23 Temmuz’da yol kesip 3 saat kimlik kontrolü yapmasıyla başladı. Olay duyulduğunda güvenlik güçleri, önce PKK’lıların kaçış bölgesine yani Goman Dağı’nın ardında Irak sınırına uzanan bölgeyi bombaladı. Ardından hem helikopter hem de karadan asker sevkıyatı ile operasyon yaptı. PKK’nın yeni saldırı taktiği de ilk anda yapılan bu sevkıyatta 4 askerin şehit edilmesiyle fark edildi.
TEPELERE UÇAKSAVAR TAŞIDILAR
Güvenlik güçleri ve Hakkâri’deki üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, PKK İran-Irak sınırının birleştiği noktadan Şemdinli’yi çevreleyen 20-30 kilometrelik bir yay içinde önceden aylar süren büyük bir hazırlık yaptı. Güvenlik güçlerinin son dönemde araziye daha az çıkmasından yararlanan PKK sadece Şemdinli ilçe merkezini gören 6 ayrı tepeye doçka uçaksavar yerleştirdi. PKK’lıların uçaksavarları yerleştirdiği bu tepeleri önceden tespit edip 2 ay boyunca kazı yaptıkları anlaşıldı.
F-16 VE KOBRA’YI HEDEF ALDILAR
23 Temmuz’da yol kesip kimlik kontrolü yapan PKK’lı grup ağırlıklı olarak Irak sınırına doğru çekilirken sadece ilçe merkezini gören tepelere değil Irak sınırına uzanan Cami Dağı ve Derecik bölgesi çevresine hâkim tepelere de uçaksavar yerleştirdi. PKK’nın aylarca sürdüğü anlaşılan bu yeni taktiğinin şifresi de askerin havadan F-16 ve Kobra helikopterle alanı bombaladığı ilk günlerde ortaya çıktı. Yaklaşık 30 kilometrelik Tekeli ve Goman Dağı, Derecik ve Çukurca yönünde derin vadilerin bulunduğu tepelerden uçaksavarlarla havadan müdahale eden F-16 ve Kobra tipi helikopterlere yoğun ateş açıldı.
PKK’NIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
Bu yolla askeri önce kırsal alana çekip burada kayıp verdirerek araziye çıkamaz hale getirmek isteyen PKK, daha sonra Şemdinli ilçe merkezine sızmak niyetindeydi. Çatışmanın başladığı ilk günlerde Şemdinli Goman Dağı’nın ardında uzanan Yiğitler mezrası yakınlarına komando grubu indirmek isteyen bir helikopter, PKK uçaksavarlarının açtığı ateşten manevralar yaparak kurtuldu. F-16 desteğiyle tespit edilebilen bazı noktalar vuruldu ancak Şemdinli kırsalında Irak sınırına uzanan yaklaşık 15 ayrı noktada PKK’nın uçaksavar kurduğu da anlaşıldı.
KÖYE BOMBARDIMAN TUZAĞI
PKK’nın kurduğu bu hava savunma sistemi, hafif silahlarla hareket eden PKK’lı grupların güvenliğini artırınca, bu gruplar ilçenin çevresinde daha rahat hareket etme şansına erişti. Hakkâri’de görevli üst düzey bir yetkili, PKK’nın saldırısı ve Şemdinli’yi ele geçirme planıyla ilgili şunları anlattı: “Bir doçka’yı Cem Köyü mezrası içine kurmuşlardı. Bunu fark ettik ve yetkililer o bölgeye yönelik bombardımanda hassas davrandı. O köyün bombardımanda hedef alınmasını istiyorlardı. Telsiz kestirmelerinden Şemdinli ilçe çevresindeki tepe ve dağlarda yaklaşık 200 kişi olduklarını değerlendirdik.”
İRAN’DAN 400 KİŞİLİK GRUP
Aynı yetkili örgütün asıl planını hayata geçiremediğini belirterek şöyle konuştu: “Operasyon sürerken ilk saldırıyı yapan Irak’tan gelen grubun telsiz kestirmelerinden Şemdinli’yi ele geçirmek ya da bir noktaya bayrak dikmek istediklerini anladık. Planlarının ilk aşamasında başarısız oldular. Asıl amaçları İran tarafından Şehidan ve Jermi bölgesinden gelerek ilçe etrafında bir yay çizerek girecek olan 400 kişilik grupla birlikte ilçe merkezine bayrak dikmekti. Bu saldırı öncesi örgütün yöneticisi olan bir kişinin de İran tarafına geçtiğini tespit ettik.”
EN BÜYÜK ZARARI KÖYLÜLER GÖRÜYOR
‘Bıktım artık, bitiyor sonra yine başlıyor’‘
Şemdinli’de 11 Ağustos’ta sona erdiği açıklanan operasyonlar sırasında boşaltılan köylere geri dönüş köylünün tercihine bırakıldı. Ancak “15 Ağustos sendromu” nedeniyle köylüler evlerine dönmek yerine ilçe merkezine göç etmeyi tercih etti. Sarp dağlık alandaki üç bölgeye yayılmış üç mezradan oluşan Yiğitler Orta Mahalle mezrasına ulaştığımızda Zübeyir Yaşar, “kaçakçı kamyonu” denilen araçla çıktığı köyünde evini taşıyordu. Evini ve ekilmiş bahçesini geride bırakan Zübeyir Yaşar köyü neden terk ettiğini şöyle anlattı: “Çünkü bıktım. Çocuklarım var... Bugün operasyon bitiyor ama yarın operasyon yine olacak. Sonra yine olacak. PKK hep bu dağlarda... Hep aynı şey oluyor. Bitiyor yine başlıyor.”
‘Top seslerinden hayvanlar bile kaçtı’
Rahim Kaplan, çatışma bölgesi Goman Dağı’ndaki Koçyiğitler mezrasında yaşıyor. Bahçelerinde elma, üzüm ve ceviz ağaçları yetiştiriyor, arıcılık yapıyordu. Köyün çevresinde yerleşen PKK’lıları hedefleyen topçu atışlarında bahçelerinin zarar gördüğünü anlatan Kaplan şöyle konuştu: “Çatışmalar bitti ama köydeki bütün ağaçlarım yandı ya da kurudu. Yıllardır baktığım yüzlerce kök ağacım yok oldu. Köydeki hayvanlarımızı ahırlarında bırakıp kaçmıştık. Döndüğümüzde hayvanlarımızı bile bulamadık. Top sesleri bırakın insanı, hayvanları bile o kadar rahatsız ediyor ki; hepsi ahırlarından kaçtı. Bazılarının hayvanları yem verilmediği için ahırlarında telef oldu. Bütün gelirim köydeki meyve bahçesinden ve yetiştirdiğim arılardan geliyordu. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum? Bildiğim bir tek şey var. Şehirde adam alıp hapse atmakla, dağda silahla gezeni öldürmekle bu iş çözülmüyor.”
‘ÇOCUKTUM, AYNISINI YAŞADIM’
32 yaşındaki Muharrem Tekin 22 yaşında seçildiği Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın üç dönemdir başkanlığını yapıyor. 620 aktif üyesi var. “Daha küçük bir çocukken de aynı olayları yaşadım” diyor.
Yolun bittiği yer: Şemdinli
Şemdinli... İçinde yaşayanların deyimiyle ‘yolun bittiği yer’. Bir vadi içine adı “Cumhuriyet” olan tek caddesi üzerine birkaç kamu binası ve etrafına yayılmış çarpık yapılardan oluşan bir kasaba. Bir yüzü İran’a, diğeri Irak sınırına uzanan dağlara bakıyor.
KASABANIN SIRRI
Şemdinli’de sanayi tesisi ya da orta ölçekte bir işletme sahibi yok... Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın üyelerin çoğu, bakkal, terzi, lokantacı, kahvehane sahibi... Ancak deyim yerindeyse ‘kasabanın sırrı’ sayılan, halkın deyimiyle ‘gizli ve büyük’ bir gelir kaynağı var... Herkesin günlük konuşmalarında “sınır ticareti” diye rahatça bahsettiği bu kaynağın adı, kaçakçılık...
KÖY NÜFUSU DAHA ÇOK
İlçenin tabelasında nüfus 19 bin 600 yazıyor. Köylerinde yaşayanlarla birlikte 62 bin. 42 bin 400 kişinin sınıra yakın köylerde yaşamasının tek sebebi olarak sınır ticareti gösteriliyor. Dubai’den Irak’a gelen her tür elektronik eşya, mazot ve hatta inşaat, tesisat malzemesi ile tütün, kaçak sigara, manifatura malzemesi, kumaş, şeker türü muhtelif ürünler sınırdan geçiyor, Cumhuriyet Caddesi’ni kuşatan dükkânlarda satılıyor.
ULUDERE’DE NEYSE O
Uludere’de 34 köylünün PKK’lı sanılarak öldürülmesine neden olan ‘işi’, Şemdinlililer de halen yapmaya devam ediyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Tekin “Bu ilçenin bir de ek iş kolu var. Şemdinliler olarak biz bu iş koluna kaçakçılık yerine sınır ticareti demeyi tercih ediyoruz” diye anlatıyor ve ekliyor: “Türkiye’ye düşen iki sınır kapısı açmak ama açmıyor. Irak’a açılacak Derecik kapısı bizim için hayati. Şemdinlili de o kapıyı fiilen bu yolla açıyor zaten. Yetkililer, polis, asker herkes biliyor.”
YARIN:
Saldırının şifresini veren PKK’lılar ne anlattı?
Şemdinli’deki fısıltı gazetesi nasıl çalıştı?
Köylülerin fotoğraflarını kim çekti?
17 PKK’lı vurulurken Heronlar kayıttaydı