Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Askeri Mahkeme'de "vicdani ret" kararı

        Malatya'da vatani görevini yaptığı sırada 5 aylık askerken firar eden ve vicdani retçi olduğunu açıklayan Muhammed Serdar Delice'yle ilgili 2'nci Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, vicdani ret hakkını din ve vicdan özgürlüğü kapsamında değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının esas alınması gerektiği ifade edildi.

        Mahkemenin kararını değerlendiren Muhammed Serdar Delice'nin avukatı Tayfun Çakır, verilen kararla birlikte Türkiye'de ilk defa bir Askeri Mahkeme'nin vicdani reddi bir anlamda kabul ettiğini ve karar altına aldığını söyledi. Avukat Çakır, müvekkili Delice'nin 24 Şubat'ta yapılan duruşmada tahliye edildiğini ancak askerden firar etmek suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldığını, kararı bu yönden temyiz ettiklerini anlattı.

        Muhammed Serdar Delice'nin dini gerekçelerle vicdani retçi olduğunu vurgulayan Türkiye'de ikinci kişi olduğunu ifade eden Avukat Çakır, vicdani ret açısından Türkiye'de bir ilkin gerçekleştiğini söyledi. Çakır, "Çünkü bir Askeri Mahkeme ilk defa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, dayanarak Anayasa'nın 90'ıncı maddesi gereğince vicdani reddin iç hukukta da uygulanacağına dair bir gerekçeli karar vermiştir" dedi.

        Avukat Tayfun Çakır, Askeri Mahkeme'nin bu kararının Türkiye'deki diğer vicdani retçiler için de emsal olacağını sözlerine ekledi.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa