Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Periodontoloji Uzmanı Dr. Deniz Mertoğlu, diş eti hastalıkları tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi | Sağlık Haberleri

        Diş eti hastalıkları erken yaşta erken yaşta diş kaybına neden olabiliyor. Bu yüzden diş eti hastalığı olan kişilerin mutlaka düzenli olarak diş hekimi kontrolü altında olmaları gerekiyor. Periodontoloji Uzmanı Dr. Deniz Mertoğlu, diş eti hastalıklarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

        Diş eti hastalıklarının ne gibi belirtileri olur?

        Diş eti hastalıklarının en önemli belirtisi, birey tarafından da kolaylıkla fark edilebilen diş eti kanamasıdır. Diş eti kanaması fırçalama sırasında, yemek yerken ya da kendiliğinden meydana gelebilir. Hastalığa bağlı olarak diş eti dokusunda şişme, kanama ya da çekilme oluşur. Birey kendisinde ağız kokusu ve metalik tat hissi duyumsamaya başlar.

        Diş eti hastalığına sebep olan durumlar neler?

        Diş eti hastalığının en önemli nedeni, düzenli ve doğru bir şekilde diş fırçalamamaya bağlı olarak gelişen bakteriyel diş plağının dişler üzerinde birikmesi. Bunun dışında hatalı fırçalama alışkanlığı, hatalı yapılmış restorasyonlar ve kuron-köprüler, kötü beslenme gibi nedenlerden dolayı da diş eti iltihabı gelişebilmektedir.

        Bilinen nedenleri dışında, bilmediğimiz nedenler de diş eti hastalığında etkili oluyor mu?

        Diş eti hastalığının bildiğimiz sebepleri dışında, hastalığın oluşumunda başka faktörlerin de etkili olduğu yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Bu faktörlerden bazıları sistemik hastalıklar, genetik faktörler, sigara, ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, stres, diş sıkma ve gıcırdatma gibi kötü alışkanlıklar da diş eti hastalığının bilinmeyen nedenlerindendir.

        Diş eti hastalığı nasıl önlenir?

        Tüm bireyler için bebeklik döneminde başlayıp düzenli olarak diş hekimi kontrollerini yaptırmak ve buna yılda en az iki kez devam etmek büyük önem taşıyor. Bu sayede Agresif Periodontitis gibi ciddi diş ve diş eti hastalıkları, erken dönemde teşhis edilebiliyor ve neden olduğu olumsuz durumların önüne geçilip kolaylıkla tedavisi gerçekleştiriliyor. Ancak tüm bu kontrollerin yanı sıra bireyin yaşamı boyunca sağlıklı bir ağız - diş sağlığına sahip olabilmesi için hekimi ile birlikte iş birliği yaparak ağız - diş bakımına özen göstermesi, ağız bakımını öğretildiği şekilde doğru ve sürekli olarak uygulaması büyük önem taşıyor.

        BU BELİRTİLERE DİKKAT!

        Diş eti hastalıkları nasıl teşhis edilir?

        Diş eti hastalıkları genellikle kronik seyreden hastalıklardır. Buna bağlı olarak birey sürecin farkında olmadan hastalık ilerler. Eğer dişetlerinde kanama, şişkinlik, kızarıklık ya da çekilme meydana gelmişse, dişlerde sallanma, aralarında açılma gözleniyorsa, ağızda kötü bir tat ya da koku hissediliyorsa mutlaka bir diş eti hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

        Diş eti hastalıklarında tedavi nasıl oluyor?

        Diş eti hastalıklarını tedavisinde ilk basamak başlangıç periodontal tedavidir. Başlangıç periodontal tedavi; hastalığın esas etkeni olan mikrobiyal dental plağın hasta tarafından fırça/diş-ipi/arayüz fırçası kullanılarak temizlenmesi ve diş üzerindeki birikintilerin diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. Başlangıç periodontal tedavi ile basit diş eti iltihabı tedavi edilirken periodontal cerrahi gereken durumlarda ise operasyona hazırlık sağlar. Diş eti büyümesi ve çekilmesinin tedavisinde, diş - diş eti arasında çene kemiklerinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları (cep) eliminasyonunda, kemik erimesini tedavi etmek amacıyla yardımcı biomateryallerin (kemik tozu, membran vs.) kullanıldığı genellikle lokal anestezi altında uygulanan cerrahi işlemlere ise "periodontal operasyon" denir.

        TEDAVİ EDİLMEMESİ DİŞ KAYBINA NEDEN OLUYOR

        Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi durumunda nelerle karşılaşırız?

        Ülkemizde ve dünyada yeterince önemsenmeyen diş eti hastalıkları, ilerlediği takdirde hayatımızı ve sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Dişleri destekleyen dokuları etkileyen diş eti hastalığı, iltihabi bir hastalıktır. Başlangıç dönemindeyken tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, kısa zaman içerisinde diş köklerinin çevresindeki kemik dokusunun kaybedilmesine neden oluyor. Belli bir miktardan fazla kemik kaybı olduğunda, dişler bulundukları konumdan hareket ederek yer değiştirmeye ve sallanmaya başlıyor. Bunun sonucunda da dişlerin kaybı kaçınılmaz oluyor.

        Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

        Diş eti hastalığının tedavisinde ve tedavi sonrası elde edilen diş eti sağlığının devamlılığının sağlanmasında en önemli görev bireye düşmektedir. Günlük ağız bakımı işlemleri (diş fırçalama ve diş ipi, ara yüz fırçası kullanımı) ile bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Günlük ağız bakım işlemleri diştaşı oluşumunu en az düzeye indirebilir ama tamamen önleyemeyebilir. Günlük ağız bakım işlemleri ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi oluşan plağın ve diştaşının uzaklaştırılması açısından önemlidir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa