Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Demirel'den çok tartışılacak sözler

        9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mısır'ın Milli Günü dolayısıyla Büyükelçilik'te verilen resepsiyona katıldı. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Alaa El Hadidi tarafından karşılanan Demirel, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı. Demokrat Parti ve ANAVATAN arasında yürütülen birleşme ile ilgili soruyu cevaplayan Demirel, "1980 darbesinde Türkiye'de orta sağda siyaset yapan Adalet Partisi kapatıldı. Daha sonra bir çok koalisyon hükümetleri kuruldu. 2002'de tek parti iktidara geldi, bu defa da siyaset, alternatifsiz kaldı. Türkiye'de siyaset iyi işlememektedir. Orta sağ partilere oy veren vatandaşlar şu anda parti arayışındadır. Çok partili siyasetin işlemesinden yanayım. O da ancak güçlü partilerle olur. Parçalanmışlıklar Türk siyasetine zafiyet getirir. Sağ siyasi partiler önümüzdeki seçime kadar toparlanmalıdır'' dedi.

        Bir gazetecinin, Şemdinli'ye bağlı Derecik Beldesi Ormancık köyünden alınan 12 köy korucusunun 1994 yılında öldürülüp gömüldüğü iddia edilen Derecik Taburu'ndaki kazılarla ilgili olarak eski milletvekili Esat Canan'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Demirel, ''Ne diyecektim? 'Devlet, adam öldürür mü?' diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir'' dedi.

        Bu arada, askerlerin suça karıştığı yönünde iddiaların sorulması üzerine Demirel, "Suç, ferdidir. Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet adam öldürmez, suçu ortadan kaldırmaya çalışır'' dedi.

        Demirel, ''Darbeciler ve Kenan Evren yargılanmalı mı?'' yönündeki soruyu, "12 Eylül'ün muhatabı benim. Partiler kapatıldı, bir çok zorlu süreçten geçildi. Darbecilere referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan Anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz? 1983'den bu yana yapılmış tüm seçimler fiyasko mu yani'' şeklinde cevap verdi.

        Demirel, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararnamesi ile ilgili soruya ise "Çıkarıyorlar ya işte. Bunlar devam eden işler. Devlet bugün yapamadığını, yarın yapar'' dedi.

        Bu arada, Demirel, hazırlanan milli günü pastasını kesti. Resepsiyona Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve diğer davetliler katıldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa