Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 2.5 milyar dolarlık rakı keyfi - Para Haberleri

        Mey İçki'nin yüzde 25 hissesinin halka arzı için dün İMKB'ye başvuruda bulunan ABD’li Teksas Pasific Group’un şirkete yaklaşık 2.5 milyar dolar piyasa değeri biçtiği öğrenildi.

        ABD'li özel girişim sermayesi Texas Pasific Group'a (TPG) ait olan Mey İçki yüzde 25 hissesinin borsada işlem görmesi için dün İMKB’ye başvurdu. Şirketin halka arz sonrası sermayesi 75 milyon lira olarak açıklanırken, ek satış dahil halka açılma oranı yüzde 28.75 olacak. Mey İçki'nin halka arz fiyatı açıklanmazken, borsa kulislerinden edinilen bilgilere göre, TPG'nin şirkete biçtiği piyasa değeri 2.4 milyar dolar ile 2.6 milyar dolar arasında. Piyasa değerinin 2.5 milyar dolar seviyesinde oluştuğunu varsayarsak Mey İçki, 7 yılda yaklaşık 10 kat değerlenmiş oluyor.

        Şöyle ki, Şubat 2004'te Limak-ÖzaltınNurol Konsorsiyum'u Özelleştirme İdaresi'nden Tekel'in Alkollü İçecek Bölümü'nü 292 milyon dolara satın almıştı. Limak-Özaltın-Nurol Konsorsiyum'u Haziran 2006'da ise yaklaşık 3 katına yani 810 milyon dolara ABD'li Texas Pasific Group'a (TPG) satmıştı. Böylece şirket özelleştirildiği 2004 yılından bu yana 8.5 kat değerlenmiş oldu.

        HALKA ARZ FİYATI 50-55 TL

        Analistler, Mey İçki'nin halka arz fiyatının 50-55 TL aralığında oluşacağını belirtiyor. Bu fiyatlarla TPG'nin kasasına Mey İçki'nin yüzde 25'inin halka arz edildiği durumda 590-650 milyon dolar arasında bir para girecek. Halka arzda ek satış hakkının kullanılması durumunda ise elde edilecek gelir 665-730 milyon dolar arasında olacak. Geçtiğimiz aylarda TPG'nin danışmanı Cüneyd Zapsu, basına yaptığı açıklamada ABD'lilerin Mey İçki'nin yüzde 45'ini halka arz etmeyi planladığını ve şirketin değerinin 2.5 milyar doları bulmasını beklediklerini söylemişti.

        Dolayısıyla her ne kadar şirketin halka açılma oranı Zapsu'nun açıkladığı seviyeden daha az olsa da, şirketin değerinin yaklaşık aynı seviyelerde oluşması bekleniyor. Borsa kulislerinde TPG'nin Mey İçki için biçtiği değerin alt limitinin 2.4 milyar dolar üst limitinin ise 2.6 milyar dolar olduğu söyleniyor. Öte yandan Aralık ayı başında Wall Street Journal Gazetesi’nde yer alan bir haberde, İngiliz alkollü içecek şirketi Diageo'nun Türkiye'den Mey İçki'yi 2.5 milyar dolar karşılığında satın almak üzere görüşmelerde bulunduğu belirtilmişti.

        HALKA ARZDA YURTİÇİ KONSORSİYUM LİDERİ GARANTİ

        ABD'li Texas Pacific Group, 8 Aralık 2010 tarihinde, Mey İçki'nin halka arzı için danışman olarak dört bankaya yetki verdiğini açıklamıştı. TPG, halka arz için JP Morgan, Goldman Sachs, Credit Suisse ve Bank of America Merrill Lynch’i yetkilendirmişti. TPG'nin halka arzda yurtiçi konsorsiyum lideri olarak Garanti Yatırım ile el sıkıştığı öğrenildi. Konsorsiyumda iki büyük yerli bankanın daha yer aldığı gelen bilgiler arasında.

        Halka arzın tarihi hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken, Mey İçki tarafından Reuters'a yapılan açıklamada, "Mey, olası bir halka arzla bağlantılı olarak, normal düzenleyici sürecin bir parçasını oluşturacak şekilde İMKB'ye başvuruda bulunmuştur. Konuyla ilgili yeni bilgileri gerekli oldukça paylaşıyor olacağız" denildi. Mey İçki'nin yüzde 90'ı TPG’ye, kalan yüzde 10 hissesi ise yine özel yatırım fonu olan Aktera'ya ait bulunuyor.

        "HALKA ARZ SONRASI ÇIKARIZ"

        TPG’nin Mey İçki'yi satın aldığı 2006 yılında Fonun Avrupa Yatırımlarından Sorumlu Ortağı Stephen Peel, satın aldıkları şirketi genelde 10 yıl gibi bir sürede sattıklarını açıklamıştı. Peel, 5 yıl önce yaptığı açıklamada yakın gelecekte halka açılmayı düşünmediklerini belirterek "Mey’in borsaya açılması çok uzun zaman almayacak ama görülebilir gelecek için bir tarih veremem. Biz genellikle bir şirkette 10 yıl kadar kalırız. Şirketten çıkmaya karar verdiğimizde de genellikle halka arzın ardından çıkarız. Ama Mey için daha yapılacak çok şey var" demişti.

        Sefer Yüksel-HT EKONOMİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa