Türkiye'de atom bombası var ama...
Washington ısrar ediyor, Ankara direniyor
DIŞ HABERLER SERVİSİ / Kasım Cindemir
Türkiye'de 70 kadar atom bombası var. Ancak, mevcut düzenlemeler, bu atom bombalarının kullanım olasılığını hem Türkiye hem de ABD için neredeyse imkansız kılıyor.
Habertürk'ün en son veriler ve uzmanların bilgilerine göre yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye, İncirlik Hava Üssü'ndeki 60 veya 70 kadar B61 türü atom bombasına ev sahipliği yapıyor. Kurallar, bu bombaların çoğunun (50 kadar) ABD tarafından kullanılmasını öngörüyor. Ancak, son bilgilere göre, Ankara, bu bombaları fırlatabilecek yeteneklere sahip bir uçak filosunun İncirlik Üssü'nde konuşlandırılmasını, Washington'un ısrarlı taleplerine rağmen hep geri çeviriyor.
Bu durumda, acil bir olay yaşandığında, ABD uçaklarının Türkiye dışındaki üslerden gelerek bu bombaları yüklemesi gerekiyor. İncirlik'teki diğer atom bombaları ise (10-20 kadar) teorik olarak Türk uçaklarından (F-16'lar) atılmak üzere bu üste bulunuyor. 1995 yılına kadar Akıncı ve Balıkesir Hava Üsleri'nde de atom bombaları vardı. Bu tarihte ise, bütün bombalar İncirlik'e kaydırıldı.
BOMBALARI KİM TAŞIYACAK?
Uzmanlar, Türk uçaklarının atom bombalarını taşıyabilme kapasiteleri hakkında bir karmaşanın yaşandığına dikkat çekiyorlar. Türk uçaklarının atom bombası taşıma kapasitesine sahip olduğu, ancak uçakların ne bombalarla yüklü ne de bu misyonu yerine getirmek için "belgelenmiş" olduğu ifade ediliyor. Bu durumda, Türkiye'deki atom bombalarının "özel bir statü" içinde yer aldığına işaret ediliyor.
Sadece yüksek hız yapan uçaklardan fırlatılan B-61 atom bombaları, 320 kilo ağırlığında, 3,5 metre boyunda ve çapı 33 cm. kadar.