Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Yaban mersini nasıl yenir, tüketilir? Yaban mersininin faydaları nelerdir?

        Tatlı ekşi bir tada sahip olan yaban mersini, özellikle son yıllarda popülerleşen meyveler arasında yer almaktadır. Zengin besin değeriyle dikkat çeken bu meyve, eşsiz lezzetiyle yıllar içinde mutfaklarımızda yer etmeyi başarmıştır. Yaban mersini nasıl yenir? Yaban mersini nasıl tüketilir? Yaban mersini faydaları nelerdir? Yaban mersini özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar.

        Yaban Mersini Nasıl Yenir?

        Doğanın bize sunduğu en güçlü antioksidan kaynaklarından biri de yaban mersinidir. Düşük kalorili ve lif açısından bu zengin meyve, sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Yaban mersinin adının bu kadar duyulmasının altında yatan sebep genel vücut sağlığı için getirdiği faydalardır. Beyin sağlığı için faydalıdır. Cildin genç ve sağlıklı kalmasına katkı sağlar. Sindirim sistemini destekler ve tokluk hissini arttırır. Pek çok kronik hastalığa karşı koruyucu etkiye sahiptir. Sonuç olarak içerdiği güçlü antioksidanlar, genel sağlığı destekler ve kronik hastalıklara karşı vücudu korur. Uzun vadede sağlığınızı korunmanıza yardımcı olabilir. Peki, yaban mersini nasıl yenir?

        REKLAM

        Yaban mersini alternatif tüketim yollarına sahip olan bir meyvedir. Bu çok yönlü özelliği sebebiyle taze, kuru ya da dondurulmuş olarak yenebilir. Meyve olarak çiğ bir şekilde yiyebilirsiniz. Ayrıca smoothie, waffle, kek ve turta gibi çeşitli tariflerde kullanılabilirsiniz. Meyve çayı olarak da tüketebilirsiniz.

        Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

        Kalp sağlığından göz sağlığına, kemik sağlığından sindirimi düzenlemeye kadar birçok faydayı bir arada sunan yaban mersinin nasıl tüketildiği de merak konusudur. Öncelikli olarak yaban mersinini mevsiminde tıpkı normal meyveler gibi taze olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz bu tüketime yoğurt, süt, kefir ya da kuruyemiş eşlik edebilir. Yaban mersininden reçel ve marmelat yaparak kahvaltılarınıza renk katabilirsiniz. Kurutarak ya da dondurarak raf ömrünü uzatabilirsiniz. Kurutulmuş meyvelere benzer şekilde, kurutulmuş yaban mersinini tüketebilirsiniz. Yaban mersini kurusunu, fındık ya da fıstıkla karıştırarak da yiyebilirsiniz. Kurutulmuş yaban mersinlerinin çayını demleyebilirsiniz. Sıcak yaz aylarında ise kompostosunu yaparak serinleyebilirsiniz.

        Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

        Alternatif tıpta kendine önemli bir yer edinen yaban mersini, uzun yıllardır kalp hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere çeşitli hastalıklardan korunmak ve bu hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. İçeriğindeki antioksidanlar, hastalıklara yol açan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Yaban mersini göz sağlığını korur ve iyileştirir, sindirime yardımcı olur ve kan dolaşımını arttırır.

        • Antioksidanlar açısından oldukça zengindir.
        • Bilişsel fonksiyonların iyileşmesine katkı sağlar.
        • Kalp sağlığını korur.
        • Kan basıncını düşür.
        • İnflamasyonu azaltır.
        • Bağışıklık sistemini destekler.
        • Göz sağlığına faydalıdır.
        • Sindirim sistemini düzenler.
        • Kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

        Yaban Mersini Özellikleri

        Yaban mersini, antosiyanin adı verilen bir bitki bileşiği içermektedir. Yaban meyvesi sağlıklı özelliklerini ve mavi rengini bu bileşikten alır. Kalp hastalığına ve kansere karşı koruyucu etkisiyle bilinmektedir. Kemikleri güçlendirir, zihinsel sağlığı ve kan basıncı dengesini korumaya yardımcı olur. Faydaları elbette ki bunlarla sınırlı değildir. Bu saydıklarımız yaban meyvesinin sağlık üzerine belli başlı faydalarıdır.

        Yaban mersini A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineralleri içerir. Ülkemizde birçok farklı adlandırmaya sahiptir. Çoban üzümü, kekre, mavi yemiş, turna yemişi gibi isimlerle de bilinir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa