Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

        Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerindenalınan bilgiye göre, 1 Aralık 2018 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasındakışlastiğikullanmasızorunluolup da buna uymayan 4 bin 277 araç/sürücüye idari yaptırım uygulandı.

        Söz konusu dönemde bin 613 ceza ile kamyonet sürücüleri ilk sırada yer alırken, 842 ceza ile minibüs, 681 ceza ile de kamyon sürücüleri sıralamaya girdi.

        Uygulama nedeniyle en çok ceza İstanbul'da yazıldı. İstanbul'da 684 sürücü ve aracına işlem yapıldı. İkinci sırada yer alan Şırnak'ta 331, üçüncü sırada bulunan Ankara'da ise 268 sürücüzorunluolduğu haldekışlastiğitakmadığı için idari yaptırıma maruz kaldı.

        REKLAM

        Kışlastiğikullanmasızorunluolduğu halde kullanmayan işletenler için, 2019 yılı için 625 lira para cezası uygulanıyor. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek.

        KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI

        Karayolları Trafik Kanunu'nun 65/A maddesi gereğincekışlastiğizorunluhale getirilmiş,kışlastiğiuygulamasının hangi araçları kapsadığı, denetimlerde uygulanacak usul ve esaslar ile idari müeyyidelerin neler olduğu hususları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca "KışLastiğiKullanmaZorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"de belirlenmişti.

        Tebliğe göre, Türkiye'de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemdekışlastiğikullanılmasızorunlu.

        Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekli.

        REKLAM

        Sadece buzlu zeminlerdekullanılabilen çivili lastikler dekışlastiğiyerine geçiyor.

        İl sınırları içerisinde,kışlastiğiuygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirleniyor.

        Valilikler,kışlastiğiuygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1'er ay artırabiliyor.

        Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin dekışlastiğiolması zorunlu.

        Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılmasıkışlastiğizorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.

        Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerdekışlastiğidiş derinliğinin 4, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlardakışlastiğidiş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerekiyor. Denetimlerde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülüyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa