Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Karın zarından kafa derisi yapıldı!

        SDÜ Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Asım Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk sayılabilecek bir operasyonu SDÜ bünyesinde, Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Soyupek ile gerçekleştirdiklerini söyledi.

        42 yaşındaki Fatma Er'in 19 yıl önce saçlarını balık teknesi motorunun pervanesine kaptırdığını ve kafa derisinin büyük zarar gördüğünü belirten Aydın, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde operasyonla bacağından alınan deri yamalarının kafa derisine konulduğunu, ancak bunun her an yaralanmaya müsait ve kolay zedelenebilir olduğunu kaydetti.

        Hastanın, çarpma sonucu kafa derisinde açılma meydana gelmesi nedeniyle kendilerine başvurduğunu anlatan Doç. Dr. Aydın, kolay zedelenmemeye yol açmayacak bir uygulama üzerinde yaptıkları çalışma sonucu yeni bir ameliyat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

        Kemiğin üzerinde derinin altında dört tabakadan ibaret, zengin kanlanması olan ve oynak bir tabakanın bulunduğunu vurgulayan Aydın, bun taklit ederek, saçlı deri rekonstrüksiyonunda en tavsiye edilen doku olan omentum denilen karın zarını kullandıklarını söyledi.

        Göbekten bir kamerayla vücuda girildiğini ve karın derisi içinde bir santimden küçük üç delikten sokulan aletler yardımıyla omentum dokusunun bir bütün olarak mideden ayrıldığını ifade eden Aydın, şu bilgileri verdi:

        ''Yine göbekten, sadece kameranın girdiği delikten dışarıya çıkarıldı. Bu hastamızın karnı hiç açılmadı. Şu an hastamızda göbekte bir santimden küçük üç tane giriş deliği var, bunun dışında hiçbir şey yok. Bu doku, alındıktan sonra omentumu besleyen bir yüz damarına bağlandı. Şu anda bu doku yüz damarından besleniyor. Yüz damarını bu dokuyu bağlayan bir sapı var. Yeterince yerleştikten sonra o sapı da kesip atacağız. Deriden saç çıkmayacak ama omentum dokusu aynen saçlı deri gibi oynak, kolay zedelenmeyen, çarpma olursa çok kolay kendini onaran, beyni muhafaza eden bir doku olacak.''

        Bu uygulamanın daha önce Türkiye'de kullanılıp kullanılmadığı konusunda net bir fikirlerinin olmadığını belirten Aydın, saçlı deri rekonstrüksiyonunda mikrovasküler cerrahi için omentumun ise ilk defa alındığını bildirdi.

        -HASTA ÇOK MEMNUN-

        SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 37 gündür tedavi altında tutulan Şarkikaraağaçlı hasta Fatma Er de, balıkçılıkla uğraştığını ve 1990 yılında saçını motorun pervanesine kaptırdığını anlattı.

        Bu kaza sonucu tüm saçlarını kaybettiğini ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 4-5 ay tedavi gördüğünü belirten Er, üç ay önce Şarkikaraağaç'ta pazara giderken dikkatsizlik nedeniyle kafasını çarptığını ve başında 5-6 santim büyüklüğünde yara açıldığını, ardından derinin çürümeye başladığını ve SDÜ'ye başvurduğunu söyledi.

        Er, yapılacak işlemi ilk duyduğunda çok şaşırdığını ancak sonucunu görünce memnun olduğunu söyledi. Daha önce ufak bir kaşımayla derisinin yüzüldüğünü anlatan Fatma Er, ''Şimdiki derim çok uyumlu'' dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa