Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İlk olarak Reuters haber ajansı tarafından bildirilen Dışişleri Bakanlığı mektubu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Yasama-Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu'nun imzasını taşıyor.

        17 Mart tarihli mektup gergin ilişkileri kabul ederken, aynı zamanda Türkiye'nin Ukrayna'ya desteğini ve savunma bağlarını 'bölgede kötü niyetli etki için önemli bir caydırıcı' olarak nitelendiriyor.

        Mektup, satış için herhangi bir güvence veya zaman çizelgesi sunmazken, Ankara'nın Rus S-400 sistemlerini satın almasının ardından Washington'un cezai eylemlerinin "ödenen önemli bir bedel" olduğunu vurguluyor.

        Mektupta, "Yönetim, bu satışın ABD ulusal güvenliğinin yanı sıra uzun vadeli NATO ittifak birliği, ekonomik ve ticari çıkarlarıyla olduğuna inanmaktadır. Önerilen satış Kongre'den bir bildirim gerektirecektir" ifadeleri kullanıldı.

        REKLAM

        Türkiye, ekim ayında ABD'den mevcut savaş uçakları için 40 Lockheed Martin yapımı F-16 avcı uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. Washington, şu ana kadar standart silah satış sürecinden geçmesi gerektiğini söyleyerek satışla ilgili herhangi bir görüş belirtmekten kaçınmıştı.

        ABD'nin NATO müttefiki ile ilişkileri özellikle savunma sanayiinde zor bir süreçten geçiyor. ABD ile Türkiye'nin Patriot anlaşmazlığı, sonrasında Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'leri alması ikili ilişkileri gerginleştirmişti. ABD, savunma alanında Türkiye'ye yaptırımlar uygulamış ve Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı.

        RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ARDINDAN TÜRKİYE

        Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından NATO üyesi Türkiye'nin her iki ülkeyle de iyi ilişkilerinin bulunması ve müzakerelerde kritik rol üstlenmesi; Türkiye'nin NATO içindeki önemini de artırdı. NATO'nun iki önemli ülkesi: Almanya ve Hollanda'nın başbakanlarının Ankara'yı ziyaret etmesinin ardından ABD'den de Türkiye'ye sıcak mesajlar geldi.

        Ancak yine de satış kararının Kongre'den şu şartlarda onaylanması beklenmezken, Biden'ın Kongre'nin kararına göre hareket edeceği tahmin ediliyor.

        YABANCI ÜLKELERE SİLAH SATIŞI NASIL İŞLİYOR?

        ABD'nin yabancı ülkelere silah satışlarına onay veren Dışişleri Bakanlığı, resmi satış onayından önce Kongre'nin satışa ilişkin talebi ya da sorusu olursa bunlara mektup ile yanıt vererek yönetimin yaklaşımını ortaya koyuyor.

        Bakanlık, ilgili silah satışına onay verdiğinde bunu resmi bir bildirimle Kongre'ye iletiyor. Dışişleri Bakanlığı'nın silah satış onayları ABD yönetimi açısından satışın bir mahzuru olmadığı anlamına geliyor.

        ABD Kongresi'nin 30 iş günü içinde Bakanlığın kararına itiraz etmemesi durumunda, yönetim satışın yapılmasına onay verilen ülke ile satış paketinin içeriği için görüşmelere başlıyor.

        Bu görüşmelerin sonunda ABD, o ülkeye bir teklif mektubu sunuyor; teklife olumlu yanıt aldığı takdirde de tedarik işlemi gerçekleşiyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa