Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizin bir an önce 29 Ocak'taki seviyesinin altına inmesi gerektiğini söyledi.

MERKEZ YARIN NE YAPACAK?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in düzenlediği "İhracatın Finansmanı" konulu toplantıda Merkez Bankası’nın yarınki toplantısıyla ilgili soruları yanıtladı. Zeybekci, faiz oranlarının bir an önce indirilmesini beklediklerini ifade etti.

29 OCAK SEVİYESİNİN ALTINA İNMELİ

Zeybekci, “Faizlerin bir an önce 29 Ocak seviyesinin altına doğru inmesini bekliyoruz” dedi. Zeybekci, “Türkiye’de kimsenin faizlerin yüksek olmasını isteyeceğini zannetmiyorum. Yüksek faiz demek üretmemek demek. Yüksek faiz demek enflasyon demek.

Yüksek faiz demek istihdamın düşmesi demek. Yüksek faiz demek büyümenin düşmesi demek. Yüksek faiz demek Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesi demek. TL talebinin artması ve ihracatın negatif yönden, ithalatın pozitif yönde etkilenmesi ve dolayısıyla cari açığın artması demek oluyor. Bu yüzden biz faiz oranlarının 29 Ocak’ta çıkarılan seviyesinin altına inmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Zeybekci, “Merkez'den beklentimiz piyasayı arkadan takip etmemesi, faizleri piyasanın önünde aşağı çekmesi” diye konuştu.

Merkez Bankası 29 Ocak'ta politika faizini yüzde 4,5'tan yüzde 10'a yükseltmişti

'ENFLASYON TALEP ENFLASYONU OLMAKTAN ÇIKTI'

Zeybekci, Türkiye'de enflasyonun, talep enflasyonu olmaktan çıktığını, kurdan ve ÖTV artışından kaynaklanan maliyet enflasyonunun mayıs ayı sonu itibariyle hemen hemen sıfırlandığını dile getirerek, ancak faizin getirdiği maliyete katkının kesintisiz olarak devam ettiğini, bu yüzden faiz indiriminin talep enflasyonu yaratacağına, tüketime yansıyacağına inanmadığını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNDEKİ TAHMİNLERDE HEP HATA YAPTILAR"

Dünyadaki tüm ülkelerde ekonomik alanda durgunluk yaşanırken, Türkiye'nin bütün beklentileri tersine kırdığını kaydeden Bakan Nihat Zeybekçi, "Bu da ihracatımız sayesindedir. Son 10 yılda gerek Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının önünde gerekse IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası resmi kuruluşlar, Türkiye'nin büyümesindeki tahminlerde hep hata yaptılar. Hiçbir zaman hedeflerini tutturamadılar ve buna da maalesef devam edecekler. Dünya da bugün AB, henüz daha sıfır rakamlarına yani eksiden ortalama söylüyorum tabi ama bazı ülkelerde var ki AB'de de yüksek rakamlara ulaşıyor. Ancak Türkiye dünyada en son açıklanan birinci çeyrek rakamlarıyla 18 çeyrekten beri üst üste büyüyen ve bu oranı da yüzde 6 civarında bir ortalamayı tutturan nadir ülkelerden birisidir. Son açıklanan 4.3'lük büyüme rakamıyla G-20'de açıklanan 19 tane büyüme rakamları içerisinde en yüksek oranda büyüyen ülke Türkiye'dir. Türkiye son 12 yıldaki büyümesini ortalama olarak yüzde 5.1 ortalamayla dünyada adından söz ettiren bir ülke haline gelmiştir. Türkiye 2014 yılında da ortalama olarak Türkiye'nin büyümesi aşağı halde revize edilmiş haliyle yüzde 2'ler seviyesindeki, yüzde 2.2'ler var, yüzde 2.8 var. Aralık'ta Türkiye'nin büyümesi beklenirken Türkiye sürpriz bir şekilde yüzde 4.3 oranında büyüdü" diye konuştu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ