KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

İstanbul

İstanbul'un tarihi 300.000 yıla kadar dayanmaktadır. İstanbul Küçükçekmece Gölü kenarında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere ulaşılmıştır. Bulunan izlere göre Neolitik ve Kalkolitik dönemi insanların yaşadığı saptanmıştır. Aynı zamanda çeşitli ilçelerde yapılan kazılar sonucu Alt Paleolitik Çağı'ndan, Orta Paleolitik Çağı'ndan ve ilk insanlara özgü alet ve izlere rastlandı.

Tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapan İstanbul, boğazın iki yakasında bulunan konumu ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Bu sebepten dolayı da devletler arasında İstanbul için birçok savaş yapılmıştır.

İlk insanların yaşadığı dönemden günümüze kadar birçok devletin barındığı İstanbul şehrini en uzun olarak Bizans İmparatorluğu yönetti. 324'ten 1453 yılına kadar süren İstanbul hakimiyetiyle Bizans, şehri Roma İmpatorluğu'nun başkenti yaptı ve Roma'nın doğusunun yönetim merkezi olarak kullanıldı.

İstanbul, Bizans İmparatorluğu tarafından yönetilirken şehre birçok mimari yapı inşa edildi. Sultanahmet Meydanı ve döneminde dünyanın en büyük katedrali olan Ayasofya, Bizans tarafından inşa edilmiş ve günümüzde de hala faaliyet göstermektedir.

Avrupa ve Asya arasında bir kapı olarak yer edinen İstanbul; ticaret, kültür ve diplomasinin oldukça hızlı bir şekilde yapıldığı merkez haline geldi. Bizans döneminde şehrin adı "Poli" oldu.

476 yılında Batı Roma'nın yakılmasının ardından Batı Roma'da bulunan nüfusun büyük çoğunluğu İstanbul'a göç etti ve kısa sürede Bizans'ın başkenti İstanbul olarak ilan edildi. 543 yılında nüfusun yarısının ölmesine neden olan veba salgınının ardından şehir yeniden inşa edildi.

Saldırılar arasında en hasarlı ve yıkıcı olanı ise 1024'te Haçlılar tarafından 4. Haçlı Seferleri esnasında yapıldı. Şehri ele geçiren Haçlılar, tüm şehri yağmaladı ve halkın büyük çoğunluğu şehri terk etmek zorunda kaldı.

1261 yılında Palailogos Hanedanından olan Michael VIII Palaeologus, şehri tekrar ele geçirdi ve Latin dönemini sona erdirmiştir.

Bizans, bu dönemde oldukça küçülmüş ve eski gücünü kaybetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu da 1391'den itibaren İstanbul'u kuşatmış ve nihayet 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından feth edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesine geçmiştir. Aynı zamanda İstanbul'un fethi, Dünya tarihinde Orta Çağ'ın kapanmasını simgelemektedir.

Osmanlı İmparatorluğu, sahibi olduğu İstanbul'u Osmanlı'nın başkenti olarak ilan etti. Şehre Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'yı kurarak eğitim ve ticarette önemli bir yükseliş sağladı.

İstanbul şehri bir süre sonra Hristiyanların, Müslümanların ve Yahudilerin yaşadığı kozmopolit bir şehir haline geldi. Bizans'tan kalan eski ve yıkık surlar onarıldı, binalar eski haline getirildi. Hızlı bir şekilde gelişen İstanbul şehri döneminde dünyanın en büyük şehri haline geldi.

14 Eylül 1509'da gerçekleşen ve küçük kıyamet adı verilen İstanbul Depremi, 45 gün süreli artçılarla devam etti. Deprem ve artçılarında binlerce bina yıkıldı ve birçok insan öldü.

Depremin yaralarını sarmak için 1510 yılında Sultan II. Beyazıd, 80.000 kişinin çalışmasıyla şehri yeniden onardı. Mimari ve sanat olarak geliştirilen İstanbul'a Mimar Sinan'ın camileri ve eserleri yapıldı, Lale Devri döneminde itfaiye, ilk matbaa ve fabrikalar kuruldu.

3 Kasım 1839'da ilan edilen Tanzimat Fermanı sonrasında ise şehir batılaşma sürecine katıldı ve birçok yenilik yaşandı.

Hastanelerin kurulması, Haliç'e köprü, Karaköy'e tünel, demiryolları, deniz taşımacılığı ve belediye örgütlerinin açılması ve kurulmasıyla modern bir şehir olan İstanbul, 1894'te bir depremle daha yerle bir oldu.

İstanbul şehri, 13 Kasım 1918'de I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri donanması tarafından işgal edildi.

İstanbul'un tarihi boyunca yaptığı 2500 yıllık başkentlik durumu 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle son buldu.

Cumhuriyet sonrası dönemde fiziksel atılımlar oldu ve 1900'lerde 1 milyon olan nüfus, dalgalanmalı olarak düşüp-çıktı. 1950'de Balkanlar'dan göç alan şehirde, gecekondular ön plana çıktı ve 1960'larda apartmanlaşmalar başladı.

1970'li yıllarda nüfusun hızlı bir şekilde artmasıyla doğru orantılı şekilde konut ve ulaşım sorunu da artmaya başladı. Bunun üzerine 1973'te İstanbul Boğaziçi Köprüsü inşa edildi ve ulaşımda önemli bir sorun çözüldü.

İstanbul şehri 1984 yılında çıkarılan 2972 sayılı kanunla İzmir ve Ankara ile birlikte büyükşehir olarak ilan edildi. Şehir günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlıdır ve Türkiye'nin nüfus olarak en büyük şehridir. 39 ilçeye sahip olan şehrin 25 ilçesi Avrupa Yakası'nda, 14 ilçesi ise Anadolu Yakası'nda bulunmaktadır.

İstanbul Haberleri

  • İstanbul'daki taksicilerden teröre karşı konvoy

    Gündem, 25 Ekim 2024

    İstanbul'daki taksicilerden teröre karşı konvoy

    Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'ne (TUSAŞ) düzenlenen terör saldırısı, İstanbul'daki taksiciler tarafından kınandı. Taksilerine astıkları Türk bayraklarıyla konvoy yapan taksiciler, Yenikapı Etkinlik Alanı'na gelerek basın açıklamasında bulundu

  • Muğla merkezli silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı

    Gündem, 23 Ekim 2024

    Muğla merkezli silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı

    Muğla merkezli silah ticareti operasyonunda Milas ilçesi ile İstanbul'da 6 şüpheli gözaltına alındı

  • İstanbul'da kumaş deposunda yangın!

    Gündem, 22 Ekim 2024

    İstanbul'da kumaş deposunda yangın!

    İstanbul Gaziosmanpaşa'da, bir kumaş deposunda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın yanında bulunan bir iş yerine sıçradı. Olay yerine sevk edilen çok sayıda itfaiye ekibinin yangına müdahalesi sürüyor

    Asfalt bakım aracına çarpan motosikletli öldü

    Gündem, 22 Ekim 2024

    Asfalt bakım aracına çarpan motosikletli öldü

    İstanbul'un Esenler ilçesinde asfalt bakım aracına arkadan çarpan motosikletin sürücüsü, kaza yerinde yaşamını yitirdi

    4 ilde tefecilik operasyonu: Tehditle 100 milyon liralık vurgun

    Gündem, 21 Ekim 2024

    4 ilde tefecilik operasyonu: Tehditle 100 milyon liralık vurgun

    İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen tefecilik operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin mağdurlara, oto galeride silah zoruyla usulsüz araç satışı yaptırdığı ve yüksek faizle borç para vererek 100 milyon liraya haksız kazanç elde ettiği belirlendi.

  • Yenidoğan çetesi soruşturması: Ölen bebeklerin ailelerinin ifadeleri iddianamede

    Gündem, 21 Ekim 2024

    Yenidoğan çetesi soruşturması: Ölen bebeklerin ailelerinin ifadeleri iddianamede

    İstanbul'da 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan ve haksız kazanç elde eden 22'si tutuklu 47 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bebeklerini kaybeden babaların ifadelerine yer verildi. Mağdurların hastanede yaşadıklarını anlattıkları ifadeleri, skandalın ve dehşetin boyutlarını gözler önüne serdi. İşte bebeklerini kaybeden ailelerin hastanede yaşadıkları...

  • DEAŞ'ın bombacısı İstanbul'da yakalandı

    Gündem, 21 Ekim 2024

    DEAŞ'ın bombacısı İstanbul'da yakalandı

    Terör örgütü DEAŞ'ın bomba yapımı eğitimi verdiği ve bombalı saldırılarında yer aldığı belirlenen zanlı İstanbul Avcılar'da yakalandı. Kimliğini gizlemek için seyyar satıcılık yaptığı tespit edilen zanlı tutuklandı.

  • İstanbul'da gün boyu sürecek!

    Gündem, 21 Ekim 2024

    İstanbul'da gün boyu sürecek!

    İstanbul'da polis ekipleri, usulsüz çakar-siren tertibatı bulunduran ve emniyet şeridi ihlali yapan araçlara yönelik denetim yaptı. İhlalleri tespit edilen sürücülere ceza kesilirken, denetimlerin gün boyu farklı saatler ve noktalarda süreceği öğrenildi.

    Yabancı uyruklu anne ve bebeği ölü bulundu

    Gündem, 21 Ekim 2024

    Yabancı uyruklu anne ve bebeği ölü bulundu

    İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, apartman dairesinden gelen kötü koku üzerine vatandaşların yaptığı ihbarla olay gerine gelen ekipler, Afrika uyruklu anne ve bebeğini ölü buldu

    Simit, kestane ve mısır arabalarına yeni tasarım

    Gündem, 20 Ekim 2024

    Simit, kestane ve mısır arabalarına yeni tasarım

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeniden tasarlanan seyyar simit, kestane ve mısır araçlarının ilk örneklerini, 25 Ekim'den itibaren Beşiktaş Meydanı'nda İstanbulluların beğenisine sunacak.

  • Yenidoğan çetesi skandalında adı geçen hastane taşlandı

    Gündem, 20 Ekim 2024

    Yenidoğan çetesi skandalında adı geçen hastane taşlandı

    "Yenidoğan çetesi" soruşturması kapsamında adı geçen bebeklerin ölümüne neden olan hastanelerde hareketlilik sürüyor. Soruşturmada adı geçen hastanelerden Esenler'deki Güney Hastanesi'nin tabelaları görevliler tarafından sökülürken, Bağcılar'daki Medilife Hastanesi de gece saatlerinde taşlandı. Hastanenin camının kırıldığı görüldü.

  • Yenidoğan çetesi hakkında neler biliniyor? Çetenin lideri, yöneticileri ve üyeleri kimler? Hangi hastaneler kapatıldı?

    Gündem, 20 Ekim 2024

    Yenidoğan çetesi hakkında neler biliniyor? Çetenin lideri, yöneticileri ve üyeleri kimler? Hangi hastaneler kapatıldı?

    İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip haksız kazanç elde etmek için ölümlerine neden olan çeteyle ilgili yeni ayrıntılar gelmeye devam ediyor. Yenidoğan çetesi soruşturmasında 22'si tutuklu 47 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, 197 suç eylemine ilişkin tape kayıtları yer aldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede sıralanan suça konu 197 eyleme ait kayıtlarda, çete üyeleri, bir bebeğin ölümünü, "Sabah gördük hayvan gibi ağlıyor, tamam rengi kötüydü ama." diyerek birbirine aktarıyor. Üyeler bebek ölümlerini birbirlerine aktarırken, bazen kahkaha atıyor, bebeklerin fişlerini çekerken şakalaşıyor. Çetenin lideri olarak belirtilen Doktor Fırat Sarı, bir bebeğin fişinin çekilmesi mesajına filme gönderme yaparak "Haha ha dedemin fişi" diyor. Ayrıca soruşturmada örgüt şeması ve çetenin nasıl ortaya çıkarıldığının da ayrıntılarına ulaşıldı. İşte Yenidoğan çetesi hakkında merak edilen soruların yanıtları...

  • İstanbul'da bu yollar trafiğe kapatıldı

    Gündem, 20 Ekim 2024

    İstanbul'da bu yollar trafiğe kapatıldı

    İstanbul'da uluslararası bisiklet yarışı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında bazı yollar trafiğe kapatıldı. İstanbul Valiliği kapatılan yolları ve alternatif güzergahları duyurdu.

    Esenyurt'ta korku gecesi: 1 yaralı

    Gündem, 20 Ekim 2024

    Esenyurt'ta korku gecesi: 1 yaralı

    Esenyurt'ta, çarşaflı şüpheli, oto galericilerinin bulunduğu sitedeki iş yerlerine otomatik silahla ateş açıp bir kişiyi yaraladı

    Kimyasal madde deposunda yangın paniği

    Gündem, 19 Ekim 2024

    Kimyasal madde deposunda yangın paniği

    İstanbul Ataşehir'de kimyasal madde deposunda çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü

  • Kuyumcuya mermi yağdırdılar!

    Gündem, 18 Ekim 2024

    Kuyumcuya mermi yağdırdılar!

    Olay, İstanbul'da meydana geldi. İstanbul Beylikdüzü'nde bir kuyumcuya gece yarısı silahlı saldırı düzenlendi. 16 kurşun camı çerçeveyi delik deşik etti. Dükkan sahibi haraç çetelerinden şüphelendiğini söyledi.

  • O hastanede dikkat çeken reklam

    Gündem, 18 Ekim 2024

    O hastanede dikkat çeken reklam

    Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca 22'si tutuklu 47 şüphelinin yer aldığı "Yenidoğan çetesi" hakkındaki iddianamede yer alan 19 özel hastaneden faaliyetleri askıya alınan hastanelerden Medilife Hastanesi'nin girişindeki üzerinde "Yenidoğan dostu hastane" yazılı görsel dikkat çekti.

  • Yenidoğan çetesi soruşturmasında yeni ayrıntılar: "Yetkim yok ama çevrem var" diyerek dolandırdı

    Gündem, 18 Ekim 2024

    Yenidoğan çetesi soruşturmasında yeni ayrıntılar: "Yetkim yok ama çevrem var" diyerek dolandırdı

    Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) günlük 8 bin lira alabilmek için yeni doğan bebekleri yoğun bakımda tutan ve ölümlerine neden olan "yenidoğan çetesi" soruşturmasında yeni ayrıntılar gelmeye devam ediyor. Savcıyı makamında tehdit eden, kendisini "eski müsteşar" olarak tanıtan ve bu çeteyle ilişkisinin hangi boyutta olduğu araştırılan Mustafa Kemal Zengin'in daha önce de bir kişiyi belediyede büfe sahibi yapmak vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle 10 ay hapis ve 20 TL para cezası aldığı ortaya çıktı. Habertürk'ün ulaştığı bilgilere göre, Zengin'in 20 lira para cezası aldığı davanın dosya masrafı 22 lira 50 kuruştu. Yani dosya masrafı bile cezadan fazlaydı.

    İstanbul'da feci kaza! Üniversite öğrencisi kurtarılamadı!

    Gündem, 18 Ekim 2024

    İstanbul'da feci kaza! Üniversite öğrencisi kurtarılamadı!

    İstanbul'da, kullandığı motosikletin hakimiyetini kaybeden yabancı uyruklu üniversite öğrencisi otomobile çarptı. Kazada motosikletin arkasında yolculuk yapan Aysel Yurtoğlu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Yurtoğlu bir gün sonra hayatını kaybederken, motosikletin sürücüsü gözaltına alındı