Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam küresel ısınma, iklim değişikliği, ban ki moon, birleşmiş milletler, birleşmiş milletler genel sekreteri, 17 haziran dünya kuraklık ve çölleşme ile mücadele günü

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iklim değişikliği sonucu bir çok yerde toprağın daha da verimsiz hale gelmesinin sadece insanların geçim kaynaklarının azalması yönünde bir tehdit oluşturmakla kalmadığını, ayrıca barış ve istikrarı da tehdit ettiğini söyledi.

        Ban Ki-moon, 17 Haziran Dünya Kuraklık ve Çölleşme ile Mücadele Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, dünyanın bazı bölgelerinde çiftçilerin daha verimli topraklar ya da gittikçe azalan su kaynakları için birbirleri ile çatışmaya girmesinin bu konuda herkes için bir uyarı olması gerektiğini belirtti. Ban, "Gıda fiyatlarındaki artış, iç göçler ve toplu nüfus hareketleri küresel gıda güvenliğinin risk altında olduğunun işaretlerini veriyor." dedi.

        BM Genel Sekreteri, dünya üzerindeki kurak alanlarda toprakların verimsizliğinin ciddi bir şekilde hissedildiğini, ancak, günümüzde verimliliği düşen toprakların yüzde 80'inin halihazırda tarım yapılan alanların parçası olduğunu söyledi. Genel Sekreter, "Söz konusu topraklar üzerinde 1,5 milyar insan yaşıyor, bunların büyük bölümünü de küçük çiftçiler teşkil ediyor. İklim değişikliği bu çiftçilerin verimliliğini doğrudan tehdit ediyor. Birçok bölgede su kaynakları azalıyor, tarım arazileri küçülüyor ve alınan hasat düşüyor." uyarısında bulundu.

        Gittikçe artan küresel aşırı hava hareketlerinin gıda üretimi üzerinde ilave bir etki yapacağının tahmin edildiğini belirten Ban, "Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte tarım üretimi kaynaklarının tamamının hızla korumaya alınması gerekiyor. Tarımın sürdürülebilir olmasının, toprakların verim kaybının önlenmesinin ve zarar gören alanların rehabilite edilmesinin yollarını bulmalıyız." diye ifade etti.

        Verimliliğini kaybeden toprakların rehabilite edilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Ban, bu sayede iklim değişikliğinin yaptığı en korkunç etkilerden kurtularak, gıda üretiminin artırılabileceğini ve kaynaklar üzerindeki rekabetin azaltılabileceğini belirtti.

        Bu yılki Dünya Kuraklık ve Çölleşme ile Mücadele Günü'nün temasının 'Toprak yarına aittir, gelin onu iklime dayanıklı hale getirelim' olarak belirlendiğini ifade eden Ban, "Bu slogan gerçeği yansıtıyor. Burkino Faso, Nijer ve Mali'de 5 milyon hektar alan rehabilite edilerek yeniden kazanılmış bulunuyor. Gelin bu başarılar bize ilham kaynağı olsun ve toprağı gelecek nesiller için koruyalım ve verimli kılalım." diyerek mesajına son verdi.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa