Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Cimbom'a umut ışığı! - Galatasaray Haberleri

        Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, yapımında yaşanan sorunlar nedeniyle ihalesi iptal edilen Türk Telekom Arena'nın yeni ihalesini 27 Temmuz Pazartesi günü yapacaklarını bildirdi.

        Bayraktar, Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat ile birlikte, Seyrantepe'deki Türk Telekom Arena'nın şantiyesinde düzenlediği basın toplantısında, TOKİ'nin stadın yeni ihalesi için gazetelere ilan verdiğini ifade ederek, şöyle dedi:

        ''İhale gelir paylaşımı esasına göre açık ihale usulü ile yapılacaktır. İhale yerli ve yabancı inşaat firmalarına ve bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimlere açıktır. Ancak uluslararası bir ihale değildir. 17 Temmuz tarihi itibariyle 5 firma ihale dosyası satın almıştır. İhale tarihi 27 Temmuz Pazartesi günüdür.''

        -''BAŞBAKAN ERDOĞAN PROJENİN ARKASINDADIR''-

        Erdoğan Bayraktar, 27 Temmuz Pazartesi günü yapılacakları ihalede bir sonuç alınmadığı takdirde, projeyi TOKİ olarak, kendilerinin yapacaklarını söyledi.

        Bayraktar, Türk Telekom Arena'nın ''Türkiye Cumhuriyeti projesi'' olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bu proje Türk spor camiasının projesidir. Projenin bugüne kadar olan seyri çok açıktır. Bugünden sonra projeyi engellemeye yönelik girişimler kamuoyu tarafından, Galatasaray camiası tarafından ve idaremiz tarafından çok ciddi bir şekilde takip edilecektir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu projenin arkasındadır. 27 Temmuz'da yapılacak ihalede istenilen netice alınmazsa TOKİ olarak hak ediş ödemesi tarzındaki ihale ile projeyi en kısa sürede tamamlayacağız.''

        -''EN KISA SÜREDE BİTECEK''-

        Projenin ne zaman bitirileceğine ilişkin soruya ise Bayraktar, ''Yıl sonuna kadar değil, ama en kısa sürede bitecek. Kalan süre 540 gün olmasına rağmen, 365 günde tamamlamayı öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl bu zamanlar bitirebiliriz'' cevabını verdi.

        Türk Telekom Arena'nın TOKİ'nin projesi olduğunu anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

        ''Bir aksama olmuştur, bunun ezikliğini duyuyoruz. Şartların elverdiği ölçüde ne gerekiyorsa onu yapacağız. Başbakan'ın izni olmadan biz bu toplantıyı yapamayız. Başbakan'ın imzası var bu projede. Her şey onun bilgisi doğrultusunda oluyor. Başbakan da bu projenin yürümesini istiyor. Bizzat kendisi talimat verdi. Başbakan, 'Sen kendin, TOKİ olarak parasını bul ve bu işi yap' diye bize talimat verdi.''

        Bayraktar, ilk ihalede olumsuzluk yaşandığı için bundan sonra ihaleye girecek firmaların finansman yapısına ve yaptığı çalışmalara bakacaklarını anlatarak, ''Bundan sonra işi daha sıkıya alacağız. Firmalardan gerekli yeterliliği görmezsek, TOKİ olarak gerekli harcamayı yaparak tamamlamaya çalışacağız'' dedi.

        -''DESTEĞE RAĞMEN YÜKLENİCİ FİRMA AŞAMA KAYDEDEMEDİ''-

        Erdoğan Bayraktar, ihalesi feshedilen Eren Talu Mimarlık ve Alke İnşaat ortak girişiminin, sağladıkları bütün olanaklara rağmen, aşama kaydedemediğini dile getirdi.

        Yüklenici firmanın bugüne kadar yaptığı çalışmalara ve ihalenin fesih sürecine de değinen Bayraktar, Türk Telekom Arena'nın Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu arsa karşılığında yapıldığını anlatarak, şu bilgileri verdi:

        ''Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle, bir kaynak geliştirme projesi olarak gerçekleştirilen ilk ihale 27 Ağustos 2007 tarihinde yapılmış, 19 Ekim 2007'de ihaleyi kazanan yüklenici firma Eren Talu Mimarlık ve Alke ortak girişimi ile sözleşme imzalanmıştır. Yüklenici, sözleşme konusu spor kompleksi işini, 720 günde sözleşme ve eklerine uygun olarak iş programı doğrultusunda bitirmekle yükümlü iken, istenilen inşaat ve imalat seviyesini sağlayamamış, onaylı iş programının gerisinde kalmış, işçi alacaklarını zamanında ödeyememiştir. Yüklenici firma gerekli tedbirlerin alınması konusunda defalarca uyarılmış, fakat iş programına uygunluk temin edilemeyince ilk ihtarname noter kanalıyla 19 Haziran 2008 tarihinde çekilmiştir.''

        Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Yüklenici firma finansman ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla hisselerinin bir kısmının devri için idaremizden izin talebinde bulunmuş ve bu talep doğrultusunda idaremiz, projenin zamanında tamamlanabilmesi için bu talebi uygun görerek, yüklenici firmanın yabancı bir ortak edinmesini sağlamıştır.

        Yüklenici firma yabancı bir ortak edinmesine rağmen, bir süre sonra iş yine aksamış ve programa uygun hale getirilememiştir. Ancak yüklenici, yine kaynak sıkıntısı içerisinde olduğundan projenin sürdürebilirliğini temin için kullanacağı krediye TOKİ'nin kefalet vermesini talep etmiş, TOKİ'de yasal çerçeve ve sözleşme şartlarında kendilerine her konuda yardımcı olunacağını bildirmiştir. Böylece projenin tamamlanabilmesi için bugüne kadar yükleniciye her türlü destek sağlanmış olmasına rağmen, yüklenici firma bu hususta aşama kaydedememiştir.''

        Erdoğan Bayraktar, projenin bitirilmemesi nedeniyle TOKİ'nin Ali Sami Yen Stadı'nın arazisinin satış işlemlerine başlayamadığı için olumsuz etkilendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

        ''Gelinen aşamada, işin onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24 seviyesinde bulunduğu, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, şantiyenin durma noktasına gelmiş olduğunun tespiti üzerine, aksi bir uygulamanın idaremizin sorumluluğunu doğuracağı neticesine varıldığından, yükleniciye noter kanalıyla 29 Mayıs 2009 tarihinde ikinci kez ihtarname gönderilmiştir. İhtarname ile verilen 30 günlük sürenin sonunda sözleşme gereği fesih kararı alınması zarureti hasıl olmuş ve iş 1 Temmuz 2009 tarihinde feshedilmiştir.''

        Erdoğan Bayraktar, ihalenin iptal edilmesi nedeniyle işten çekilen yüklenici firma Eren Talu Mimarlık ve Alke İnşaat ortak girişiminin alacaklarıyla ilgili bir soruya, ''Bu konular sözleşmede belli. O çerçevede çözülecektir'' cevabını verdi.

        ''ARKAYA DÖNÜP AĞLAMAK YERİNE, ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ''

        Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, Türk Telekom Arena'nın gecikmesinin, kulübü gerek sportif, gerekse ekonomik anlamda etkilediğini belirterek, ''Arkaya dönüp ağlamak yerine, önümüze bakacağız'' dedi.

        İnşasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle ihalesi feshedilen Türk Telekom Arena stadında gelecek hafta gerçekleştirilecek yeni ihale öncesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Polat, Türk Telekom Arena inşaat şantiyesinde düzenlenen basın toplantısında, yeni dönemden beklentilerini dile getirdi.

        Yaşanan gecikmenin kendilerini etkilediğine değinen Polat, ''Stadın inşasında yaşanan gecikme, Galatasaray Kulübü olarak bizi etkiledi. Gerek sportif, gerekse ekonomik anlamda etkileri var. Ancak daha önce de ifade ettiğim gibi, altında Sayın Başbakanımızın da imzası olan bu proje, bazı gecikmeler olsa dahi muhakkak bitecektir'' dedi.

        -''GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN, YENİ SEZONDA BURADA OLMAK''-

        Adnan Polat, Galatasaray olarak gönüllerinden geçenin, gelecek sezonda maçlarını yeni statta oynamak olduğunu belirtti.

        TOKİ ile bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Polat, ''Bizler bu stadın zamanında bitirilebilmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik, gerekli özveride bulunduk. Ama maalesef böyle talihsiz bir dönem yaşadık. Şimdi arkaya dönüp ağlamak yerine, önümüze bakacağız. Bizim gönlümüzden geçen, gelecek sezon maçlarımızı burada oynayabilmek'' diye konuştu.

        -''LOCA VE KOMBİNE ALANLARIN ENDİŞESİ OLMASIN''-

        Galatasaray Kulübü olarak, stadın işletmesi, pazarlanması ve faaliyete geçmesinin ardından bakım onarım çalışmaları konusunda üzerlerine düşen çalışmaları yaptıklarını anlatan Polat, Türk Telekom Arena'dan loca ve VIP kombine alanların da içlerinin rahat olmasını istedi.

        Kombine ile localarla ilgili sözleşme imzalayan ve ödemelerini yapan Galatasaraylıların hiçbir endişe duymamasını isteyen Polat, şunları söyledi:

        ''Bu proje muhakkak bitecek. Yaptığımız satışların ödemelerini de, stat inşaatının bitiş tarihine göre yeniden organize edeceğiz. Kalan bölümlerin aynı heyecanla satın alınmasını rica ediyorum. Biz inşaatın biteceğinden şüphe etmiyoruz. Gecikme oldu ve böyle projelerde olabiliyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da, ihale yoluyla ilerleme sağlanamaması halinde, kendilerinin bitireceğini söyledi. Kendilerine teşekkür ediyoruz.''

        Polat, stat inşaatında yaşanan duraklama nedeniyle son bir aydır loca ve kombine satışlarının bir duraklamaya girdiğini belirterek, ''Bu toplantıdan sonra, satışlarımız aynı hızla devam edecektir. Loca ve VIP koltuk satışları yıl sonunda tamamlanmış olacak. Şu ana kadar sözleşmesini yaptığımız satışlar 43 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz ise 105 milyon dolar. Bu kaynağı iki şirketimizin birleşmesinde kullanılacak'' bilgisini verdi.

        Toplantıdan sonra Adnan Polat ve Erdoğan Bayraktar, yetkililerle beraber bir süre özel olarak görüştü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa