LYS’de maraton başladı, yarın dil ve matematik sınavı var
"Süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok."
Pervin KAPLAN/HT GAZETE
5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilki bugün Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile yapılacak. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda 180 barajını aşarak LYS’lere katılma hakkını kazanan aday sayısı yaklaşık 1.3 milyon iken sınavlara girmek için başvuranların sayısı 953 bin 280 oldu. Yarın da Matematik (LYS-1) ve Yabancı Dil (LYS-5) sınavları var. Sözel puanların oluşmasında etkili olan LYS-4’te adaylara Tarih Testi’nde 44, Coğrafya-2 Testi’nde 14 ve ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi’nde 32 soru yöneltilecek. Din dersi almayan adaylar 8 din sorusu yerine alternatif soruları yanıtlayacak. Sınav saat 10.00’da başlayacak ve toplam 135 dakika sürecek. Yarın ise iki sınav var. İlki saat 10.00’da başlayacak Matematik Sınavı (LYS-1) 135 dakika sürecek. Adaylar 50 soruluk matematik ve 30 geometri sorularını yanıtlayacak. Bu sınav tıp, hukuk, eczacılık gibi sayısal bölümleri tercih etmek için kullanılacak. Matematik Fen (MF) ile hukuk, işletme gibi bölümlere öğrenci alınırken dikkate alınacak Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili olacak.
SONUÇLAR NE ZAMAN?
Öğleden sonra ise üç farklı puanının çıkacağı Yabancı Dil (LYS-5) Sınavı yapılacak. Saat 14.30’da başlayacak bu sınav 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Önümüzdeki hafta yapılacak Fen Bilimleri (LYS-2) ile Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarının ardından LYS maratonu da son bulacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir sınav sonuçlarını makul bir sürede açıklamak istediklerini belirterek, “Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız” diye konuştu.
Edebiyat ve coğrafi bilgisi olan sınav sorularında zorlanmıyor
Edebiyat Coğrafya Sınavı’nda öğrenciler hem grafikleri okuyamıyor hem de Türkiye ve dünyanın önemli yerlerinin nerede olduğunu bilmiyor. Coğrafi bilgisi olan güncel edebiyatı takip eden ve okuyan öğrenciler bu sınavda başarılı oluyor.
ULUSLARARASI sınavlarda olduğu gibi ulusal sınavlarda da Türk öğrencileri grafik sorularını yanıtlamakta zorluk çekiyor. Grafikle bilginin verildiği ve sorgulandığı bu tür soruları çözerken hata yapıyorlar. Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan Edebiyat Coğrafya (LYS-3) Sınavı’nda da coğrafya sorularında bu hataları tekrarlıyorlar. Bir başka eksik oldukları konu ise Türkiye’de ve dünyada önemli yerleri bilmiyorlar. Edebiyatta ise en büyük sıkıntıyı güncel edebiyat sorularında yaşıyorlar. Metinleri sonuna kadar okumamak ve soru köküne dikkat etmeden soru çözmeye çalışmak da bir başka hata.
HEM SÖZEL HEM EŞİT AĞIRLIK PUANLARI
LYS-3 önümüzdeki hafta 21 Haziran Pazar günü yapılacak. Sınavda iki test yer alacak. Biri 56 sorunun yer aldığı Türk Dili ve Edebiyatı Testi. Geçen yıl bu testin yapılma ortalaması tüm adaylar için 18.73 oldu. Sınavın ikinci testi ise Coğrafya-1 Testi. Bu testte de 24 soru yer olacak. Geçen yıl testin yapılma ortalaması 8.7 olarak gerçekleşti. Bu testin sonuçları hem sözel Türkçe Sosyal (TS) hem de eşit ağırlık Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili.
Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları LYS-3’te adayların en çok hata yaptığı soruları ve dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlattı.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Son yıllarda Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularından çok soru geliyor. Adaylar son tekrarlarında Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına ağırlık vermeli. Edebiyat sınavında yapılan hataların başında; eser adına bakıp sadece sanatçıya odaklanıp soruyu yanıtlamaları geliyor. Bu tür sorularda dönem özelliklerini, sanatçının özelliklerini bilmek gerekebilir. Soruları çözerken soruyu eksiksiz okuyup soru kökünü çok iyi anlamaları da önemli. Edebiyat sınavında YGS Türkçe konularından da 20-23 arası soru geliyor. Öğrenciler en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten soru yapılamıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar.
COĞRAFYA-1: Öğrenciler “Ne? Nerede?” sorularında hataya düşüyorlar. Bu nedenle yer kavramı ile ilgili sorularda adayların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Türkiye ve dünyadaki önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ve hem Türkiye’nin hem de dünyadaki diğer bölgelerin yer kavramı ile ilgili bilgileri tekrarlamaları gerekir.
YARIN: SOSYAL BİLİMLER SINAVI’NIN ARDINDAN. SORULAR NASIL OLDU? HATA VAR MI? SINAVIN DEĞERLENDİRMESİ