Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G20 sonunda açıklamalar: "Rusya tahıl meselesinde dışlanamaz"

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de diplomatik temaslarını sürdürdü. Zirvenin son gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan pek çok liderle görüştü.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sonunda açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

        "6 ay önce asrın felaketini yaşamış bir ülke olarak tüm imkanlarımızla Faslı kardeşlerimize yardıma hazırız.

        Zirve oturumlarının ilkinde çevre sorunlarını istişare ettik, iklim değişikliği, kirlilik etkisini artık daha fazla hissettiriyor. Geniş bir yelpazede yıkıcı sonuçlarını görüyoruz. Türkiye'nin özellikle sera gazı solunumları katkısı oldukça düşüktür. Türkiye olarak bu hayati meselede elimizi taşın altına koyuyoruz.

        REKLAM

        Mültecilerin gönüllük ve güvenli dönüşleri sağlanmalı. 735 milyon kişi açlıkla mücadele ederken, diğer tarafta lüks, şatafat ve israf kabul edilemez.Türkiye olarak biz daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Milli gelire oranla dünyanın en fazla yardım yapan ülkesiyiz. Sorunların sebebi merhamet eksikliği.

        "600 BİN SURİYELİ ÜLKESİNE DÖNDÜ"

        Şimdiye kadar 600 bine yakın Suriyeli güvenli ve gönüllü bir şekilde ülkelerine geri döndü. Projeler hayata geçtikçe bu sayı artacaktır.

        Diğer yandan Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür. Rusya-Katar-Türkiye 1 milyon tahılı ulaştıracağız.

        İnsanlığın ortak geleceği adına İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkelerin, bu konuda artık daha kararlı politikalar izlemesi gerektiğine inanıyorum. İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkeler, daha kararlı politikalar yürütmeli. BM başta olmak üzere üyesi olduğumuz tüm platformlarda bu konuyu gündeme getiriyoruz.

        Bir taraftan 6 Şubat'ın yaralarını sararken diğer taraftan Türkiye Yüzyılı hedeflerini bırakmayacağız. İki gündür Sayın Modi'nin yanı sıra pek çok ikili görüşme gerçekleştirdim. İki gün boyunca gerçekleştirdiğimiz tüm görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum"

        REKLAM

        SORU-CEVAP

        Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde son günlerde yaşanan olaylara ilişkin sorulan soruyu Erdoğan şöyle yanıtladı;

        "Bölgeyi sükunete davet etmekten başka çaremiz yok, özellikle Karabağ'da atılan adımlar doğru değil. AB üyesi ülkeler de bunu kabullenmiyor. Yarın Paşinyan ile de görüşeceğim"

        Tahıl koridoruna ilişkin: 33 milyon ton Rusya, tahıl ithalatı yaptı. Yüzde 14'ü bize geldi, Yüzde 14'ü Afrika ülkelerine gitti. Sayın Putin'in ısrarı Batı bize verdiği sözleri tutmadı diyor, biz ücretsiz olarak bu tahılı verelim, Türkiye olarak siz bunu una çevirin, Katar'ı da yanımıza alalım ve bu tahılı fakir Afrika ülkelerine gönderelim. Putin, şimdilik 1 milyon tonu kabullendi. Yeniden tahıl koridorunun işlevsel hale gelmesi konusunda umutsuz değilim.

        "BIDEN İLE AYAKÜSTÜ GÖRÜŞTÜK"

        ABD Başkanı Biden ile görüşme ve F-16 konusuna ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Biden ile ayaküstü görüştük, F-16 konusunu ele aldık. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir, bu doğru değil. Siz her şeyi Kongre, Kongre diyorsunuz TBMM'den bu karar geçmedikçe benim karar vermem mümkün değil. İsveç'in üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım." dedi.

        Erdoğan, deprem bölgesindeki konutların inşaasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı;

        "Deprem bölgesine yönelik depremzedelerin bir an önce konutlarına kavuşması için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlgili bakan arkadaşım bu çalışmaları sürdürüyor; dikey mimari değil daha çok yatay mimari ile burada evleri yapacağız."

        AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER

        "Türkiye'nin AB sürecine ilişkin Michel ile görüştünüz mü?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Michel'in tek başına karar verme yetkisi yok. Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler oyalamıştır, bugün de oyalamaya devam ediyor. Oyalasalar da oyalamasalar da bir Türkiye'yiz." dedi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN G20 TEMASLARI

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18i'nci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi kabul etti.

        ERDOĞAN SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Yeni Delhi'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.

        İki lider görüşmede, Türkiye - Mısır ikili ilişkileri, ticaret hacminin artırılması, enerji alanındaki yeni iş birlikleri ile bölgesel ve küresel meseleleri ele aldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı büyükelçi atamalarıyla ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ederek, ikili münasebetlerin hak ettiği seviyeye en kısa zamanda ulaşacağına olan inancını dile getirdi. Mısır yönetiminin Türk yatırımcı ve firmalarına verdiği desteğin önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, LNG, nükleer enerji, kültür ve eğitim alanlarındaki iş birliğini canlandırmaya da önem verdiklerinin altını çizdi.

        REKLAM

        Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan da görüşmede hazır bulundu.

        ERDOĞAN-MICHEL GÖRÜŞMESİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'i kabul etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvenin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştü.

        Görüşmede, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için atılacak adımlar, bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti.

        REKLAM

        ERDOĞAN-SELMAN GÖRÜŞMESİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün de G20 Liderler Zirvesi kapsamında pek çok liderle bir araya gelmişti.

        HİNDİSTAN DÖNEM BAŞKANLIĞINI BREZİLYA'YA DEVRETTİ

        Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Zirvesi'nde, Hindistan G20 dönem başkanlığını Brezilya'ya devretti.

        Zirvenin kapanış oturumunda, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, başkanlık tokmağını Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya verdi. Böylece G20 dönem başkanlığı Brezilya'ya devredilmiş oldu.

        Brezilya'nın 1 Aralık'tan itibaren üstleneceği G20 dönem başkanlığı 2025'te Güney Afrika'ya, 2026'da da ABD'ye geçecek.

        REKLAM

        Brezilya, 2024 dönem başkanlığı süresince yoksulluk, sürdürülebilir kalkınma, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) küresel kuruluşlarında reform konularını öncelik edinecek.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa