Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Matematik dehaları buluştu

        Hacettepe ve Louisiana Üniversitelerinin iş birliği ile Ankara'da düzenlenen Matematik Konferansı için bir araya gelen dünyaca ünlü matematik dehası Efim Zelmanov ile en yaşlı matematik dehası Prof. Friedrich Kasch'in de (87) aralarında bulunduğu toplam 30 ülkeden 160 matematik dehası, düzenlenen gezi programı kapsamında, Polatlı'ya geldi.

        İlçeye bağlı Yassıhöyük köyündeki tarihi bölgedeki dünyaca ünlü Frig Kralı ''eşek kulaklı'' Midas'ın tümülüsü, Gordion Antik Kenti ve Müzesi'ni gezen matematikçiler, bölgedeki kazılarda çıkarılan tarihi eserler hakkında bilgi aldı.

        1994 yılında matematiğin ''Nobel''i olarak adlandırılan ''Fields Ödülü''nü alan California Üniversitesi profesörlerinden Efim Zelmanov, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ikinci kez geldiğini belirterek, Türklerin misafirperverliğine hayran olduğunu söyledi.

        Gordion ve Midas'ın hayatına dair bilgileri çocukluğunda öğrendiğini kaydeden Zelmanov, burada bulunmaktan dolayı mutluluğunu ifade etti.

        Gezi sonrası matematikçiler, Midas'ın tümülüsü önünde toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

        Matematikçiler daha sonra Ankara'nın Beypazarı ilçesine gitmek üzere Polatlı'dan ayrıldı.

        Efsanevi Frigya Kralı Midas, yaşamı ve ölümü üzerine yazılan mitolojilerle hep gündemde oldu. Yaşamı boyunca acılar çektiği bildirilen Midas, ''eşek kulak''larıyla ya da ''dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle'' ünlendi.

        Ankara civarında kurulmuş olan Frigya'da MÖ 738 ile MÖ 696 yılları arasında Gordion olarak bilinen kentte yaşayan Midas, hem tarihi kişiliği hem de mitolojik efsaneleri ile ününe ün kattı.

        Yapılan bilimsel çalışmalarda, Midas'ın ana karnında bir hastalığa yakalandığı ve bu nedenle kulak kanallarının asimetrik olarak doğduğu bildirilerek, bunun halk arasında dedikodulara neden olduğu belirtiliyor.

        Tarihi kaynaklar, çirkin bir görünüm oluşturan bu hastalığın Midas'ın kafatasında belirgin izler bıraktığını ve halkından utanan Midas'ın sürekli olarak başına geçirdiği bir ''serpuş''la gezdiğini yazıyor. Midas'ın kulaklarını hiçbir zaman göremeyen halkın ise zamanla yaptıkları yorumlarla Midas'ın kulaklarını ''eşek kulağı''na benzettiği öne sürülüyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa