Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İstanbul Boğazı... Tüm dünyayı kendine hayran bırakan doğa harikası, son zamanlarda adından dolgu projeleriyle söz ettiriyor. Her iki kıyısında yapılan ve yapılmaya devam edilen çalışmalarla 30 kilometrelik hattın doğal çizgisinin bozulduğu tartışılıyor. Boğaz’da dolgu alanların geçmişi Osmanlı dönemine uzanıyor. Gemilerin demirlediği Dolmabahçe Sarayı’nın arazisi, 17’inci yüzyılda doldurulmaya başlandı. Cumhuriyet döneminde ilk dolgu Emirgan-Sarıyer sahil yolunun genişletilmesiyle gerçekleştirildi. Boğaz’ın iki yakasının birbirine en çok yaklaştığı nokta, 698 metreyle Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında. Geçmişten günümüze kadar Boğaz’ı daraltan 11 dolgu projesi hayata geçirildi. Kazıklama sistemiyle yapılan 6 proje ile Boğaz’da 266 bin 100 metrekarelik dolgu oldu. Söz konusu projelerle Boğaz’da 4 metre ile 27 metre arasında değişen daralmalar meydana geldi.

ŞEMSİ PAŞA’DA ÇATLAK

Son olarak Üsküdar’da yürütülen meydan ve sahil düzenleme çalışmaları kapsamında çakılan kazıkların 437 yıllık Mimar Sinan eseri Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camii’ndeki çatlaklara neden olması, tüm gözleri bir kez daha Boğaz’a çevirdi. İBB’nin revize etmek üzere durdurduğu çalışmalara tepkiler devam ederken, vatandaşlar ‘‘Boğazımıza kadar dolduk’’ isyanında... HT İstanbul'dan Can Mete, özellikle Boğaz’ın Avrupa yakası sahillerinde yoğunlaşan dolgu alanların tarihini ve devam eden projeleri araştırdı.

1956-2011 ARASI 7 DOLGU

1956: Emirgan-Sarıyer sahil yolu genişletildi.

1988: Üsküdar-Harem sahil yolu 4.5 kilometre boyunca 27 metre genişletildi.

1988: Çayırbaşı-Sarıyer sahil yolu 4 kilometre boyunca 22 metre genişletildi.

1988: Kuruçeşme-Arnavutköy arasında bin 200 metre boyunca 15 metrelik yol yapıldı.

2005: Telli Baba Koyu. Sahil Güvenlik Komutanlığı için dolduruldu.

2011: İstinye ve Tarabya koyları platformlarla doldurularak teknepark yapıldı.

2011: Garipçe’ye liman ve büyük bir dalgakıran yapıldı.

SON DÖNEM DOLGULAR

EMİRGAN:

2014’te İBB tarafından yürütülen çalışmalarda sahil yolunun 700 metrelik kesiminde, denize kazıklar çakıldı. Projeyle Boğaz 8 metre daradı.

KANLICAÇUBUKLU:

2015’te İBB ve Beykoz Belediyesi’nin ortak yürüttüğü çalışmalarda Çubuklu-Kanlıca arasındaki sahile kazıklar çakılarak beton set yapıldı. Proje nedeniyle Boğaz 2.5 kilometrelik hat boyunca 10 metre daraldı.

BEYKOZ:

Torunlar Gayrimenkul’ün 49 yıllığına kullanım izni aldığı Beykoz Paşabahçe’deki Tekel Fabrikası’nın arazisinde kazı ve dolgu düzenlemesi yapılacak.

KULELİ ASKERİ LİSESİ:

Kuleli Askeri Lisesi’nin sahiline “geometrik düzenleme” adı altında, kazıklı yol yapılacak. İhalesi 2015 yılında yapılan projenin tamamlanmasıyla Boğaz 320 metrelik bir hatta 25 metre daralacak.

ÜSKÜDAR:

Son günlerde yoğun olarak tartışılan Üsküdar meydan ve sahil düzenleme çalışmaları ‘kazıklama’ sistemiyle yapılacak. Revize edilmek üzere durdurulan proje tamamlandığında, 12 bin metrekarelik teras oluşturulacak.

ŞEMSİ PAŞA CAMİİ’NDE KARAR RAPORA KALDI

Üsküdar meydan düzenlenmesi kapsamında tarihi Şemsi Paşa Camii’nin önüne yaya yolu yapılması için denize çakılan kazıkların camide hasara neden olması nedeniyle İBB tarafından durdurulan inşaatla ilgili inceleme sürüyor. Bugüne kadar Şemsi Paşa Camii önünde denize çakılan demir kazıkların akıbeti ise bu incelemenin tamamlanmasının ardından belli olacak.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ