Devamlı yorgun ve uykusuzsanız...
Günlük yaşamı olumsuz etkiliyor
Fibromiyalji hastalığı, kişinin günlük yaşam kalitesini oldukça etkiliyor ve genellikle bu hastalık kadınları vuruyor...
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülseren Sulu, genellikle kadınlarda görülen ve fizik muayenede hassas noktalarla karakterize olan fibromiyalji hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
Sabah tutukluğu, yorgunluk ve uyku bozukluğu gibi belirtilere sahip olan fibromiyalji hastalığının iş yaşamında başarısızlık, sevilen bir kişinin ölümü, boşanma, hastalık ya da travmanın ardından ortaya çıkabileceğini belirten Sulu, "Bu hastalık, tek başına görülebildiği gibi bir başka hastalığa da eşlik edebilir. Sıklıkla orta yaş civarında başlar. 55-60 yaş üzerinde ortaya çıkışı ise genellikle enfeksiyon, kanser, romatizmaya bağlı olabilir" şeklinde konuştu.
AĞRI, HER ZAMAN VARDIR VE DERİNDE HİSSEDİLİR
Boyun, omuz, sırt, kürek kemikleri etrafı, göğüs ön duvarı, bel, kalça ve dizler gibi geniş bir alanda yumuşak dokulardaki ağrının hissedildiğini belirten Uzm. Dr. Sulu, "Zaman zaman yer değiştiren ağrılar, şiddet olarak değişiklik göstermesine rağmen her zaman vardır. Ağrı, derinde hissedilir ve kaslara hatta kemik çıkıntılarına doğru yayılır. Ağrı vücudun merkezinde olduğu zamanlar daha çok sızı, uçlarda olduğu zamanda subjektif şişlik, uyuşma ve karıncalanma olarak tanımlanır. Ağrıya eşlik eden diğer bir önemli yakınma da istirahatte olan yaygın tutukluk, sertliktir" dedi.
"SABAHLARI DİNLENMİŞ OLARAK UYANMAZLAR"
Yorgunluk ve bitkinliğin hastanın günlük yaşamını etkilediğini ifade eden Uzm. Dr. Sulu, "Hastaların uykuları hafiftir, sabahları dinlenmiş olarak uyanmazlar. Yakınmalar fiziksel ve zihinsel yorgunluk, hareketsizlik, aşırı fiziksel hareketlilik, soğuk ve nemli havayla dinlendirmeyen uyku sonrası artar. Sıcak duş ya da banyo, ılık ve kuru hava, programlanmış aktivite, tatil ve dinlendirici uyku semptomların hafiflemesinde yararlıdır. Genellikle ağrılar simetriktir. Tutukluk daha çok gövdede hakimdir" diye konuştu. Sulu şöyle devam etti:
"Fibromiyaljili hastalarda ağrı, tutukluluk, yumuşak dokularda şişlik hissi, sabahları veya günün çoğunda yorgunluk, uyku bozukluğu, el ve ayak parmaklarında soğukta kızarma veya morarma, uyuşma karıncalanma gibi hisler, can sıkıntısı, baş ağrısı, ağrılı adet görme, huzursuz bağırsak hastalığı, ağız ve göz kuruluğu gibi birçok şikayet ve bulguya rastlanılmaktadır. Vücutta hastalar tarafından bilinmeyen ancak deneyimli bir hekim tarafından kolayca ortaya çıkartılan yaygın hassas noktalar vardır."
Fibromiyalji hastalığının başka bir hastalıkla birlikte olmadığı sürece laboratuvar tetkiklerinin normal olduğunu sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Sulu, "Fibromiyaljili hastalar genelde hassas insanlardır. Tedavide istirahat, sıcak tatbiki, masaj, ilaç tedavileri (Ağrı kesici ve kas gevşeticiler çok etkin değildir), lokal enjeksiyonlar, rahatlatıcı, sakinleştirici ilaçlar, egzersiz programları tedavide önemli bir yer tutmaktadır" ifadelerini kullandı.