KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Malatya

Malatya, Türkiye'nin en kalabalık 27. ve Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan en büyük şehirdir.

Tarihi Milattan Önce 6000'lere dayanan Malatya şehri, önemli ticaret yolları üzerinde yer aldığı konumu nedeniyle birçok savaşa sahne olan bir yerdir. Şehirde sürekli olarak iki devlet arasında çekişmeler meydana gelmiştir.

Ticaret yollarında hakimiyet kurmak isteyen devletler şehri ele geçirmek için sürekli savaşmıştır. Savaşlardan sonra da şehir yağmalanmış, savunma ve istilalardan korunmak için şehir merkezi iki kere değişim geçirmiştir. Bu sebepten dolayı Malatya'nın tarihinin araştırılması oldukça zordur.

Günümüze kadar Hattiler, Hititler, Asurlular, Urartular, Asurlular, Medler, Pesler, Büyük İskender İmparatorluğu, Kapadokya Krallığı, Pontus Devleti, Doğu Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Danişmendliler, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Timur Devleti, Dulkadiroğulları ve Osmanlı Devleti şehre ev sahipliği yapmış veya topraklarında barındırmıştır.

Günümüzde Malatya şehri, ekonomisini en çok meşhur meyvesi olan kayısıdan ve tekstilden sağlamaktadır. Şehirde yer alan kayısı ve tekstil fabrikaları birçok işçinin çalışmasına da vesile olur. İki organize sanayi bölgesi bulunan şehirde, üçüncü organize sanayi bölgesi için de ihaleler tamamlanmıştır.

Dünyanın kayısı ihtiyacının %80'i Malatya şehrinden karşılanmaktadır. Dağlık arazilerde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılsa da şehrin ekonomisine katkısı yok denecek kadar azdır.

Malatya Haberleri