Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Dünyanın gözü ABD seçiminde | Dış Haberler

        ABD’de aylardır devam eden kampanya, Hollywood yıldızlarının siyasi gösterileri, su gibi harcanan milyarlar, bitmeyen vaatler, yalanlar, suçlamalar, kavgalar ve sert tartışmaların ardından son günlerinde dehşetli bir kasırgayla vurulan bir seçim dönemi artık bitti

        HT GAZETE- Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON

        Amerikalı seçmenler bugün sandık başına giderek, dört yıl boyunca ülkenin ve dünyanın kaderini önemli ölçüde belirleyecek yeni liderini seçecek. 146 milyonu kayıtlı, 207 milyonu aşan “olası” seçmenin kaçının fiilen oy kullanacağı bilinmiyor. 2008 seçimlerinde oy kullanma oranı yüzde 64 olmuştu.

        44 MÜ YOKSA 45 Mİ?

        ABD’li seçmenler ya 44. başkan Barack Obama’ya 4 yıl için daha vize verecek ya da Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’i 45. ABD Başkanı olarak Beyaz Saray’a yollayacak. seçmenler, ABD Temsilciler Meclisi’nin tümü, Senato’nun üçte biri, bazı bölgelerdeki eyalet valilikleri ve ayrıca eyalet meclislerinin bazılarının belirlenmesi için de oylarını kullanacak. Seçimlerin aynı zamanda bir referandum olarak da seçmenlerin önüne getirildiği ABD’de, örneğin Maryland Eyaleti “eşcinsel evlilik” konusunda karar vermesini halktan isteyecek.

        OBAMA BİRAZ DAHA ŞANSLI

        Bütün yoklamalar Obama ile Mitt Romney’in başabaş gittiğini gösteriyor. Ancak, yapılan detaylı analizler, Barack Obama’nın “biraz daha şanslı” olduğu noktasında. Seçimin galibini, kritik 8 eyaletteki oylar ile kararsız olan yüzde 2 oranındaki seçmenlerin “nihai tercihi” belirleyecek. Bazı yoklamalar 2 adayı yüzde 49, bazıları yüzde 48 oranında berabere gösterirken, saygın Pew Merkezi’nin en son yoklamasına göre Obama yüzde 50 ile Romney’in 3 puan önünde.

        ÇOK FARKLI FELSEFELER

        İki başkan adayı ülkeye ve dünyaya iki çok ayrı vizyon sunuyor. Obama, sosyal politikalara ve programlara ağırlık veren, fırsat eşitliğine, kadın-erkek eşitliğine önem atfeden, dünya sorunlarını başkalarıyla konuşarak, barış içinde ve işbirliği ile çözmeyi hedefleyen bir vizyonun sahibi. Mitt Romney ise farklı zamanlarda farklı söylem ve yaklaşımlarla halkın karşısına çıktı. 2008 krizinin ardından yavaş düzelen ekonomi ve yüksek işsizlik karşısında “12 milyon kişiye istihdam” vaadi Romney’in en büyük avantajı oldu. Romney ısrarla kongredeki rakip siyasiler ile uzlaşarak çalışacağını ve kutuplaştırıcı diye nitelediği Obama’nın bunu yapamadığını kullandı.

        İLK SONUÇLAR GELMEYE BAŞLADI

        ABD başkanlık seçiminde, New Hampshire eyaletinin iki köyünden gelen ilk sonuçlara göre Başkan Barack Obama önde.

        Başkanlık seçiminde 1948 yılından bu yana ilk kez oy kullanmanın heyecanını yaşayan Dixville Notch ve Hart's Location sakinleri oylarını kullanmak için gece yarısı sandık başına gitti.

        Dixville Notch'daki 43 saniye süren oylamanın ardından Obama ile Romney'e beşer oy çıktı.

        Hart's Location'da ise 5 dakika 42 saniye içinde kullanılan 33 oydan 23'ünü Obama, 9'unu Romney ve birini de Özgürlükçü Parti adayı Gary Johnson aldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa