Son utanç duvarı!
Batı Şeria'daki duvar bugün 10 yaşına girdi
Gazete Habertürk
İsrail'in 2002'de Batı Şeria'da inşasına başladığı ve işgal karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen 'utanç duvarı' bugün 10. yılına girdi.
Batı Şeria'da Filistin topraklarını ayıran İsrail duvarı, Filistinli intihar bombacılarına karşı önlem olarak inşa edilmeye başladı.
Filistinliler tarafından "Irkçı duvar" olarak adlandırılan duvar, İsrail tarafından ise "Anti-terörist duvar (güvenlik duvarı)" olarak isimlendiriliyor.
Duvarın inşa edilmesi üzerine topraklarının yarısını kaybeden Bilin Köyü sakinleri, duvara karşı muhalefetin simgesi haline gelmişti. İsrail'in ulaşmak istediği uzunluk ise 760 kilometrelik dev bir alanı kapsıyor. Duvarın uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği, Filistinlileri topraklarından ayırdığı söyleniyor.
DUVARIN GEÇMİŞİ....
Utanç duvarı; ilk kez eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 21 Şubat 2002 tarihinde Filistin ile İsrail arasında güvenliği sağlamak için "tampon bölge" oluşturma yönünde alınan kabine kararını kamuoyuna açıklamasıyla gündeme gelmişti. Ardından Şaron 3 Haziran 2002'de temel olarak Yeşil Hattı takip edeceği öne sürülen 760 kilometrelik duvarın 110 km'lik kısmının inşasını onayladı. İsrail kabinesi 23 Haziran 2002'de, bir oya karşı 25 oyla yeni "güvenlik konsepti"ni kabul etti. Üç etapta inşa edilmesi planlanan duvarın ilk etabı olan kuzeyden güneye 110 kilometrelik kısım, Temmuz 2003 sonunda tamamlandı. Kilometre başına maliyeti 1.6 milyar dolara mal olan duvar, 8 metre yükseklikte olup tamamlandığında, Berlin Duvarı'nın uzunluğunun 10 katından fazla ve yüksekliğinin 2 katı olacak.
ELEKTRİKLİ TEL ÖRGÜLERLE ÇEVRİLİ
Her 200 metrede bir gözlem kulesi bulunan duvar, elektrikli tel örgülerle, derin ve dört metre genişlikte hendekler ile çevrili. Duvarın yakınlarında kimsenin dolaşmaması için uzaktan kumandalı silahlar bulunmakta. Kimi bölgeler ayak izlerinin takip edilebilmesi amacıyla kumlarla kaplandı.
VE BERLIN DUVARI...
Bir diğer "utanç duvarı" olarak bilinen Berlin Duvarı, büyük tartışmaların ardından 9 Kasım 1989'da yıkıldı.
Duvar, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için, Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapımına başlanmıştı. 46 kilometre uzunluğundaki duvarın yıkılmasının ardından, Doğu Almanya isteyen vatandaşların Batı'ya gidebileceğini duyurmuştu.
İSRAİL DUVARI:
İsrail'in ulaşmaya çalıştığı uzunluk: 760 kilometre
Kilometre başına maliyeti: 1.6 milyar dolar
Yüksekliği: 8 metre
Yapım başlangıç tarihi: 3 Haziran 2002
BERLİN DUVARI:
Yapım başlangıç tarihi: 13 Haziran 1961
Uzunluğu: 46 kilometre
Yüksekliği: 4 metre
Yıkılışı: 9 Kasım 1989