Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Selahattin Demirtaş'ın kardeşi Nurettin Demirtaş vuruldu

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin milli imkan ve kabiliyetleri ile başta PKK ve IŞİD olmak üzere terör örgütlerine yönelik 24 Temmuz'da başlayan hava operasyonlarında bugüne kadar 190 civarındaki hedef başarıyla imha edildi.120'den fazla savaş uçağının yer aldığı operasyonların örgütün üst düzey yönetiminin üçe bölünmesine ve Kandil kampını terk etmesine neden olduğu ifade edildi.

        HAVA OPERASYONLARINDA 190 HEDEF İMHA EDİLDİ

        AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, terör örgütlerinin temmuz ayı içerisinde güvenlik güçlerine yönelik saldırılarının ardından başlatılan hava operasyonları aralıklarla sürüyor.

        Bu kapsamda ilk operasyon, 24 Temmuz'da IŞİD terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük yapıldı.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Temmuz'da Çankaya Köşkü'nde yapılan güvenlik toplantısında, sınırda yaşanan IŞİD saldırısının değerlendirildiği ve alınacak güvenlik önlemleri kararlaştırıldı.

        IŞİD terör örgütüne yönelik bir hava operasyonu düzenlenmesi kararlaştırılan toplantının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile saat 03.12'de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı'ndan 3 F-16 havalanarak, 03.40-03.53 arasında örgüte ait 3 hedefi vurdu.

        Operasyonda, daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılarak, hedefler etkisiz hale getirildi. Uçaklar 04.24'te üslerine intikal etti.

        Terör örgütü IŞİD'e yönelik hedeflerin yüzde 100 başarıyla yok edildiği belirtilen hava operasyonunda, "Pars" çağrı kodunu taşıyan 181. Filo Komutanlığına bağlı uçaklar görev aldı.

        İkinci hava operasyonu ise Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün kullandığı Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil'deki hedeflere yapıldı.

        Hava harekatında örgütün bu bölgelerdeki sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaraları, modern ve klasik mühimmat ile vuruldu. Ayrıca, icra edilen hava harekatı IŞİD terör örgütüne ait hedefler ve Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler de ateş altına alındı.

        TSK tarafından Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik gerçekleştirilen hava operasyonlarının görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde, Türk savaş uçakları tarafından, terör örgütü PKK militanlarının kullandığı bir mağara, lojistik depolar ile bazı stratejik hedeflerin 250 kilogramlık lazer güdümlü füzelerle başarıyla vurulduğu görüldü.

        25 Temmuz'da da terör örgütleri IŞİD ve PKK'ya yönelik operasyonlar kapsamında Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları Irak'ın kuzeyine yöneldi. 181. Filo Komutanlığı'nda görev alan savaş uçaklarının belirlenen hedefleri vurduğu belirtildi. Hava hareketliği Hakkari'nin Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova ilçelerinde de gözlendi.

        Bu arada, Suriye ve Irak'taki terör hedeflerine yönelik bombardıman sürerken, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı Işıklı 3. Hudut Tabur Komutanlığı Gezgintepe Üs Bölgesinde konuşlu bulunan ve "cehennem topu" olarak bilinen 40 kilometre menzile sahip fırtına obüsleri ile terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki kampları ateş altına alındı.

        Bir saati aşkın süre devam eden ve ilçe merkezinden de sesi duyulan top atışlarında, belirlenen hedeflerin başarıyla etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

        DOÇKA MEVZİSİ İMHA EDİLDİ

        Genelkurmay Başkanlığı, 28 Temmuz'da Şırnak'ta Jandarma Özel Harekat Taburu unsurlarına ateş açılması üzerine, F-16 uçağı ile Düğün Dağı'nda tespit edilen iki Doçka mevzisi ile bir havan mevzisine, ayrıca Karaçalı Tepe'deki terörist gruba hava harekatı icra edildiğini bildirdi.

        Bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından bugün sınır güvenliğini takviye eden Jandarma Özel Harekat Taburu unsurlarına Şırnak Uludere Karaçalı Tepe bölgesinden uzun namlulu silahlarla ateş açılması üzerine iki F-16 uçağı ile Düğün Dağı'nda tespit edilen iki adet Doçka mevzisi ile bir havan mevzisine, ayrıca Karaçalı Tepe'deki terörist gruba hava harekatı icra edildi. Hedeflerin tam isabet ile vurulduğu belirtildi.

        OPERASYONLAR PKK YÖNETİCİLERİNİ ÜÇE BÖLDÜ

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), PKK terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki kamplarına yaptığı hava operasyonları, örgütün üst düzey yönetiminin üçe bölünmesine ve Kandil kampını terk etmesine de neden oldu.

        Operasyonların ardından Kandil'de bulunan terör örgütü mensuplarının üçte biri kampı terk etti. Üst düzey yönetim ise üçe bölündü. Yöneticilerden bir kısmı kampta kaldı, aralarında Murat Karayılan'ın da bulunduğu bir kısmı İran topraklarına geçti, geri kalan yöneticiler ise Suriye'nin Cizire bölgesinde saklandı.

        DEMİRTAŞ'IN YARALANDIĞINA DAİR TELSİZ ANONSLARI

        Bölgeden gelen bilgilere göre, örgüte askeri eğitim verenNurettinDemirtaş, yapılan ilk operasyonda yaralandı. Kaynaklar,Demirtaş'ın yarasının ağır olmadığını, halen bölgede olduğunu ancak yerinin tam olarak belirlenemediğini ifade etti.Demirtaş'ın yaralandığı bilgisinin TSK'ya bölgedeki kaynaklardan geldiğini belirten yetkililer, ayrıca operasyonun ardından bölücü terör örgütünün telsiz konuşmalarında,Demirtaş'ın yaralandığına dair anonslar geçtiğinin tespit edildiğini belirtti. Bölücü terör örgütününDemirtaş'ın yaralandığı bilgisinin gazetelere yansıması ve verdikleri zayiatın tespit edilmesinden dolayı telsiz konuşmalarına son verdiği de kaydedildi.

        Öte yandan, PKK terör örgütü yöneticilerinin IŞİD'e karşı zayıf kalınmasından dolayı Kobani yerine daha güvenli buldukları Cizire'yi tercih ettikleri vurgulandı.

        "ŞEHİT ONBAŞI HAMZA YILDIRIM" OPERASYONU

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bölücü terör örgütü PKK'nın yurt içinde ve yurt dışında belirlenen hedeflerine yönelik operasyonları 31 Temmuz'u 1 Ağustos'a bağlayan gece de sürdü.

        "Şehit Onbaşı Hamza Yıldırım" adı verilen operasyonda 28 uçak görev alırken, 65'in üzerinde hedef imha edildi. Vurulan hedefler arasında barınaklar, yer altı sığınıkları, malzeme depoları, yer altı mühimmat depoları ve mağaralar yer aldı.

        Ayrıca, 30 Temmuz Perşembe günü saat 14.00'te başlayan ve cuma gecesi saat 00.20'de sona eren operasyona ilişkin detaylar da ortaya çıktı. "Şehit Teğmen İbrahim Tanrıverdi" adını taşıyan operasyonda yurt içinde ve yurt dışındaki terör örgütüne ait 100'den fazla hedefe 80 uçakla operasyon yapıldı.

        Bölücü örgüte yönelik operasyona katılan 80 savaş uçağına, yakıt ikmali için 2 tanker uçak, havadan ihbar ve keşif uçakları, insansız hava aracı ve hedef tespiti için 5 gözcü uçağı da eşlik etti.

        Operasyonda terör örgütüne ait 35 barınak, 15 mağara, 4 yer altı sığınağı, 2 yer altı mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, 4 ağaç altı barınma yeri ile çok sayıda silah mevzisi imha edildi.

        ZARGELİ VURULDU

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyinde vurduğu Zargeli kampının, teröristlerce saklanma ve geçiş alanı olarak kullanıldığı, geçmişte, kaçırılan kamu görevlilerinin de burada alıkonulduğu öğrenildi.

        Bu operasyon sırasında bir köyün vurulduğu, ölen ve yaralanan sivillerin olduğu iddiası ise güvenlik kaynakları tarafından yalanlandı.

        Söz konusu hedefin "Zargeli kampı" adı verilen ve teröristlerce kullanılan barınma alanı olduğunu belirten yetkililer, kampın teröristlerce hem saklanma hem de geçiş alanı olarak kullanıldığını bildirdi. Geçmişte, kaçırılan kamu görevlileri bu kampta alıkonulurken bölücü terör örgütüne yeni katılan genç kızların da buraya getirildiği, kızların kamptaki terör örgütü yöneticileriyle cinsel ilişkiye zorlandığı ifade edildi.

        17 HEDEF ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

        Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı savaş uçakları 11 Ağustos'ta ise Hakkari'de, Buzul Dağı ve İkiyaka bölgesindeki terörist hedeflerine hava harekatı gerçekleştirdi.

        Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Hakkari il sınırları içindeki Buzul Dağı ve İkiyaka bölgesindeki terörist hedeflerine hava harekatı düzenlendiği belirtildi.

        Harekatta, 17 hedefin tam isabetle vurularak etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

        ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER ÖLDÜRÜLDÜ

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütüne ait hedeflere yönelik hava harekatında örgüte büyük zarar verildi. Operasyonlara 120'den fazla savaş uçağının katıldığı belirtildi.

        Bokriskan bölgesindeki terör örgütünün barınma alanına düzenlenen hava harekatında örgütün sözde "Şehit Dilan" tabur komutanı Şerevan Fatuvan kod adlı terörist ile örgütün 4 büyük grup lideri etkisiz hale getirildi. Söz konusu harekatta 30 terörist yakalandı.

        Öte yandan, Zargeli Kampı'na yönelik hava harekatında örgütün kadın grubu "Şervan" sorumlusu "Gülten" kod adlı teröristin de aralarında bulunduğu 20'nin üzerinde bölücü terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi.

        Hava harekatının Enze'deki barınma alanındaki bölümünde ise terör örgütüne ait karargah olarak kullanılan binalar vuruldu. Harekatta 25-30 kadın terörist öldürüldü.

        TSK'nın teröristlere ait hedeflere yönelik hava harekatında 390 terörist etkisiz hale getirildi, 150'si ağır olmak üzere 400'ün üzerinde terörist yaralandı.

        UYUŞTURUCUYU VE PARAYI KORUMAYA ÇALIŞTILAR

        Bu arada, teröristler hava harekatının başlaması üzerine Bokristan köyü bölgesindeki bir sığınakta muhafaza ettikleri örgüte ait para ve uyuşturucuyu daha güvenli olacağı gerekçesiyle Zargeli bölgesindeki bir eve taşıdı. Hava harekatı nedeniyle çıkan yangında söz konusu evde hasar oluştu.

        Teröristlerin uyuşturucu ve parayı kurtarmak için harcadığı yoğun çabaya rağmen uyuşturucunun tamamının imha edildiği, paranın ise çok az bir miktarının evden çıkarıldığı öğrenildi. Bu olaydan sorumlu tutulan 10'a yakın teröristin de örgüt tarafından hemen infaz edildiği öğrenildi.

        Çoğunluğu PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere IŞİD ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz'dan bu yana yaklaşık bin 600 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 340'ı tutuklandı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa