Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sigara yasağı bu köye uğramadı

        İlçeye yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan 20 haneli Ağaçlı köyünün muhtarı Yusuf Tokalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999-2004 yıllarında köy muhtarlığını üstlenen Recep Sarı'nın, görevinin ilk yılında kendisinin de aralarında bulunduğu azalarla bir toplantı yaptığını söyledi.

        Sarı'nın, toplantıda, köy kahvesinde sigara dumanından rahatsız olduğunu ve bunu yasaklamak istediği söylediğini belirten Tokalı, ''Bizler de bunun üzerine muhtarımızla birlikte kapalı alanda sigara içilmesini yasakladık. Aldığımız bu kararın ardından köy sakinleri tek tek sigarayı bıraktı. Sonrasında sadece kahvehanede değil tüm köyde sigara içilmesi yasaklandı'' dedi.

        Tokalı, ülke genelindeki sigara yasağının kapmasının genişletilmesiyle ilgili olarak, ''Biz bunu 10 yıl önce gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye'ye örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Tüm Türkiye'de konuşulan sigara yasağı, bizim burada gündeme bile gelmedi. Çünkü burada herkes sigaraya çok uzak'' diye konuştu.

        Köyde sigara yasağını hayata geçiren dönemin muhtarı Recep Sarı ise 20 yıl süresince günde ortalama 2 paket içtiği sigarayı 1984 yılında bıraktığını belirtti.

        Sigarayı bırakmasındaki en önemli sebebin sağlık olduğunu dile getiren Sarı, şöyle konuştu:

        ''Sigaranın ne kadar kötü olduğunu ancak bıraktıktan sonra öğrenebildim. Köyde hemen hemen herkes sigara içiyordu. Kahvehaneye sigara dumanından girilmiyordu. 1999 yılında muhtar seçildikten sonra azalarımla birlikte kahvede sigara içilmemesi yönünde karar aldık. Ancak zamanla sigara tüm köyde içilmemeye başlandı. 10 yıldır köyümüzde kimse sigara içmiyor. Genci, yaşlısı köyde dumansız hayatı tercih etti.''

        -CAMİ İNŞAATINDA ÇALIŞAN İŞÇİ SİGARA YAKINCA -

        Sarı, geçen aylarda köyde yapımı süren cami inşaatında çalışan bir işçinin yasak nedeniyle işini bıraktığını ve bir daha köye gelmediğini anlattı.

        Çalışırken sigara içen işçiye köylülerin, ''Burada sigara içmek yasak, söndürmeni istiyoruz'' dediklerini ifade eden Sarı, bunun üzerine işçinin inşaattaki görevinden ayrıldığını, yerine başka birini bulmak zorunda kaldıklarını söyledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa