Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Dünyada bir ilk! | Sağlık Haberleri

        Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Ana Bilim Dalı Kliniği, çocuklarda böbrek taşı hastalığının tedavisinde son teknik olan ultramini perkütan yöntemi ile 5 aylık bir bebeği ameliyat ederek de dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Sancaktutar, ameliyat ekibinde Doç. Dr. Haluk Söylemez’in de yer aldığını belirterek, son bir yılda 30 hastada uyguladıkları ve ultramini perkütan yöntemi olarak adlandırılan bu tekniği son olarak 5 aylık Sümeyye bebekte başarıyla uyguladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Sancaktutar, “Sümeyye bebeğimiz bize başvurduğunda yaptığımız tetkik ve tahlillerde hastamızın her iki böbreğinde çok sayıda büyük taşlar olduğunu tespit ettik” dedi.

        “HASTAMIZ BEBEK OLDUĞU İÇİN STRES YAŞADIK”

        Doç. Dr. Sancaktutar, hastanın bebek olmasından dolayı stres yaşadıklarını belirterek, “Bebeğimiz çok küçük olduğu için işin doğrusu hangi yöntemi kullanacağımız noktasında stres yaşadık. Çünkü hastamız 5 aylık bir bebekti. Normalde klasik yöntemlerle yapılan taş cerrahilerinde ya böbrek ciddi hasar görebilmekte veya ciddi kanama riskleri olabilmektedir. Bu kadar taşı çıkarırken böbrekte kanama olmadan bu imkanı sağlayan ultramini perkütan yöntemine başvurduk. Ve yaklaşık 1 saat süren bir ameliyatta 4 milimetrelik bir kesi ile bebeğimizin sağ böbreğindeki taşları kırıp parçalayarak dışarı aldık. Hastamız sağlığına kavuştu ve ikinci gününde taburcu ettik” diye konuştu.

        Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde taş hastalığının çok yaygın olması nedeniyle her gün birçok hastanın kliniklerine başvurduğunu dile getiren Sancaktutar, “Bu nedenle de böyle bir arayışa gittik ve bu tekniği geliştirdik. Literatüre de baktığımızda Sümeyye bebeğimiz ultramini perkütan ile ameliyatı yapılan dünyadaki en küçük hasta olduğunu öğrendik” şeklinde konuştu.Dünya tıp literatüründe sadece birkaç merkezde uygulanan ultramini perkütan yöntemi hakkında bilgi veren Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Bozkurt ise, “Bu teknik ilk kez kliniğimizdeki ekip tarafından tanımlanmış bir yöntemdir. Bu konudaki çalışmalarımızı da bilimsel toplantılarda paylaştık. Bu yöntemde pediatrik minyatür endoskoplar böbrek taşı tedavisi için yeni bir cihaz haline dönüştürülmektedir. Kliniğimizde en ileri çocuk endoskop altyapısı bulunduğu için böyle bir tekniği uygulama şansına sahibiz. Yaklaşık 4 milimetrelik bir kesiden minik bir tüp yöntemiyle böbreğe ulaşabiliyoruz. Cihazlarımız çok ince ve ileri teknoloji olduğu için kanama riski çok az olmaktadır. Ayrıca bu yöntemde taşlar tamamen dışarı alınabilmektedir. Özellikle çocuklardaki böbrek taşı tedavisinde çok ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

        "ÇOCUĞUM SAĞLIĞINA KAVUŞTU”

        Sümeyye’nin ilk çocukları olduğunu belirten baba Nurullah Çakmak (25), “Kızım Sümeyye’nin idrarında kum görünce Mardin Devlet Hastanesi’ne götürdüm. Bizi Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne sevk ettiler. Buraya gelir gelmez yatışımızı yaptılar. İstenilen tahliller çıktıktan sonra bebeğimizi ameliyata aldılar. Küçük bir kesi ile taşları tamamen alarak çocuğum sağlığına kavuştu. İyi ki her türlü hastalığın tedavi edildiği, ameliyatın yapıldığı Dicle Üniversitesi Hastaneleri var. Hiç para ödemeden iki gün gibi kısa bir sürede hastam sağlığına kavuşarak tedavi oldu” ifadelerini kullandı. Bebeğin annesi Gülbahar Çakmak da (21), “Bebeğim idrarını yaparken çok ağlıyordu. Elimden bir şey gelmediği için de üzülüyor, onunla ağlıyordum. Bu hastaneye geldim. Bir iki gün içerisinde kızım sağlığına kavuştu. Bize çok ilgi ve alaka gösterdiler. Doktorlarımız başta olmak üzere hemşirelere ve diğer personellere çok teşekkür ederim. Hepsinden Allah razı olsun” dedi.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa