Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Ramazan tavsiyeleri | Sağlık Haberleri

        Ramazan’a sayılı günler kala, hele de yaz aylarında uzun sürecek açlık ve susuzluk sürecine midemizi şimdiden hazırlamakta fayda var. Zira yaklaşık 17 saat sürecek oruç süresince başta mide sağlığı olmak üzere sindirim sisteminde bazı değişiklikler olacağı kesin.

        Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, metabolizmanın işleyişinin değişeceğinden Ramazan’da olduğu kadar öncesinde de beslenmemize ve bazı alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerektiğini belirtiyor. Doç. Dr. Yapalı geri sayımın başladığı bugünlerde mide sağlığımız için basit ama etkili önlemleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

        * Su tüketiminizi artırın

        Ramazan öncesi su tüketmeyerek susuzluğa alışılacağı düşüncesi, yapılan en büyük yanlışlardan biri. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeye dikkat edin, su kaybını arttıran kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

        * Uyku saatinizi öne çekin

        Ramazan’da iftar ve sahur saatleri nedeniyle biyolojik saatimiz değişeceğinden, şimdiden yeni uyku düzenine geçin. Normal uyku saatinizden bir iki saat önce uyumaya başlayın. Uyku saatinizi öne çekmeniz hem Ramazan’da sahura kalkmanızı kolaylaştıracak hem de gün içerisinde uykusuzluğa bağlı halsizlik ve yorgunluk hissinizi önlememeye katkı sağlayacak.

        * Kahvaltınızı daha erken yapın

        Kahvaltı gün boyu kişiyi zinde tutan en önemli öğün. Kahvaltı yapmama alışkanlığınız varsa, Ramazan’a sayılı günler kala mutlaka kahvaltı yapmaya kendinizi alıştırın ve daha erken saatlerde kahvaltı yapın.

        * Porsiyonlarınızı küçültün

        Oruç öncesi özellikle öğle yemeklerinde porsiyonları küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öğünleri azaltın. Böylece hem uzun sürecek açlık ve susuzluğa karşı vücudunuz daha kolay adapte olabilecek hem de mide ve sindirim sisteminiz rahatlamış olarak Ramazan’a başlayabilirsiniz.

        * Ağır yiyeceklerden kaçının

        Doç. Dr. Suna Yapalı “Ramazan öncesi yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri azaltmak gerekir. Yemeklerinize kattığınız yağ ve tuz miktarını azaltın. Cips, patates kızartması, tuzlu kuruyemiş ve turşu gibi besinlerden uzak durun” diyor.

        * Meyve ve sebze tüketmeye dikkat edin

        Lif içeriği yüksek sebze, meyve ve tam tahıllı yiyecekler sindiriminizi kolaylaştıracağından Ramazan’da olduğu gibi öncesinde de meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak meyvelerdeki şeker oranının da yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak tüketimini günde bir iki porsiyon ile sınırlandırın” diyor.

        * Ağrı kesici ilaçları sık kullanmayın

        Ağrı kesici ilaçların kullanımı midede tahriş ya da ülser oluşumunu kolaylaştırıyor. Bu nedenle gerek günlük yaşantınızda gerekse oruç öncesinde bilinçsizce ağrı kesici kullanmayın.

        * Mide sorununuz varsa uzmana görünün

        Açlıkla mide asit salgısı ve sindirim sisteminin hareketliliği azalıyor. Uzun süreli açlık aktif mide ülseri, oniki parmak barsağı ülseri ve gastriti olan hastalarda yakınmaları artırıyor. Bu nedenle mide ülseri olanların oruç tutmaması gerekiyor. Midenizde herhangi bir sorununuz varsa Ramazan öncesi mutlaka bir hekime görünün. Hafif şiddette reflü hastalığı olanlar ilaçlarını sahurdan 30-60 dakika önce almalı.

        * Sahura mutlaka kalkın

        Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabileceğini düşünüyor. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini daha da artırıyor. Bu da gün içerisinde mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

        * Sahurda kahvaltı tercih edin

        Doç. Dr. Suna Yapalı “Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinlerin alınması tok kalmanıza yardım edecektir. Ayrıca ceviz ve badem gibi kaliteli yağ içeren besinler de sahur sofralarınızda yer almalıdır” diyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa