Gıda saklamanın püf noktaları: Yiyeceklerinizi bozulmadan nasıl saklayabilirsiniz?
Her yıl tonlarca yiyecek, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle çöpe gidiyor. Siz de gıda israfını azaltmak ve mutfakta düzeni sağlamak istiyorsanız, bu önerilere göz atın!
- 1
Yiyeceklerinizi doğru şekilde saklamak, onların taze kalmasını sağlamak ve israfı en aza indirmek için son derece önemlidir. İşte yiyeceklerin ömrünü uzatmanıza ve mutfakta daha ekonomik olmanıza yardımcı olacak bazı pratik ipuçları!
- 2
BUZDOLABINDA YİYECEKLER NASIL SAKLANIR?
Bakteri üremesini engellemek için buzdolabınızın sıcaklığının 5°C'nin altında olması gerekir. Optimum sıcaklık ise 3°C olmalıdır. Bu sıcaklık, gıdalarınızın taze kalmasını sağlar ve buz kristali oluşumunu önler.
- 3
Buzdolabınızda yerleşik bir termometre yoksa, bir cihaz termometresi edinerek sıcaklığı düzenli olarak kontrol edebilirsiniz. Buzdolabı, özellikle bozulabilir yiyecekler için yüksek riskli bir alandır. Bazı bakteriler buzdolabında bile çoğalabilir ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. İşte bazı temel gıdalar ve doğru saklama yöntemleri:
-
- 4
SÜT ÜRÜNLERİ
Süt ürünlerini buzdolabının arka raflarında saklayın, çünkü kapak rafları sıcaklık dalgalanmalarına daha açıktır. Açılmamış peynir ve tereyağı, kendi ambalajında saklanabilir.
- 5
Ancak açıldıktan sonra, hava geçirmez bir kapta tutulmalıdır. Yoğurt ve krema gibi ürünler genellikle tekrar kapanabilir ambalajlarda gelir, ancak değilse uygun bir kaba aktarılmalıdır.
- 6
TAZE ETLER
Taze et saklarken hava, en büyük risk faktörüdür. Et, tavuk ve balık gibi çiğ ürünleri hava geçirmez torba ya da kaplarda saklayın. Çiğ etler, buzdolabının en alt rafında bir tabağa yerleştirilmelidir. Böylece, et suyunun diğer yiyeceklere damlaması engellenir.
-
- 7
PİŞMİŞ YEMEKLER
Pişmiş yemekler, olabildiğince hızlı bir şekilde soğuyabilmesi için geniş kaplarda saklanmalıdır. Yemeklerinizi pişirdikten sonra iki saat içinde buzdolabına koymaya özen gösterin.
- 8
BOZULMAYI ÖNLEMEK İÇİN ŞUNLARA DİKKAT!
Kapakları sık sık açıp kapamayın.
Pişmiş yemekleri buzdolabına koymadan önce tamamen soğumasını bekleyin.
Kullanılan malzemeleri ısınmadan hemen buzdolabına geri yerleştirin.
- 9
ONDURUCUDA YİYECEKLER NASIL SAKLANIR?
Dondurucu, yiyecekleri uzun süre saklamak için harika bir araçtır. Dondurucu sıcaklığı -18°C olmalıdır. İşte dondurucuda doğru saklama için bazı ipuçları:
-
- 10
Dondurucuya koymadan önce tüm gıdaları etiketleyin ve tüketim tarihlerini yazın.
Pişmiş yiyecekleri önce buzdolabında soğutun, ardından dondurucuya koyun.
Sebzeleri dilimleyip fırın tepsisinde dondurduktan sonra saklama kaplarına aktarın.
Meyveler dondurulduğunda dokusunu kaybedebilir, ancak tatlı, smoothie veya pişirme için kullanılabilir.
Kısa sürede tüketemeyeceğiniz ekmek, tereyağı ve süt gibi ürünleri dondurmak ömrünü uzatır.