Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika haberi İran depremi Van'ı vurdu! 23 Şubat AFAD - Kandilli Rasathanesi son depremler

        İran'ın Türkiye'ye sınır Hoy kentinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssüne 4.75 kilometre uzaklıkta olan Van ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde deprem, yoğun olarak hissedildi. Deprem'de Van'da 4'ü çocuk 9kişi yaşamını yitirirken, 2'si yoğun bakımda 50kişi de yaralandı.

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, saat 08.53'te merkez üssü İran'ın Hoy şehri olan 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 5.22 kilometre derinliğinde olan deprem, merkez üssüne 4,75 kilometre mesafedeki, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de yoğun şekilde hissedildi. Deprem, Hakkari'nin yanı sıra sınır iller Iğdır, Kars ve Ağrı ile Van'da da hissedildi. Yüksekova'da paniğe neden olan depremde, 9kişi yaşamını yitirdi.

        REKLAM

        İran'ın Türkiye sınırındaki Batı Azerbaycan eyaletinde meydana gelen depremde 25 kişinin yaralandığı, 43 köyde evlerin hasar gördüğü belirtildi.İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, devlet medyasına yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle 25 kişinin yaralandığını söyledi.Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari de yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine intikal ettiğini belirtti.İran devlet medyasına göre, depremde 43 köyde evler hasar gördü.

        İRAN'DA 5.9'LUKBİR DEPREM DAHA

        AFAD, saat 19.00'da İran'ın Hoy şehrinde 5.9'luk bir deprem daha meydana geldiğini duyurdu.

        19.00'DAKİ DEPREMLE İLGİLİ AFAD'DAN AÇIKLAMA

        Türkiye - İran sınırında 19.00'da meydana gelen depremle ilgili AFAD, Twitter'dan açıklama yaptı.

        Yapılan açıklamada, "Şu an itibarıyla can kaybı ve yaralanmaya yönelik olumsuz durum ihbarı olmadığı öğrenilmiştir." ifadelerine yer verildi.

        AFAD'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        İran'in Hoy şehri yakınlarında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depreme en yakın noktada bulunan yerleşim yerlerimiz taranmış olup şu an itibarıyla can kaybı ve yaralanmaya yönelik olumsuz durum ihbarı olmadığı öğrenilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir.

        BAŞKALE İLÇESİNDE KUVVETLİ HİSSEDİLDİ

        İran'da meydana gelen deprem Van'ın Başkale ilçesinde de şiddetli hissedildi.

        HALK SOKAĞA ÇIKTI

        İran'ın Hoy şehrinde meydana gelen ikinci depremin ardından Van'da halk sokağa çıktı...

        AFAD'DAN UYARI

        AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca, (AFAD), İran'ın Türkiye sınırına yakın bölgede meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremin ardından, vatandaşların hasarlı yapılara girmemeleri uyarısında bulunuldu.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, İran'ın Hoy şehri yakınlarında Türkiye sınırına yakın bölgede saat 08.53'te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Depremin Türkiye sınırına yakın olması sebebiyle Van'ın Başkale ve Saray ilçelerinde de hissedildiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

        "AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 adet aile tipi çadır olay bölgesine gönderilmiştir. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Vatandaşlarımızın, Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır" denildi. Açıklamada ayrıca, bölgedeki gelişmelerin takip edildiği kaydedildi.

        BAKAN SOYLU DEPREM KRİZ MERKEZİNDE

        İçişleri Bakanı Soylu Deprem Kriz Merkezi'ndeVAN (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başkale Kaymakamlığı'nda kurulan Deprem Kriz Merkezi'ndeki toplantıya başkanlık etti.Bakan Soylu, kurulacak çadır alanları, yemek dağıtım noktaları ve hasar tespit çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

        Toplantıda Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, AK Parti Van Milletvekilleri Abdulahat Arvas, İrfan Kartal, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ve diğer yetkililer hazır bulundu.

        "700 KONUT AĞIR HASARLI"

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran'daki yeni depremle ilgili açıklama yaptı. Bakan Soylu, "Yaptığımız tespitlerde herhangi bir can ve mal kaybı söz konusu değil" dedi. Van'daki son durumu da aktaran Soylu, "250 konut ve 300 ahır yıkıldı, 700 konutta da ağır hasar var" ifadelerini kullandı.

        VAN'DA BİR DEPREM DAHA

        Kandilli Rasathanesi'nde yer alan bilgilere göre, saat 23.44'te Van'ın Başkale ilçesinde 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin derinliği 6.7 km olarak açıkladı. AFAD ise depremin büyüklüğünü 3.9 olarak belirtti.

        KIZILAY'DAN YARDIM

        Türk Kızılay ekipleri, İran'da meydana gelen ve Van'ın Başkale ilçesine bağlı köylerde can kaybı ve yıkıma neden olan deprem sonrası bölgeye hareket etti.

        Türk Kızılay'dan yapılan açıklamaya göre, İran depreminden etkilenen Van'ın Başkale ilçesine bağlı köylerde hasar tespit ve arama kurtarma çalışmaları sürerken Türk Kızılay da bölgeye yakın şubeleriyle ihtiyaç tespiti yapıyor.

        Acil müdahale için alarm durumuna geçen ve bölgeye yakın şubeleri ile afet uzmanlarını harekete geçiren Türk Kızılay, mobil beslenme araçlarını da bölgeye sevk etti.

        Afetzedeler için ilk etapta Türk Kızılay Van Aşevi'nde hazırlanan çorba ve kumanya gönderildi. Elazığ, Erzincan, Erzurum ile Muş bölge afet yönetim merkezlerinden de öncü araçlarını bölgeye gönderen Türk Kızılay, bölgelerden gıda, çadır, battaniye ve yatak sevkıyatı da yaptı.

        REKLAM

        Oluşabilecek ihtiyaca yönelik ise Türk Kızılay, bölgedeki gelişmeleri bütün birimleri ile yakından takip ediyor.

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, özellikle hasarlı binalara girilmesi yönündeki uyarılarını yineledi.

        Afetzede vatandaşların bu konuda AFAD ve Valilik uyarılarını dikkatle izlemesi gerektiğini vurgulayan Kınık, "Depremler çığ ve heyelanı da tetikleyebilir. Özellikle Van Başkale bölgesinde çığ tehlikesi olabilecek bölgelerde vatandaşlarımız dikkatli olmalıdır." uyarısında bulundu.

        SOYLU'DAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımıza İran'ın Hoy kentindeki meydana gelen depremde karşı karşıya kaldığımız durumu arz ettik. Evlerde özellikle yıkıklar söz konusudur. Valiliğimiz, kaymakamlığımız ve AFAD ekiplerimiz yola çıktılar. AFAD ekiplerimiz şu anda ilgili köylerde ulaştılar. Aldığımız ilk bilgiler çerçevesinde şu anda enkaz altında olanların olduğu belirtiliyor. 4'ü yetişkin 3'ü de çocuk olmak üzere 7 vatandaşımızı kaybettik. 6'sı Özpınar, 1'i de Güvendik köyünde. 5 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye ulaştırıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili sahadan gelen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Dışişleri Bakanlığı'nda aldığımız bilgi çerçevesinde İran'ın Hoy kenti için herhangi bir yardım talebi İran tarafından yapılmadı" dedi.

        REKLAM

        İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki deprem nedeniyle Van'da hayatını kaybedenlerin sayısının 9'ayükseldiğini bildirdi. Bakan soylu yaralı sayısının da 2'si yoğun bakımda olmak üzere 50 olduğunu duyurdu.

        BAŞKALE'DE İNCELEMELERDE BULUNDU

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'ın Başkale ilçesinde deprem nedeniyle hasar gören evlerin bulunduğu mahallelerde çadırların kurulumunun başladığını belirterek, "Geceye kadar çadırların kurulumunu temin etmeye çalışacağız. Ardından hayvanlar için çadırlar kuracağız ki onlar da bu soğukta dışarıda kalmasınlar." dedi.

        Bakan Soylu, beraberinde Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hacı İlbaş, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve diğer yetkililerle, merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hasar gören İran sınırındaki Özpınar, Gelenler, Güvendik ve Kaşkol mahallelerinde incelemelerde bulundu.

        Daha sonra Özpınar Mahallesi'nde çadırların kurulduğu alana gelerek yetkililerden bilgi alan Soylu, depremden etkilenen 4 köyü gezerek genel tespit yaptıklarını söyledi.

        REKLAM

        Özpınar, Gelenler, Güvendik ve İran'a en yakın bölgede bulunan Kaşkol mahallelerine gittiklerini aktaran Soylu, buralarda birçok ev ve ahırın ciddi şekilde hasar gördüğünü aktardı.

        Bölgede ciddi bir kar ve soğuk havanın etkili olduğunu dile getiren Bakan Soylu, "Arkadaşlarımız çadırları kurmaya başladılar. Geceye kadar çadırların kurulumunu temin etmeye çalışacağız. Ardından hayvanlar için çadırları kuracağız ki onlar da bu soğukta dışarıda kalmasınlar. Bugün özellikle birçok köylümüz söyledi, kuzulama zamanı. Bu nedenle onların muhafaza edilmesi lazım. Hem vatandaşlarımızın sıcak bir barınak içinde olmasını temin etmek hem hayvanları korumak ve muhafaza etmek için çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

        Ayrıca sıcak yemek dağıtımına da başladıklarını vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

        "Bunun yanında soba ve içeride yatak, battaniye tüm ihtiyaçlar gerçekleşmiş olacak. Artçıların da devam etmesi nedeniyle vatandaşların endişe etmesi ve evlere girmemesi normal. Bakan yardımcım, valimiz, komutanlarımız, AFAD başkan yardımcımız, Kızılay, AFAD müdürümüz herkes burada. İnanıyorum ki burada hem depremin yaralarını saran hem de bu akşam itibarıyla sıcak gıda, barınma ihtiyaçlarını gideren bir anlayışı gerçekleştireceğiz. Bu arada telef olan hayvanların çıkarılması konusunda da arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Allah beterinden korusun."

        REKLAM

        Bakan Soylu ve beraberindekiler daha sonra Başkale'de tedavileri devam eden yaralıları ziyaret etmek için bölgeden ayrıldı.

        "BAZI KÖY OKULLARINDA HASAR VAR"

        Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi" dedi.

        KOCA: 21 KİŞİ YARALANDI, 8 KİŞİNİN DURUMU KRİTİK

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21 kişinin yaralandığını açıkladı. Koca "Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan 8 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor" dedi.

        İran'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası Van'da yaralananlar hakkında açıklama yaptı. Bakan Koca şunları söyledi:

        "İran'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, Van Başkale’de de hasara yol açtı. Depremden hemen sonra bölgeye 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibimizi sevk ettik.

        REKLAM

        7 kişinin hayatını kaybettiği depremde 21 vatandaşımız yaralandı. Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan 8 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor."

        VALİ BİLMEZ: ENKAZ ALTINDA KALAN YOK

        Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, depremin yaşandığı Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulunup, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileklerinde bulundu.

        Vali Bilmez, "Can kaybının yaşanmasına neden olan bir hasar meydana gelmiştir. Az önce AFAD, Jandarma, Çevre Şehircilik Müdürlerimizle birlikte hava yoluyla depremin yaşandığı mahallelerde incelemelerde bulunduk. En çok can kaybı Özpınar Mahallesi'nde yaşandı. Şu an ordayız. Şu anda köylerde enkaz altında herhangi bir kişinin olmadığı, her 4 köyümüzde de yıkımlar gerçekleşmiştir. Özpınar köyünde 4'ü çocuk, 3'ü yetişkin ve Güvenli köyünde de 1 kişi olmak üzere toplam 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye sevk edilen 18 vatandaşımız mevcuttur. Özellikle bu bölge hayvancılıkla uğraşıyor. Ahırların daha çok zarar gördüğünü tespit ettik. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. 18 yaralımız da hastaneye ulaştırılmıştır. Hepimizi geçmiş olsun, vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralılarada Allah'tan acil şifalar diliyorum. Köylerimiz elbirliği ile birbirlerine destek olarak yaralarını sarmaya çalışıyorlar" dedi.

        REKLAM

        AB, ABD VE İNGİLTERE'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Türkiye'deki bazı yabancı diplomatik misyonlar, İran'ın Hoy kentindeki depremden etkilenen Van'da hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı diledi.

        Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunun Twitter hesabından yapılan paylaşımda, depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileğinde bulunuldu. Paylaşımda, "Türk halkı ve yetkililerinin yanındayız." mesajı yer aldı.

        ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de Twitter'dan "Geçmiş olsun Van" ve "Başkale" etiketleriyle paylaştığı mesajda, "Türkiye-İran sınırında meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz." ifadelerini kullandı.

        İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği ise Twitter'dan, "Türkiye-İran sınırında gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle Van'da hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileriz." mesajını yayımladı.

        REKLAM

        PROF. EYİDOĞAN'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

        Jeofizik Mühendisi Prof. Haluk Eyidoğan, "Doğu Anadolu'nun doğusuna doğru bu bölgede tektonik hareketler sonucu depremler oluyor. Türkiye ile İran'ın ortak bir deprem zonu var. Bitlis-Davros deprem kuşağı var. Bunun güneyinde ve kuzeyinde çok sayıda deprem oluyor. İran sınırında ama Türkiye'ye çok yakın. Çok sık olmasa da bu depremler gözüküyor. Bu deprem kuvvetli bir deprem sayılmaz. 6'dan küçük. Bu büyüklüklerdeki depremler dahi kırsal bölgelerde yığma, kerpiç yapılarda ağır hasarlar ve can kayıpları oluşabiliyor. 5 büyüklüğü civarı depremler olabilir. Bu depremler Türkiye sınırına doğru da olabilir. Olabilecek depremlere karşı önlem almak gerekir" ifadelerini kullandı.

        VAN'IN 3 MAHALLESİNDE HASAR

        Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde İran'ın sınıra yakın bölgesinde depremin meydana geldiğini söyledi.Sarsıntının hissedildiği sınır bölgesine ekiplerin sevk edildiğini belirten Bilmez, "Sınıra yakın mahallelerde bazı kerpiç evlerin hasar gördüğü bilgisi var. Şu ana kadar can kaybımız yok. Bir kişinin yaralandığı bilgisi ulaştı. Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk ettik." diye konuştu.

        KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER 23 ŞUBAT 2020

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa