AB'den MEB'e 300 avroluk fon
Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonunun desteklenmesi amacıyla 300 milyon avroluk mali kaynak sözleşmesi imzalandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu arasında, Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerin Türk eğitim sistemine entegrasyonunun desteklenmesi amacıyla 300 milyon avroluk mali kaynağın kullanımını içeren proje sözleşmesi imzalandı.
Bakanlıkta düzenlenen imza törenine, MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili François Begeot katıldı.
Kurt, burada yaptığı konuşmada, Suriye'de başlayan savaşın acı faturasını başta çocuklar olmak üzere Suriyelilerin ödediğine işaret ederek, "Bizim ülke olarak resmi sınırlarımız başkadır, gönül sınırlarımız başkadır. Gönül sınırlarımızın hududu, bizi kardeş olarak gören herkesin yaşadığı yerleri içine alır." diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ilk günden bu yana uygulanan açık kapı politikası ile ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere kucak açtıklarını ifade eden Kurt, savaş şartlarından dolayı ülkelerini terk eden Suriyeli sayısının 5 milyonu geçtiğini, Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyon Suriyelinin misafir edildiğini belirtti.
"Suriyeli kardeşimizin yaşamsal imkanlarının sağlanması için devlet ve millet olarak bugüne kadar yaklaşık 25 milyar dolar kaynak harcadık ve harcamaya da devam ediyoruz." diyen Kurt, eğitim ihtiyaçlarının karşılanabilmesi noktasında da MEB olarak gerekli önlemleri aldıklarını, Suriyelilere sağlanan eğitimin kalitesini yükselttiklerini anlattı.
SURİYELİLERİN YAŞAM ŞARTLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Türkiye'de 311 bin 259 Suriyeli öğrenciye eğitim hizmeti sunulduğunu, ayrıca eğitim çağında olmayan 97 bin 535 Suriyeliye genel eğitim, 18 bin 615 Suriyeliye ise mesleki eğitim imkanının sağlandığını bildiren Kurt, "Aday ülke olarak ülkemizin insanlığa ders niteliğindeki çalışmaları AB nezdinde de takdirle karşılanmaktadır. AB Komisyonu Türkiye'nin bu gayretlerine katkı verebilmek amacıyla geçici koruma altındaki Suriyelilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik olarak ilk etapta 3 milyar avroluk bir fon ayırmıştır. Bugüne kadar bu fonun 179 milyon avroluk kısmı Suriyeli mültecilere ulaşabilmiştir." değerlendirmesini yaptı.
MEB'in hazırladığı "Geçici Koruma Altındaki Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonlarının Desteklenmesi" projesine sağlanacak 300 milyon avroluk mali desteğin de Türkiye'deki Suriyeli öğrencilere katkı vereceğini dile getiren Kurt, sağlanacak destekleri şöyle anlattı:
"300 bin Suriyeli öğrenciye Türkçe, 40 bin Suriyeli öğrenciye ise Arapça dil eğitimi sağlanacak. 10 bin Suriyeli öğrenciye telafi eğitimi, 20 bin öğrenciye ise destekleme eğitimi imkanı verilecek. Toplamda 500 bin Suriyeli çocuğa kırtasiye, eğitim materyali ve giyim desteği verilecek. 50 bin öğrenciye taşıma hizmeti sunulacak. Çeşitli eğitim seviyelerindeki 60 bin Suriyeli çocuğumuza burs imkanı sağlanacak. 340 bin Suriyeli öğrenciye ders kaynak kitapları temin edilecek. Savaş şartlarından kaçarak ülkemizde misafir olan eğitim çağındaki Suriyelilerin psiko-sosyal destek alabilmeleri için 500 psikolog, sosyolog, rehber öğretmen görevlendirmesi yapılarak bu hizmet sahada sağlanacak.
Eğitim hizmeti alan Suriyelilerin başarı seviyelerinin izlenebilmesi amacıyla bir ölçme sistemi geliştirilecek ve uygulanacak. Suriyeli öğrencilerin eğitim aldığı ortamların hijyeninin ve güvenliğinin sağlanabilmesi için proje çalışması boyunca, okullarda ve geçici eğitim merkezlerinde görevlendirilmek üzere 500 güvenlik görevlisi ve 500 temizlik görevlisi istihdam edilecek.15 bin öğretmene ve 2 bin idareciye Suriyelilerin eğitimi noktasında hizmet içi eğitim imkanı sağlanacak. Eğitim hizmeti alan Suriyeli öğrencilere ev sahipliği yapan okullara ve geçici eğitim merkezlerine ortalama 10'ar bin avroluk altyapı desteği sunulacak. Proje faaliyetlerinin etkili bir şekilde izlenebilmesi için online tabanlı bir izleme altyapısı kurulacak."
PROJE 2 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
MEB Müsteşar Yardımcısı Kurt, Suriyeli öğrencilere yönelik projenin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını belirtti.
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Begeot ise Suriyeli mültecilerin eğitim alanında desteklenmesinin önemine işaret etti.
Türkiye'deki Suriyeliler için açılan kampları ziyaret ettiğini ve kampların çok iyi organize olduğunu ifade eden Begeot, 300 milyon avroluk desteğin özellikle acil ihtiyaçların karşılanması noktasında destek olacağını belirtti. MEB'in bütçesine doğrudan aktarılan bu hibenin nasıl kulanılacağına Bakanlığın karar vereceğini dile getiren Begeot, bu fonun en iyi şekilde değerlendirileceğine inandıklarını söyledi.
Eğitim ve sağlık için 300'er milyon avroluk hibenin sağlandığını, bunun yanı sıra 200 milyon avronun da okulların inşası için ayrıldığını aktaran Begeot, "Bunlar 800 milyon avroluk tutar yapıyor. Ayrıca 1,4 milyar avro insani yardım için tahsis edilmiş durumda. Bunların hepsi bir araya geldiğinde 2 milyar avroyu aşkın bir tutardan söz ediyoruz. Fonun geri kalan kısmı da belediye alt yapısını desteklemek amacıyla kullanılacak. İleride konut ihtiyacını gidermek, su ihtiyacını gidermek üzere belediye çalışmaları desteklenecek geri kalan fonla da." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin eğitimine destek amacıyla AB tarafından sağlanan 300 milyon avroluk mali kaynağa yönelik hazırlanan "Geçici Koruma Altındaki Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonlarının Desteklenmesi" adlı proje sözleşmesi MEB ile AB Türkiye Delegasyonu arasında imzalandı.
AA