KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Adana

Adana, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan, Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunan ve en kalabalık altıncı şehri olan vilayettir.

Tarihteki yeri Hitit İmparatorluğu'na kadar dayanmaktadır. Tarihi kaynaklara göre "Adana" ismi, Hitit İmparatorluğu'na bağlı Kizzuvatna krallığında yer alan Adanya şehrinden türemiştir.

Bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan bulgular Pelolitik Çağ'dan günümüze kadar gelen insan yerleşkelerini ortaya çıkarmıştır. Yapılan kazılarda arkeologlar bir taş duvar ve şehir merkezi bulmuştur.

Aynı zamanda Sümer destanlarından olan Gılgamış Destanı'nda Adana'dan söz edilmekte, fakat belirtilen yerin coğrafyası net olarak bulunamamıştır.

7. yüzyılın ortalarında Araplar tarafından ele geçirilse de 964'te Bizans, Adana'yı işgal etmiştir. Ancak 1071'de Selçukluların Malazgirt Meydan Muharebesi'nden zaferle ayrılmasıyla Adana Selçuklular'ın eline geçmiştir.

1132 yılında Kilikya Ermeni Krallığı, 1137'de bizans, 1170'de Ermeniler şehri sırasıyla ele geçirmiştir. 1268'de meydana gelen aşırı şiddetli deprem şehri dümdüz etmiş ancak şehir yeniden inşa edilmiştir.

1359'da Kilikya Ermeni Krallığı'nın bir bölümü olarak kalsa da yapılan barış antlaşmasının ardından şehir III. Konstantin yönetiminde Mısır'ın Memlük Sultanı'na devredilmiştir.

Memlüklüler şehri ele geçirdiğinde birçok Türk ailesi Adana'ya yerleşmiştir.

Birinci Dünya Savaşı'ndaki yeniginin ardından Adana ve çevre illeri Fransa tarafından ele geçirilse de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde diplomatik bir başarı sonucunda Ankara Anlaşması ile Fransa, Adana ve çevre illerinden zorunlu olarak çekilmiştir.

1955'te Demokrat Parti hükümetinin ABD ile yaptığı anlaşmanın ardından Adana'nın İncirlik beldesine NATO'ya bağlı NATO Hava Üssü kurulmuştur.

1998'de 6.2 büyüklüğünde meydana gelen depremde çoğu Ceyhan şehrinde olmak üzere 145 kişi hayatını kaybetmiştir.

1986 yılında çıkarılan kanunla büyükşehir olarak ilan edilen Adana, ekonomisini sanayi ve tarımdan sağlamaktadır.

Şehirde pamuk, buğday, soya fasulyesi, arpa, üzüm ve narenciye büyük ölçüde üretilmektedir.

Adana Haberleri

  • İki araç kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

    Gündem, 10 Mayıs 2024

    İki araç kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

    Adana'nın Kozan ilçesinde otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı

  • Hasarlı araç dolandırıcılığı! İki kardeşe 265 yıl hapis!

    Gündem, 10 Mayıs 2024

    Hasarlı araç dolandırıcılığı! İki kardeşe 265 yıl hapis!

    Adana, hasarlı araç sahibi 38 kişiyi sigorta şirketinden aradıkları izlenimi vererek suç örgütü kapsamında dolandırdıkları öne sürülen 24 sanığın yargılandığı davanın tutuklu tek sanığı örgütün elebaşı Okan Atlas 147.5 yıl, kardeşi Eren Atlas ise 117.5 yıl hapse çarptırıldı. 20 sanığa ise 3 yıl 4 aydan 53 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi. 2 sanık ise beraat etti. Okan Atlas'ın, polise yakalanmamak ve işlerinin iyi gitmesi için 'Medyum'a gittiği, bin 500 liraya muska yaptırdığı ortaya çıkmıştı

  • Şantaj yaptı, öldürüldü!

    Gündem, 09 Mayıs 2024

    Şantaj yaptı, öldürüldü!

    Olay, Adana'da meydana geldi. Zoraki sevgililik ısrarı bir gencin mezara, bir babanın hapse girmesine yol açtı. Ayrılmak isteyen sevgilisine şantaj yapan genç, kızımın peşini bırak diyen babaya da aldırmadı. İnatlaşmanın sonu cinayetle bitti.

    Otomobil takla attı: 3 yaralı

    Gündem, 09 Mayıs 2024

    Otomobil takla attı: 3 yaralı

    Adana'nın Kozan ilçesinde park halindeki araca çarparak takla atan otomobildeki 3 kişi yaralandı

    Bisikletiyle geziyordu... Ölüme bıraktılar!

    Gündem, 09 Mayıs 2024

    Bisikletiyle geziyordu... Ölüme bıraktılar!

    Adana'da, otomobil sürücüsünün çarpıp, kaçtığı bisikletli 59 yaşındaki İbrahim Vuranay, hayatını kaybetti. Polisin kaza yerinde yaptığı inceleme ve delil toplama çalışmasının ardından Vuranay'ın cansız bedeni, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'nun morguna kaldırıldı. Kaçan sürücüyü yakalamak için harekete geçen polis, soruşturmayı sürdürüyor

  • Eşini ve eşinin ailesini katleden cani: Öldürüp fotoğraflarını paylaştım!

    Gündem, 09 Mayıs 2024

    Eşini ve eşinin ailesini katleden cani: Öldürüp fotoğraflarını paylaştım!

    Adana'da, çocuklarının devlet korumasına verilmesi yüzünden tartıştığı eşi, kayınvalidesi ve engelli kayınbiraderini bıçaklayarak öldürüp, kayınpederini de yaralayan 42 yaşındaki Özgür Durmuş, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. Duruşmada konuşan Durmuş, “Bıçağı kime salladığımı bilmiyorum. Kanlı vaziyetteki fotoğraflarını çekip WhatsApp hesabı üzerinden 'durum' olarak paylaştım. Bu paylaşımı bilinçli yapmadım” ifadelerini kullandı

  • Otomobilin çarptığı bisikletli öldü

    Gündem, 09 Mayıs 2024

    Otomobilin çarptığı bisikletli öldü

    Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde otomobilin çarptığı bisikletli hayatını kaybetti

  • Sokak ortasında av tüfeğiyle öldürüldü

    Gündem, 08 Mayıs 2024

    Sokak ortasında av tüfeğiyle öldürüldü

    Adana'da aynı sokakta oturan ve aralarında husumet bulunduğu iddia edilen iki kişi arasında tartışma yaşandı. Mehmet A. evinin önünde tartıştığı Arda Demir'i av tüfeğiyle göğsünden vurarak öldürdü

    Ücretsiz maç linkine tıkladı, 138 bin lira dolandırıldı

    Gündem, 07 Mayıs 2024

    Ücretsiz maç linkine tıkladı, 138 bin lira dolandırıldı

    Adana'da ücretsiz futbol maçı izlemek için cep telefonuna gelen bağlantı linkine tıklayan inşaat ustası Yalçın Güven'in banka hesabından 250 bin lira kredi çekildi. Polise giderek şikayetçi olan Güven, "Geçen ay 300 bin lira kredi çekmek için başvuruma onay çıkmadı ama gece ben uyurken haberim olmadan dolandırıcılar çekti." diye konuştu.

    Ham karpuz timi görev başında

    Gündem, 07 Mayıs 2024

    Ham karpuz timi görev başında

    Adana Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan, sektör paydaşlarınca desteklenen "ham karpuz timleri", kentin coğrafi işaret tescilli ürünü karpuzun marka değerini korumak için erken hasadı önlemeye yönelik denetim yapacak.

  • Öldüresiye dövüp yol kenarına bıraktı

    Gündem, 07 Mayıs 2024

    Öldüresiye dövüp yol kenarına bıraktı

    Adana'da bir kişi tartıştığı kişiyi, bayıltana kadar dövdükten sonra sürükleyerek yol kenarına bıraktı. Polislerin geldiğini gören saldırgan motosiklete binip kaçtı. Deşet anları güvenlik kamerasıyla görüntülendi.

  • Ambulansa kürekle saldırı! Hamile sağlık çalışanı yaralandı!

    Gündem, 06 Mayıs 2024

    Ambulansa kürekle saldırı! Hamile sağlık çalışanı yaralandı!

    Adana'nın Kozan ilçesinde, hasta yakını Y.A., "Geç geldiniz" diyerek kürekle saldırdığı ambulansın camlarını kırdı. Saldırıda hamile olduğu öğrenilen sağlık çalışanı, kırılan cam parçaları ile yaralandı

  • İş yerine silahlı saldırıda kadın ensesinden vuruldu!

    Gündem, 04 Mayıs 2024

    İş yerine silahlı saldırıda kadın ensesinden vuruldu!

    Adana'da, bir iş yerine silahlı saldırı düzenlendiği sırada aracıyla yoldan geçen 43 yaşındaki Hayriye Derin, ensesine kurşun isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Derin'in, hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Polis, olaydan sonra kaçan 2 şüphelinin yakalanması için çalışma başlattı

    Yıldırım isabet eden kişi öldü

    Gündem, 04 Mayıs 2024

    Yıldırım isabet eden kişi öldü

    Adana'nın Yumurtalık ilçesinde bir kişi, yıldırım isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti

    Zimmetine geçirdiği parayı belediyeye iade etti

    Gündem, 03 Mayıs 2024

    Zimmetine geçirdiği parayı belediyeye iade etti

    Adana'da AK Parti'den CHP'ye geçen 420 bin nüfuslu merkez Yüreğir'in yeni Belediye Başkanı Ali Demirçalı, belediyenin geçmiş borcunun 883 milyon 857 bin 423 lira olduğunu açıkladı. Demirçalı, bir personelin zimmetine geçirdiği 1 milyon 200 bin lirayı belediyenin hesabına geri yatırdığını belirterek bu kişi hakkında adli soruşturma başlatılması için suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

  • Amansız takip! Motosiklete çarparak yakaladılar

    Gündem, 03 Mayıs 2024

    Amansız takip! Motosiklete çarparak yakaladılar

    Adana'da 'dur' ihtarına uymayan 2 kişi motosikletle kaçmaya çalıştı. Takip sırasında polis, şüphelileri motosiklete çarparak durdurabildi. Yere düşen şüpheliler gözaltına alındı

  • Organ ticareti operasyonu: 11 gözaltı

    Gündem, 03 Mayıs 2024

    Organ ticareti operasyonu: 11 gözaltı

    Adana'da polis ekipleri, organ ticareti şebekesine yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda 5'i İsrailli, 2'si Suriyeli 11 şüpheli gözaltına aldı.

  • Fren yerine gaza bastı önüne geleni süpürdü

    Gündem, 03 Mayıs 2024

    Fren yerine gaza bastı önüne geleni süpürdü

    Adana'da ehliyetsiz sürücü, aracını park etmek isterken fren yerine gaz pedalına basınca kahvehaneye daldı. İçerde de duramayan araç önüne kattığı 5 kişiyi yaraladı. Kazı anı güvenlik kamerasıyla görüntülendi.

    Motosiklet üretim tesisinde yangın

    Gündem, 02 Mayıs 2024

    Motosiklet üretim tesisinde yangın

    Adana'da bir motosiklet üretim tesisinde yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ekibinin müdahalesi sonrası yangın kontrol altına alındı