Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hepimiz Anadolu Liseliyiz

        4 ay içinde 40’ı İstanbul’da 350 genel lise Anadolu lisesi oldu. Ancak eğitimcilere göre değişen yalnızca okulların “tabelaları” oluyor.

        2013 yılına kadar genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürmeyi planlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mayıstan bu yana 40’ı İstanbul’da olmak üzere 350 genel liseyi Anadolu lisesi yaptı. Böylece Anadolu liselerinin sayısı bin 700’ü aştı. Üniversiteyi kazandırma ve bir yabancı dili öğretme açısından ailelerin gözdesi olan Anadolu liseleri, eğitimcilere göre artık eskiye nazaran “gözde okullar” niteliğini yitiriyor ve yalnızca “tabelası değişen” okullara dönüşüyor. Bu okullarda haftalık ders çizelgesinde yapılan yeni değişiklikle yabancı dil saatlerinin 10’dan 6’ya düşürülmesi son yıllarda tartışılan “Artık Anadolu lisesinden dil öğrenilmeden mezun olunuyor” tezinin bir kez daha gündeme gelmesine yol açtı.

        1955 yılında İstanbul, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır, Konya ve Samsun’da “maarif koleji” adıyla açılan, 1975’te “Anadolu lisesi” adını alan ve sınavla öğrenci kabul eden okullar hem üniversiteye yerleştirme hem de yabancı dil eğitimi açısından velilerin ilk sıradaki tercihleri arasında yer aldı. Ancak bu okulların 1984’ten sonra sayıları hızla arttı. Geçen yıl sayıları 1300’leri aştı. Bakanlık 2012-2013’e kadar genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürme kararı aldı. temmuzda yayımladığı genelgeyle de tüm okullarda ders saatlerini azalttı. Anadolu liselerinde de 9. sınıflardaki birinci yabancı dil dersi 10 saatten 6 saate düşürüldü. 10. sınıftaki ikinci yabancı dil dersi 2 saat olarak 9. sınıfa konuldu.

        ANADOLU LİSELERİNDE NELER OLDU?

        HAZIRLIK SINIFLARI KALKTI: 2005-2006 öğretim yılında Anadolu liselerinde hazırlık sınıfları kaldırıldı. Kuruluşundan bu yana hazırlık sınıfı bulunan İstanbul, Galatasaray ve Kadıköy Anadolu liselerindeki 2 yıllık hazırlık sınıfları birer yıla indirildi. 2006-2007 öğretim yılında bu üç okula ek olarak Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu ve Vefa liselerine birer yıl hazırlık sınıfları konuldu. Bir yıl sonra Hüseyin Avni Sözen, Ankara Atatürk, İzmir Cihat Kora ve Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu liseleri bu okullara eklendi ve hazırlığı olan okul sayısı tüm Türkiye’de 10 oldu.

        YENİDEN YAPILANMADA ZORUNLULUK BİTTİ: Hazırlık sınıfları kaldırılırken aynı zamanda yabancı dilde okutulan matematik, fen, biyoloji, kimya gibi fen derslerin birinci yabancı dilde okutulması son buldu. Bu dersler Galatasaray, Kadıköy Anadolu, İstanbul Lisesi gibi okullar dışında Türkçe okutulmaya başlandı.

        DERS SAATLERİ AZALTILDI: Yıllar içinde Anadolu liselerinde hazırlık sınıflarının kaldırılması, fen derslerinin İngilizce, Fransızca ya da Almanca gibi birinci yabancı

        dilde okutulmaktan vazgeçilmesinin yanı sıra yabancı dil saatlerinde de azaltmaya

        gidildi. 38 yıllık bir Anadolu lisesi öğretmeni bu değişimi şu sözlerle anlatıyor: “Liselerde 4 sınıfın haftada gördüğü toplam dil ders saati haftada 40’tan 36’ya sonra 22’ye, şimdi 18’e indi.” Son haftalık ders saati değişikliğiyle 9. sınıflar haftada 6., 10., 11., ve 12. sınıflar 4’er saat İngilizce, 2’şer saat de ikinci yabancı dil dersi alıyor.

        EĞİTİMCİLER NE DİYOR?

        Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan:

        Çoğaltmıyorlar, kapatıyorlar

        Yapılan Anadolu liselerinin kapatılması. Şu anda yapılması gereken 15-20 Anadolu lisesinin üstün bireyleri yetiştirmek için 30 yıl öncesinde olduğu gibi organize edilmesi gerekiyor. Yani Anadolu liseleri ilk açıldığı zamanlardaki haline dönüştürülmeli. Çünkü dünyanın her yerindeki eğitim sistemlerinin elitist bir yönü vardır ve bunun kaybedilmemesi gerek. Şimdiden 15-20 tane liseyle ilgili adım atılmalı. Bakanlık bilerek ve bilmeyerek “Sayıları artırıyoruz” demek yerine, kamuoyuna bu liseleri kapattığını açıklamalı.

        Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu:

        Hazırlık kaldırıldı, amacından saptı

        Anadolu liseleri bir yabancı dili çok iyi konuşan ve yazabilen gençleri üniversiteye hazırlamak üzere kuruldu. Ancak amaçlarından yıllar önce sayıları artırılarak devlet eliyle saptırıldı. Kaderleri, sayıları artırılarak meslek yüksekokullarına benzetildi. Onlar gibi boş binalar haline dönüştürüldü. Zaten hazırlık sınıflarını kaldırarak bu okullarda verilen dil eğitimi katledildi. Dil ders saatlerinin azaltılması da dil eğitimini yok etmektir. Dönüşümü destekliyoruz ancak dönüşüm demek tabelayı değiştirmek anlamına gelmez.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa