Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

“Mutluluk” oldukça kompleks bir kavram. Değişkenleri çok fazla. Ölçütleri çeşitli. Oxford Refah Araştırma Merkezi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı ortaklığında hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu ise tüm bu değişkenleri bilimsel bir süzgeçten geçirerek ülkelerin “mutluluk” değerlerini yaş gruplarına göre belirleyip bir sıralama çıkarıyor.

Dünya Mutluluk Raporu, her yıl yayımladığı raporunu 2024 yılı için de yayımladı. Rapora göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya olurken, onu bir diğer İskandinavya ülkesi Danimarka takip ediyor. İskandinav olmasa da kuzeyli bir ada ülkesi olan İzlanda üçüncü sırayı alırken, dördüncü sırayı Finlandiya’nın komşusu olan İskandinav ülkesi İsveç alıyor. Beşinci sırada ise tüm savaşlara, çatışmalara rağmen İsrail var.

İlk 20’de bulunan tek Amerika kıtası ülkesi ise ABD değil, Kosta Rika. Rapora göre genel puanda 23. sırada bulunan ABD toplumu içindeki mutluluk endeksi derin uçurumlara sahip. ABD’de 60 yaşın üstündeki nüfusun mutluluk oranı dünyada 10. sırada yer alıyor. Amerikan rüyasının tadını doyasıya yaşayan +60 yaş ABD vatandaşları, ‘huzurlu’ hayatlarına devam ediyor. Asıl problem ise 30 yaş altı nüfusta. Rapora göre 30 yaşın altındaki ABD vatandaşları, kendi akranlarının oluşturduğu ülke sıralamasında dünyanın en mutlu 62. ülkesi. Aradaki fark devasa. Yani ABD gençliği, ülkesine inanmıyor. Amerikan rüyası artık eski bir ezgi. Buna ABD’nin yakın müttefiki Kanada’nın da eşlik ettiği söylenebilir. Yaşlı nüfusun mutluluğu, genç nüfusun mutluluğundan 50 basamak daha yukarda.

ABD ve Kanada’nın dahil olduğu Kuzey Amerika'da yalnızlık hissi, Y kuşağı arasında 1965 öncesi doğumlulara kıyasla neredeyse iki kat daha yüksek.

Birbirine yabancı yaşlı ve genç nüfus

Genç ve yaşlı nüfus arasındaki beklenti farklılıkları sadece ABD’de geçerli değil. Birçok ülkede nesiller arası farklar derin mesajlar barındırıyor. Örneğin, genel sıralamada ilk 20'ye yeni giren Litvanya, 30 yaşın altındaki nüfuslar arasında dünyanın en mutlu ülkesi. 60 yaşın üstündekiler için ise 44. sırada yer alıyor. Dünyanın 30 yaş altı nüfusunda en mutlu 3. ülkesi olan Sırbistan’da +60 nüfusun mutluluk sırası 54.

En büyük fark ise gençlerin sıralamasının yaşlılardan 66 sıra daha yüksek olduğu Hırvatistan'da. Gençler dünyanın en mutlu 14. ülkesi konumundayken, yaşlı nüfus 80. sırada. Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ'ın yaşlı nüfusları eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1990'ların başlarında yaşanan savaşlar ve soykırımın en büyük yaralarını taşıdığından, burada yaş etkilerinin yanı sıra kuşak etkilerinin de olduğu açık.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ