Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısını temsil eden ülkelerden oluşan BRICS'in liderleri, geçen yılki büyük genişlemeden bu yana ilk kez yüksek profilli bir zirve için bir araya geldi.

Read more!

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı ifade ediyor. Grup bu yıl Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirliklerini de kapsayacak şekilde genişledi. Üyeler üç gün sürecek konferans için Rusya'nın güneybatısındaki Kazan kentinde bir araya geldi.

Zirve, kendisini Batı'ya karşı bir denge unsuru olarak gören BRICS için yüksek profilli bir döneme denk geliyor. BRICS liderleri, Batı'daki 'istenmeyen adam' statüsüne rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin ile yan yana. Ancak üye ülkeler arasında derin farklılıklar da var.

Başlangıçta sadece Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan ülkelerin dışişleri bakanları 2006 yılında gayrı resmi olarak bir araya gelmeye başladı ve ilk resmi zirvelerini 2009 yılında gerçekleştirdi. Güney Afrika 2010 yılında katıldı. Çin'in desteklediği 2023 genişlemesinden bu yana çok daha fazla ülke BRICS yörüngesine girmeye çalıştı.

Ancak her ülke bu kadar istekli değil: Arjantin, hükümet değişikliğinin ardından daveti reddetti ve Suudi Arabistan davet edilmesine rağmen resmi olarak katılmadı.

Yine de BRICS grubu, Batı'nın kurumsal yapısına karşı bir denge oluşturma arzusuyla son yirmi yılda önemli bir siyasi güç haline geldi. Grubun 2023'teki genişlemesi, artan ağırlığının bir örneği olmakla birlikte, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali gibi konularda yeni anlaşmazlıkları da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, Rusya'nın 2024'teki liderliğinin, ABD dolarını devre dışı bırakma girişimleri de dahil olmak üzere, bloğun Batı karşıtı odağını yoğunlaştırabileceğini ancak bunun zorlu bir mücadele olacağını söylüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ