Alerjiden korunmanın 12 yolu
Dünya nüfusunun yüzde 35'ini alerji vuruyor... Üstelik artık sadece bahar aylarında da değil, nerdeyse yılın her ayı peşimizi bırakmıyor... Alerjiye karşı gardınızı almak için kolları sıvayın
Sema EREREN / HABERTÜRK CUMARTESİ
Bahar ayları geldi mi akıllara alerji düşerdi. Kimileri mevsimin keyfini sürerken kimileri hapşurmaktan kendini alamaz, ayağını dışarı bile atmak istemezdi. Şimdi durum daha da ürkütücü. Çünkü bilim insanlarına göre küresel ısınma ve çevre kirliliğinin de tetiklediği çevresel faktörlerin etkisiyle alerjiden sadece bahar aylarında değil hemen hemen yılın her ayında mustaribiz... Üstelik alerjik rahatsızlıklar gelişmiş ülkelerde stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddelerinden daha sık görülüyor. İyisi mi duruma gelin daha yakından bakalım.
Alerjik reaksiyonlar tek tip olmamakla beraber, birçok yolla ortaya çıkabilir ve vücudun çeşitli yerlerinde belirti gösterebilir. En çok da kaşıntı, kurdeşen, astım, saman nezlesi, hapşırma, burun akıntısı, genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı gibi yollarla kendini gösterir. Alerjenler solunum yoluyla alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecekle de vücuda girebilir. Sıklıkla görülen alerjenlere gelince: Ot ve ağaç polenleri, ev ve toz akarları, evcil hayvanların deri veya tüyleri, çeşitli gıdalar, arı sokmaları, bazı ilaçlar, kimyasal reçineler, lastik, nikel... Peki alerjiden korunmak için neler yapmalı?
RAHAT NEFES ALMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT
1- Eve girer girmez kıyafetlerinizi değiştirin, duş alın. Kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın.
2- Tatil için deniz kenarını veya yüksek dağları tercih edin.
3- Düzenli olarak ellerinizi yıkayın.
4- Çamaşırlarınızı dışarıda kurutmayın.
5- Klima filtrelerinizi sık sık değiştirin.
6- Toz, sigara dumanı, boya kokusu ve parfüm alerjisi olan kişilerin şikâyetlerinin ağırlaşmasına sebep olduğundan bunlardan uzak durun.
7- Polenlerin en fazla uçuştuğu sabah saatlerinde açık havaya çıkmayın, pencerelerinizi açmayın.
8- Kolay temizlenen ve toz tutmayan perdeler tercih edin.
9- Tahta ve plastik gibi toz tutmayan maddelerden yapılmış oyuncaklar alınmalı ve bir kutuda saklanmalı.
10- Kalın perde yerine ince tül veya stor perde kullanın.
11- Ev tozu akarı alerjenleri için haftada en az bir defa yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle evinizi temizleyin. Yatak, yastık ve yorganlar akar geçirmeyen özel kılıflarla kaplanmalı.
12- Prebiyotiklerin, özellikle de yoğurdun, bağışıklık sistemini güçlendirici ve alerji semptomlarını azaltıcı güce sahip besinlerden olduğu unutulmamalı. Baharatlı yiyecekler yemek ve okuliptus yağları da alerjiden etkilenen kişileri rahatlatır.
EV TOZU AKARLARI BAŞA BELA
Alerjiye en çok sebep olanlardan ev tozu akarları, eklem bacaklılar ailesinden gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen küçük canlılardır ve günlük hayatımızda, özellikle evlerde sık sık bulunur. Sıcak ve nemli ortamları çok sever ve hızlı çoğalırlar. Genellikle zeminde çökmüş halde durur ve kolayca havaya karışırlar. Ev tozu akarlarının önüne geçmek için evinizi düzenli olarak yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle temizlemenizde fayda var.
TEDAVİSİ NASIL?
Mutlaka hastaya alerji testi yapılmalıdır. Hastaların çoğunda alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmak yeterli olur. Ama bazen alerjik etkenler bilinmesine rağmen ortadan kaldırılmayabilir. Bu durumda aşıyla vücudun bu etkenlere karşı direnci artırılabilir. Kişinin alerji etkenleri belirlenerek uzun süreli aşı programıyla çözüme gidilebilir. İlaç kullanmak da çözüm üretebilir.