Devekuşları gerçekten kafalarını kuma gömüyor mu? Doğal yaşamın dev kuşlarının gizemli davranışının sebebi ne?
Tehlikeden kaçmak için kafalarını kuma gömen devekuşları gerçekten bu davranışı sergiliyor mu? "Kafasını kuma gömmek" deyimi, devekuşlarına atfedilen bir davranıştan türemiş olsa da, bilim bu inanışın doğru olmadığını söylüyor. Bu yazımızda devekuşlarının gerçek yaşam alışkanlıklarını ve efsaneleşmiş davranışlarını ele alıyoruz. İşte detaylar!
- 1
DEVEKUŞLARININ İLGİNÇ DAVRANIŞLARI
Devekuşları, dünyanın en büyük ve en ağır kuşları olarak dikkat çekerler. Boyları yedi ile dokuz fit arasında değişirken, ağırlıkları 350 pound’a kadar çıkabilir. Ancak bu devasa kuşların kafaları nispeten küçüktür, bu da onların görünüşlerini ve davranışlarını oldukça ilginç hale getirir.
- 2
Devekuşları, yumurtalarını bırakmak için yere sığ çukurlar kazarlar. Yumurtalarını her gün gagalarıyla çevirirler ve uzaktan bakıldığında bu davranış, kafalarını kuma gömüyorlarmış gibi görünebilir. Ayrıca, yerde bitki yerken de başları aşağıda olduğu için yine uzaktan bakıldığında kafalarını kuma gömmüş gibi algılanabilirler
- 3
BAZI YANLIŞ İNANIŞLAR VE EFSANELER
Devekuşlarıyla ilgili en yaygın inanışlardan biri, tehlike anında kafalarını kuma gömdükleridir. Bu davranışın, devekuşlarının kendilerini gizlemeye çalıştığına dair bir savunma mekanizması olduğuna inanılır. Ancak bu inanış, gerçeği yansıtmaz ve tamamen bir efsaneden ibarettir.
-
- 4
Devekuşlarının kafalarını kuma gömerek avcılardan kaçınmaya çalıştıklarına dair bu inanış, aslında Romalı doğa bilimci Pliny the Elder’in yazılarında geçen bir gözlemden kaynaklanır. Pliny, devekuşlarının tehdit altında kafalarını saklayarak tüm vücutlarını gizlediklerini yazmıştır, ancak bu bilgi günümüzde bilimsel olarak desteklenmemektedir.
- 5
GERÇEKLER VE DOĞRU BİLGİLER
Hayvan davranışları üzerinde uzmanlaşmış bilim insanları, devekuşlarının aslında kafalarını kuma gömmediklerini belirtiyor. Devekuşları, doğal yaşam alanlarında kendilerini tehlikeden korumak için hızlı koşma yeteneklerini kullanır. Saatte 70 kilometreye kadar hızla koşabilen devekuşları, kaçmak için bacaklarını kullanır.
- 6
Kafalarını gömmeleri durumunda boğulacakları için bu davranışın doğada görülmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra, tehdit altında hissettiklerinde yere uzanarak büyük bedenlerini gizlemeye çalışabilirler.
-
- 7
DEVEKUŞLARININ SAVUNMA STRATEJİLERİ
Devekuşları tehlike anında hızlarını ve keskin duyularını kullanarak kendilerini korur. Tehdit altındayken yere yatarak gövdelerini kamufle edebilir veya kendilerine özgü bir toz bulutu oluşturarak düşmanı şaşırtabilirler.
- 8
Ayrıca, güçlü bacakları sayesinde bir tekme ile aslan gibi büyük yırtıcıları bile uzaklaştırabilecek kadar kuvvetli bir savunma yapabilirler. Kafalarını gömmek gibi bir davranışları olmasa da, doğada son derece etkili savunma mekanizmalarına sahiptirler.
Kaynak: Live Science