Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Müslümanlar için şükretmenin önemi oldukça yüksektir. Nimetleri sunan Allah’a (C.C) teşekkür etmek, şükretmek ve kulun yaratıcısıyla bağ kurması adına Yemek Duası’nın okunması gerekir. İslam dinince önemli olan Yemek Duası, halk arasında “Sofra Duası” olarak da bilinir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) sofrada bir şeyler yedikten sonra bu duayı okuduğu bilinir. İşte Yemek Duası Arapça okunuşu, anlamı ve fazileti gibi konuların detayları…

Yemek Duası Nedir?

Yemek Duası okunuşu ile şükür sözleri zikredilir ve bir şeyler yiyip içmeden önce Allah’a teşekkür edilir. Bu duanın bir şeyler yiyip içildikten sonra okunmasıyla da şükür ibadeti tamamlanır. Verilen her türlü yemekten dolayı Yaradan’a şükretmek isteyen her insanın Yemek Duası’nı okuması gerekir. Bu duayı ezbere bilmeyenler ise nasıl okunacağını öğrenmek ister. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) okuduğu şekilde verdiği nimetler için Allah’a (C.C) şükretmeyi istiyorsanız Yemek Duası okunuşunu aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.

Yemek Duası Okunuşu

Yemek Duası Arapça okunuşu hakkında bilgi sahibi olmak için Peygamber Efendimiz’in okuduğu şu duaya göz atabilirsiniz;

Elhamdü Lillâhillezî Et'amenâ ve Sekânâ ve Cealenâ Müslimîn

Elhamdü Lillâhi Hamden Kesîran Mübâreken Fîhi, ğayra Mekfiyyin, ve Lâ Müveddein ve Lâ Müsteğnen Anhü Rabbenâ.

El-Hamdü Lillâhillezî Et'amenî Hâzat-taâme ve Razakanîhi Min ğayri Havlin Velâ Kuvvetin

Yemek Duası Anlamı

Duaların Arapça’sını okumanın daha faydalı ve faziletli olduğu bilinir. Yüce Allah, insanlığa Kur’ân-ı Kerim’i Arapça olarak indirmiştir. Bunun yanı sıra her dinin üslubu ve özelliği farklıdır. Bu nedenle Yemek Duası da dâhil duaların tümünün Arapça okunması en uygunudur. Ancak okunan duanın Türkçe anlamı bilindiğinde daha bilinçli olunabilir ve yapılan ibadet daha anlamlı hâle gelir. İşte Yemek Duası anlamı;

"Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun"(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )

"Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. " (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)

"Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun" derse geçmiş günahları affolunur" dedi."(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)

Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ