Sigara bırakmak isteyenlerin en büyük korkularından biri de kilo almak. Sigarayı bırakan kişide sürekli yeme isteği olmasının sıkıntıdan değil, beynin alıştığı kandaki şeker miktarını yeniden bulmaya çalışmasından kaynaklanıyor.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "Kişi besin tüketmese bile beyin şeker eksikliği ile az besin tüketildiğini düşünerek bunu daha ileri zamanda şekere ve enerji kaynağı olarak kullanabileceği yağa dönüştürüyor" diyor.
Bu nedenle sigarayı bırakan kişilerin düşük kalori içeren tok tutucu besinleri tercih etmeleri öneriliyor.
Sigaranın bazı hormonların salınmasını sağlayan ve vücuda keyif veren yönü de bulunuyor. Vücuda keyif veren besinlerin başında ise mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salgılayan çikolatalı besinler ile kuruyemişler geliyor.
Sigarayı bırakan kişide uzun süren kabızlık problemi yaşanıyor. Yavaşlayan bağırsak hareketleri zaman içinde kişinin kilosunun artmasına neden oluyor.
Bu durum sigara içerken çekilen dumanın tamamının ciğerlerimize gitmemesinden kaynaklanıyor. Çekilen dumanın yüzde 5 -10'u mideye oradan da bağırsak sistemine gidiyor.
Dumanın bu bölgelere gitmesi bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Sigarayı bırakan kişilerde bağırsak hızlandırıcı bu etmenin ortadan kalkması ise kabızlık problemine yol açıyor.
KURU MEYVE TÜKETİN- - Bu süreçte özellikle kuru meyveler öneriliyor. Bu yapılırken tüketim miktarına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Kuru meyve tüketiminin sigarayı bırakmaya bağlı olan bağırsak yavaşlamalarını hızlandırdığı belirtiliyor. Sigaranın bırakılamamasının bir başka nedeninin de el alışkanlığı olduğuna dikkat çekiliyor.
Bu dönemde birçok bireyin kuruyemişe yönelmesi tüketim süresinin uzun ve keyif verici olmasıyla açıklanıyor. Böyle olunca çoğu kez sigarayı bırakan ama bunun karşılığında kilo alan kişilerle karşılaşılıyor. Bu sorunu engellemenin en doğru yolunun günlük enerji harcamasını artırmaya yarayan egzersizler olduğu belirtiliyor.
PROTEİNLİ GIDALARLA BESLENİN- - Uzun süre tokluk sağlamak da sigarayı bırakmaya bağlı kaçakları azaltıyor. Bunun için protein içeren; et, tavuk, balık, hindi eti, peynir çeşitleri ile yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor.
KARBONHİDRATTAN UZAK DURUN- - Bu nedenle kişinin sigarasız bir hayata başlaması için tüm yaşam düzeninde değişiklik yapması gerekiyor. En ufak bir etki bile sigaraya geri dönüş nedeni olabiliyor. İlk yapılması gerekenin beslenme programı ile düzeni olması öneriliyor.
Ekmek, makarna, pirinç, patates, çikolata ve kalorili içecekler gibi bol karbonhidrat içeren besinlerin mümkün olduğunca azaltılması ve aralarından en doğru olanlarının seçilmesi gerekiyor. Ekmek seçiminde tam buğday ve tam çavdar ekmeği tavsiye ediliyor.
YÜRÜYÜŞÜ İHMAL ETMEYİN- - Bu konuda özellikle yürüyüş öneriliyor. Eğer kişi gün içinde fazla sigara kullanmıyor, sigara içme ihtiyacı duymuyor ve sigara tüketimi akşam saatlerinde artıyorsa haftada en az 3 - 4 gün 1 saat egzersiz yapması gerekiyor.
Sigarayı bırakan kişilerde geç saatlere kadar devam eden bilinçsiz besin tüketimi görülüyor. Akşam saatlerinde günü egzersiz sonrasında yenilen hafif bir yemekle kapatabilen kişilerin sigarayı çok daha kolay bıraktıklarına dikkat çekiliyor.