Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar BKM'den dijital devrim

        Bir rivayete göre her şey 1990'ların ortasında bilgisayar mühendisi Reed Hastings, video kiralama şirketi Blockbuster'a kiraladığı ‘Apollo 13' filmini geç götürdüğü için ödediği 40 dolar cezayla başladı.

        Reed Hastings
        Reed Hastings

        Bu cezaya çok bozulan Reed Hastings, kendisi gibi bilgisayar mühendisi olan arkadaşı Mark Rudolph ile birlikte internet üzerinden DVD ve yeni bir formatta film kiralama şirketi kurmak için harekete geçti.

        Netflix böyle doğdu.

        Yıl 1997'ydi...

        Netflix, 1999'da aylık üyelik sistemiyle insanlara limitsiz DVD kiralıyordu.

        2002'de ABD'deki üye sayısı 600 bini geçmişti.

        2005'te 4.2 milyon üyeye ulaştıktan sonra Netflix, sinema ve TV dünyasında bir devrimin ilk adımını atıp 2007'de üyelerinin internet üzerinden film ya da TV şovu izleyebildikleri ‘streaming' sistemine geçti.

        2010'da Apple'la yapılan işbirliğiyle birlikte üye sayısı 20 milyonu geçmişti. Şirket Kanada'nın ardından, Güney Amerikan ve Karayipler'e açıldı.

        2012'de Avrupa'ya gelen Netflix ve ‘sterming' servislerinin kaderini değiştiren 'House of Cards' dizisi 2013'te yayınlanmaya başladı.

        'House of Cards', Netflix'te yayınlanan ilk orjinal içerik değildi ama tüm dünyada olay dizi üye sayısının patlama yapmasında büyük etken oldu.

        Netflix'in 13 bölüm için 100 milyon dolar yatırıp risk aldığı dizi Emmy Ödülleri'nde 10'dan fazla adaylık alarak, ‘internette yayınlanan bir dizi' olarak büyük bir başarıya imza attı. Bu arada Netflix'in abone sayısı da 2014 itibarıyla 50 milyonu geçmişti.

         'House of Cards'
        'House of Cards'

        2015'te Avustralya ve Yeni Zelanda'ya açılan Netflix ilk orjinal filmi olan 'Beast of No Nations'ı üyelerine sundu.

        2016'ya gelindiğinde Netflix, 130 ülkeden üyesi yüzlerce orjinal içeriğiyle TV dünyasında bir devrime imza atmıştı. ‘En İyi Kısa Belgesel' dalında 'White Helmets' ile ilk Oscar'ını kazanan Netflix'in üye sayısı 100 milyonu geçti.

        'Beast of No Nations'
        'Beast of No Nations'

        Çok değil birkaç ay önce 'Roma' filmiyle 'En İyi Film' dalında ilk Oscar adaylığını kazanan Netflix aralarında Steven Spielberg'ün de olduğu birçok sinemacı için ‘sinema filmi - TV filmi' tartışmasının fitilini ateşledi.

        Bugün 190 ülkede 148 milyon abonesi bulunan ve 165 milyar dolarlık piyasa değeriyle asırlık birçok yapım şirketini sollayan Netflix'in ‘streaming' platformları için açtığı yoldan bugün birçok firma yürüyor.

        'Roma'
        'Roma'

        Amazon (her ne kadar 2006'da bu işe başladıysa da 2016'ya kadar pek ortalarda gözükmedi), Hulu, Apple TV gibi steraming platformlarına bu sonbaharda Hollywood'un en büyük yapım şirketi Disney de ‘Disney+'yla giriyor.

        Türkiye'de ‘steraming' servislerinin öncüsü ise 2016'da yayına başlayan Blu TV oldu. 'Masum', ‘Yaşayamayanlar', 'Bozkır' gibi orjinal dizilere imza atan Blu TV'yi 2016'nın sonlarında Puhu TV izledi ve özellikle 'Fi' dizisiyle adından söz ettirdi.

        Türkiye'de dijital platform kurmaya yönelik ilk çalışmayı yapan yapım şirketi BKM oldu.

        Görünen o ki; 2001'de 'Vizontele' ile sinemada devrim yapan BKM, sektörde yeni bir devrim daha yapacak.

        Dijital devrim...

        REKLAM

        Yılmaz Erdoğan ile Necati Akpınar'ın ortağı, Zümrüt Arol Bekçe'nin ise CEO'su olduğu BKM, 25 yılda portföyünde 'Vizontele', ‘Organize İşler', 'Kelebeğin Rüyası', ‘Eyyvah Eyvah', 'Düğün Dernek', 'Yol Arkadaşım'ın da olduğu 67 filme imza attı.

        Filmlerin toplam hasılatı yaklaşık 1 milyar ₺.

        BKM, 25 yılda TV dizisi ve TV programı olmak üzere 37 TV yapımı üretti.

        Sadece sinema ve TV için üretilen içeriklerin toplam sayısı 104.

        Yıllık ortalaması 4,16...

        BKM'nin CEO'su Zümrüt Arol Bekçe
        BKM'nin CEO'su Zümrüt Arol Bekçe

        İşte bu kadar çok içerik üreten BKM, dijital platformla geleneksel yapımcılığını evirmeye hazırlanıyor.

        Habertürk'ten Mehmet Çalışkan'ın haberine göre BKM, dijital platform kuruyor.

        BKM, kendi dijital platformu olan ilk yapım şirketi olacak.

        Eylül ayından itibaren BKM de kurduğu dijital platformla Türkiye'de yayın yapan Netflix, Blu TV, Puhu TV, Digiturk, D-Smart, Tivibu, Turkcell TV+ ve Vodafone TV'nin arasına katılacak.

        Netflix'in son 1 yıl içinde ulaştığı kişi sayısında yüksek artış ve değerinin 165 milyar $'a ulaşması dijital platformların ne ölçüde ilgi gördüğünü ve günümüzde ne ölçüde vazgeçilmez bir unsur olduğunu gözler önüne seriyor.

        Peki BKM, neden bir dijital platform kurma gereği duydu?

        Bunun ilk nedeni, çok sayıda içerik üretmesi.

        Görsel sanat ürünlerinin gün geçtikçe dijital platformlarda yayınlanması BKM'yi kendi dijital platformunu kurmaya yönlendirdi.

        BKM'nin yeni filmlerinden 'Organize İşler - Sazan Sarmalı', 3.537.429 kişi tarafından izlenerek 54.842.530 ₺ hasılat elde etti.
        BKM'nin yeni filmlerinden 'Organize İşler - Sazan Sarmalı', 3.537.429 kişi tarafından izlenerek 54.842.530 ₺ hasılat elde etti.

        Üretilen içeriklerin kendi dijital platforma yayınlanması hem işleri daha verimli hem de daha karlı hale getirecek.

        Kısacası, BKM'nin portföyünde 104 sinema filmi ve TV yapımı bulunuyor.

        Organizasyonunu düzenledikleri, konser, sahne şovları ve diğer etkinlikleri de göz önünde bulunduracak olursak BKM'nin arşivinde kendi dijital platformlarında yayınlayabilecekleri çok sayıda içerik bulunuyor.

        Önümüzdeki yıllarda da aynı üretimi gösterebilecek alt yapıya, vizyona ve arzuya sahip olması da, dijital platformlarını sürekli yeni içeriklerle besleyebileceğini gözler önüne seriyor.

        BKM'nin ilk filmi olan 'Vizontele', 3.308.120 kişi tarafından izlenerek 7.400.006 ₺ hasılat elde etti.
        BKM'nin ilk filmi olan 'Vizontele', 3.308.120 kişi tarafından izlenerek 7.400.006 ₺ hasılat elde etti.

        Çalışmalarına geçtiğimiz yaz başlanan dijital platformda yayınlanacak ilk yapımlardan biri 'Jet Sosyete' olacak. Gülse Birsel, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla 'Jet Sosyete'nin yeni sezonda BKM'nin dijital platformunda olacağının duyurusunu yaptı.

        'Jet Sosyete'
        'Jet Sosyete'

        Uzun zamandır dizi sürelerinin uzunluğundan ve 3 saatlik komedi dizisinin senaryosunu yazmanın zorluğundan yakınan Gülse Birsel, BKM'nin dijital platform kurmasından dolayı bir hayli mutlu oldu.

        Zira; 'Jet Sosyete', BKM'nin dijital platformunda daha kısa süreli (45- 50 dakika) bölümler halinde yayınlanacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa