Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kadınlar ringlere akın ediyor

        Gizem Sevinç SELVİ / HT PAZAR

        Geçtiğimiz hafta HT Cumartesi ve HT Pazar’da dünyaca ünlü 2 top modelin röportajlarını okudunuz. Gigi Hadid ve Candice Swanepoel’den söz ediyorum. İkisinin de uzun uzun nasıl boks yaptıklarını, ringde kendilerini nasıl harikulade hissettiklerini anlatmaları dikkate değerdi. Hatta tam olarak şöyle demişler: Gigi Hadid: “Antrenörüm Rob Piela ile boks yapmayı çok seviyorum çünkü bu şekilde kendimi geliştirebiliyor ve gerçek hayattan uzaklaştırabiliyorum. Zihnen bir şeylerden kaçmak istiyorsam mutlaka boks yapıyorum ve ne zaman spor salonuna gidecek olsam heyecanlanıyorum. Bu nedenle spor salonum şehirdeki ikinci evim diyebilirim.”

        ‘DUYGULARIMI DIŞA VURMAK İÇİN BOKS YAPIYORUM’

        Harika değil mi? Eminim spor salonu da Gigi oraya gideceği için çok heyecanlanıyordur. Şimdi bir de Candice’e kulak verelim: “Uzun zamandır duygularımı dışa vurmak için boks yapıyorum. Yani sakın benimle uğraşmayın! Bir kadın olarak boks yaparken kendimi çok güçlü hissediyorum. Bence her kadın bu sporu denemeli.” Gerçekten Candice Swanepoel ile ringde karşı karşıya gelmek ilginç olabilirdi, yine de onu dinleyip uğraşmasak daha iyi. Bu arada kick boks rüzgârına kapılanların yalnızca top modeller ya da celebrity tayfasından olduğunu düşünmeyin. Son dönemde kentli genç kadınlar arasında da kick boks trendi almış başını gidiyor. Neticede ilginç olansa şu, ister Candice Swanepoel olun ister İstanbullu bir sigorta şirketi çalışanı; ring, size kendinizi güçlü hissettiriyor. Ve bu durumu fark eden kadınların sayısı hiç de az değil!

        KALORİ BÖYLE YAKILIR!

        İstanbul’da kick boks dersi veren salonlara üye olanların yarısından fazlası kadın. Bunun çeşitli sebepleri var elbette. Öncelikle kick boks yaparken yaktığınız kalori hayli fazla. Kilonuza bağlı olarak saatte 500-900 arası kalori yakmaktan söz ediyorum! Tüm bunların üzerine İstanbul’da kick boks yapan birkaç kadın bulmak istedim ve kendimi Apache Serkan lakaplı şampiyon boksör Serkan Yavuz’un önce Instagram hesabında, sonra da Suadiye’deki havalı Fight Club’ında buldum. Salonda düzenli antrenman yapan Müjde, Ceylan ve Pınar ile buluştuk. Ceylan ve Müjde’nin antrenmanını izledim. 10 dakika içinde nasıl kan ter içinde kaldıklarına inanamazsınız! Bacakları, popoları inanılmaz biçimli. Zaten kiminle konuşsam “Bambaşka”lar, “Müthiş”ler, “İnanılmaz”lar havada uçuştu! Özgüvenler tavan! Şimdi sözü kızlara bırakıyorum. Acı yok Rocky, acı yok!

        'GÜÇLÜ HİSSETMEK ÇOK GÜZEL'

        “Yaklaşık 2 yıldır kick boks yapıyorum. İnanılmaz hareketli bir spor, kendimi harika hissetmemi sağlıyor. Değişik bir özgüven verdiğini söyleyebilirim. Fitness ve kardiyo yapmayı da denedim ama gidip bir salonda, koşu bandında saatler geçirmek çok sıkıcı. Kafa dağıtacak bir şeye ihtiyacım vardı ve daha farklı bir spor arayışındaydım. Kick boks yaparken geçirdiğiniz 1-1.5 saat boyunca başka hiçbir şey düşünmeye fırsatınız kalmıyor, dolayısıyla her şeyden uzaklaşıyorsunuz. Ben haftada 2 gün, 1 saat antrenman yapıyorum. Müthiş bir enerji harcatıyor. Çok güçleniyorsunuz. İncelmek söz konusu değil tabii ama müthiş forma sokuyor. Buraya başladığımda 45 kilo falandım, şimdi 52’yim ama gözle görülür bir artış yok, aksine inanılmaz şekle girdi vücudum. Kendimi koruma psikolojisiyle başlamadım ama belki bilinçaltımda böyle bir yanı da vardır, bilemiyorum. Güçlü hissetmek çok güzel.”

        'POPOM BREZİLYALI POPOSUNA DÖNDÜ'

        “İnsana müthiş bir özgüven geliyor. Özellikle erkeklerin hâkim olduğu bir sporu yapıp teknik olarak üstesinden gelmek ‘Normal hayatta da her şeyi başarırım’ psikolojisine sokuyor beni. Salgılanan adrenalin ve dopomin korkunç iyi hissettiriyor. En güzel teri de burada atıyorum çünkü bambaşka bir kondisyon gerektiriyor kick boks. Ben de kilo aldım ama kas olarak aldım. Boks kası diye bir şey var bence. Benim küçücük bir popom vardı mesela, bokstan sonra büyüdü, Brezilyalı poposuna döndü! Her tarafın ayrı çalışıyor, kafan da çalışıyor bu arada. Çünkü o kombinasyonu yakalamak için ful konsantre olman lazım. Yumruğu göreceksin, kaçırmayacaksın. Böyle bir antrenman işte...”

        'RİNGDE ÖZGÜVEN PATLAMASI YAŞIYORUM'

        “1.5 yıldır kick boks yapıyorum. Bana kendimi iyi ve güçlü hissettiriyor. Kan ter içinde kalmak ve zorlanmak inanılmaz hoşuma gidiyor zaten. Ciddi bir efor söz konusu, nefes nefese kaldığınız, acılı dakikalar geçiriyorsunuz. Ben aslında maraton koşucusuyum, birçok başka spor da yaptım ama top noktam kick boks oldu. Düşünsenize, ringde her şey sizin elinizde, bu da bayağı özgüven patlaması yaşatan bir şey insana.”

        'KENDİMİ HAYATA KARŞI KORUYABİLİYORUM'

        “İşin bir de psikolojik boyutu olsa gerek, bu kadınlar ne hissediyor? Bu trend neyin izdüşümü?” diyerek Psikoterapist Pınar Toker’in de kapısını çaldık. Toker, dövüş sporlarının kadınlara özgüven kazandırdığını düşünüyor ve ekliyor: “Özgüven duygusu ve gerçek aşk ilişkisi yaşamak bilinçaltında tam olarak bağlantı içindedir. Özgüveni olmayan bir kadın, tüm aşk ilişkilerinde fark etmeden sevdiğine şu mesajları verir: Beni koru! Beni kurtar! Ben yapamam ki!” Toker, kadınların bir anlamda “Beni korursan, beni kurtarırsan seni severim!” dediğinin altını çiziyor. Yani sevgi, koşullara bağlanmaya başlıyor. Toker’e göre kadınların mücadele etmesi gereken öncelikli problem de bu... “Koşullardan kurtulmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Özgüven ve özsaygı kazanmak en önemli ev ödevimiz.”

        ‘ALTINDA YALNIZLIKLA MÜCADELE DÜRTÜSÜ VAR’

        Peki neden dövüş sporları? Toker yanıtlıyor: “Dövüş sporları doğası gereği güç, özgüven, hırs, sınırlarını aşma gibi konularla kişinin kendi ile yüzleşmesi için harika fırsatlar tanır. Dövüşürsünüz, kazanırsınız; fakat kaybedebilirsiniz de. Burada sorumluğu dışarıda aramak yerine kendinizi geliştirmeniz gerektiğini fark edersiniz. Savaşmayı öğrenmeye yönelmenin altında yalnızlıkla mücadele dürtüsü vardır. Savaşmayı bilen kadın yalnızlığı tedirginlik verici bulmaz, bu da özsaygıyı getirir. Özsaygı kazanmak bir kadın için yaratıcılığın kapılarını açar.” Kısacası kadınlar hem fiziksel hem de ruhsal olarak güçlerini tam kapasiteye çıkarmayı istiyor! Çünkü mutluluğun kurtarılmayı bekleyerek geleceğini düşündüren masal ve efsaneleri yanlış algıladığımızın farkına vardık. Toker, “Hayat, kadın-erkek ayırmadan mücadele etmeyi gerektiriyor” diyor. “Hatta erkeğiyle birlikte mücadele eden kadınların aşklarını çok daha derin, beklentisiz ve koşulsuz yaşadıklarını söyleyebilirim.”

        ‘SAVAŞ SPORLARI RUHU GÜÇLENDİRİYOR’

        Toker’e göre boks ya da savaş sporlarıyla ilgilenen kadınlar özel hayatlarında çok daha sevecen ve tutkulu oluyor. “İnsanların öfkesi ve kızgınlığını toplumca onaylanan bir tarafa; spora ya da sanata yönlendirmelerine psikolojide sublimasyon (yüceltme) denir. Savaş sporları, libidinal enerjinin (yaşam enerjisinin) öfke ve nefrete dönüşmeden endorfin salgısına dönüşmesini sağlıyor. İyi hissetmenin bir yolu olan savaş sporları sadece güçlü bir fiziksel yapının oluşmasını sağlamıyor, ‘Yapabilirim! Kendimi hayata karşı koruyabilirim’ duygusuyla ruhu da güçlendiriyor.” İşte gerçek sevginin önkoşulu olan özgüven de bu sayede oluşuyor. “Özgüven olmadan bir kadının koşulsuzca sevdiğini söyleyemeyiz” diyor Pınar Toker. “Özsaygı da yalnızlığın acıklı bir şeymiş gibi algılanmasını engelleyip sakince düşünebilmeyi ve gelişim yaratan uğraşlara yönelmeyi getiriyor.” Ardından yaratıcılık kapıları açılıyor. Fakat bu aşamalara bir kadının ulaşabilmesi için öncelikle kurtarılmayı beklemekten vazgeçip kendini savunmayı öğrenmesi gerekiyor.

        'ERKEKLER TEZ CANLI KADINLAR DİSİPLİNLİ'

        Apache Serkan olarak tanınan Serkan Yavuz (40), birçok dünya şampiyonluğu ve derecesi bulunan, hatırı sayılır bir boksör. Şimdi Suadiye’deki salonunda muay Thai (Thailand boksu), kick boks, jiujitsu, boks ve MMA dersleri veriyor. Salonun 100’den fazla üyesi var, bunların yarısından fazlası kadın. Sözü Apache Serkan’a bırakalım:

        ‘ESKİDEN ‘VAROŞ SPORU’YDU’

        “Bir kadın spordan ne bekler ki? Sıkılaşmayı, incelmeyi, fazla kilolarından kurtulmayı değil mi? Aynı zamanda kondisyonu da yukarı çıkarsa daha büyük avantaj olur. Eh bir yandan kendini de koruyabiliyorsa bu da muazzam bir özgüven kazandırıyor. Tüm bu faktörler otomatikman dövüş sporlarında, özellikle de kick boks ve boksta olduğundan, kişiler kendilerini ve aradıkları birçok şeyi bu sporlarda buluyor. Bu yüzden de bu tarafa bir yönelim var. Eskiden boksun da kick boksun da yüzü biraz sertti, belki biraz da ‘varoş sporu’ kabul ediliyordu. İnsanlar bu nedenle biraz daha mesafeliydi. ‘Bir şey olur mu, yaralanır mıyız?’ ya da ‘Dersi kim verir, güvenebilir miyiz?’ diye düşünüyorlardı. Şimdi böyle bir durum yok. En önemli iki noktayı da es geçmemek lazım; kick boks yaptığınızda çabuk kilo veriyor ve özgüven kazanıyorsunuz. Reel bir spor bu, aksiyonel bir spor değil; dolayısıyla havada uçmanız, kaçmanız gerekmiyor. Yani 7 yaşından 70 yaşına kadar herkes boks yapabilir. Bir de kadınlar boksta erkeklerden daha başarılı çünkü erkekler biraz daha tezcanlı, kadınlar ise daha disiplinli. Sadece o günkü antrenmandan aldıkları keyfe bakıyorlar. Erkeklerde durum farklı, onlar 3 ay sonra ne hale geleceklerini düşünüyor. Bu da kadınları otomatikman daha başarılı hale getiriyor ve bence kadınlar fiziksel olarak da boksa çok daha yatkın.”

        Formunu kick boks’la koruduğu bilinen top modellerden biri de Adriana Lima. Lima’nın antrenörü Michael Olajide, Jr’la saatler süren antrenmanlar yaptığı biliniyor. Öyle ki, ünlü model ikinci çocuğunu dünyaya getirdikten çok kısa bir süre sonra podyumlara dönebilmesini kick boks’a borçlu olduğunu söylüyor.

        7 temel kick boks hareketi var. Bunlar: Jab, straight, hook, uppercut, front kick, round kick ve side kick.

        Yağ yakın

        Dövüş sanatı teknikleriyle kardiyoyu birleştiren kick boks, yağ yakma garantili, yüksek enerji harcatan bir egzersiz.

        Vücudunuzun ahengini keşfedin

        Femme Fitale Fitness’ın Kanadalı kurucusu Sammie Kennedy’ye göre evet, kick boks sizi zorluyor çünkü vücudunuzun tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırıyor. Öyle ki kick boks pedleri kullanarak çalıştığınızda 1 saatte 750 kaloriden fazlasını dahi yakabilirsiniz. Koordinasyon yeteneğinizi de artıran kick boks sayesinde reflekslerinizin hızlanması ve vücudunuzun daha esnek hale gelmesi kaçınılmaz.

        Kendinizi korumayı öğrenin

        Birçok kadın kick boks’u fiziksel bir egzersiz olarak düşünse de Sammie Kennedy’ye göre işin bir de kendini savunma boyutu var. Kendinizi tehlikelerden koruyabildiğinizi fark etmek daha güvende ve güçlü hissetmenizi sağlıyor.

        Stres ve öfkeden kurtulun

        Bazen stres atmanın en iyi yolu yoğun fiziksel aktivitedir. Kick boks, günün stresinden arınmak, zihninizi berraklaştırmak ve iyi bir gece uykusu için de son derece faydalı.

        Belki de gelmiş geçmiş en fit first lady olan Michelle Obama da geçtiğimiz mayısta kick boks yaptığı bir video yayınladı. Bu video, Obama’nın çocuklara daha aktif yaşamaları için ilham vermeyi amaçlayan #letsmove kampanyasının bir parçasıydı. 1 saat içinde 3 bin kez retweet’lendi, 5 bin kişinin favorilerine eklendi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa