Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Testler Kan testiyle menopoza girip girmediğinizi öğrenin, Menopoz, Menopoza Girmek | Sağlık Haberleri

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigin, gelişen teknolojiyle birlikte koldan alınan kan ile kadınların menopoza girebilme zamanının yakınlığının belirlendiğini söyledi.

        İyigün, yaptığı açıklamada, menopozun ortalama 50 yaşlarında (44-56) tüm kadınların yüzde 99 oranında karşılaştıkları, kendilerini bu doğal süreçlere duygusal, sosyal ve fiziksel olarak hazırlayabildikleri, menopoz ve menopoz sonrası yapılması gereken tıbbi, sosyal ve psikolojik destekler konusunda hekimlerin oldukça hazırlıklı olduğunu belirterek, "Oysa erken menopoz çoğunlukla kişileri hazırlıksız yakalar. Kadınlar hatta genç kadınlar kendi yaşamlarını olgunlaştırıp, eğitimlerini tamamlayıp, birtakım gündelik kaygılarını gidermeye çalışırken karşılarına çıkar. Ansızın ve en hayal edilen çocuk sahibi olma şansını çoğunlukla elinden alabilir. Böylece, günümüzde modern şehir ve metropol hayatında uzayan eğitim süreleri, iş bulma, kariyer planlarını yaparken, özellikle ülkemiz gibi dikey sosyal hareketliliğin olduğu toplumlarda genç kadınlar evlilikten, kariyerini tamamlamadan önce kaçınmak da ve kendi gelişimlerine paralel sosyal ekonomik ve kültürel gelişmişlik gösteren bir eş arayışı ile evlilik ve çocuk sahibi olma yaşlarını geciktirmektedirler. İşte tam da bu mükemmellik arayışı içinde kadınların yüzde 1'inde görülebilen erken menopoz çoğunlukla da bu gurup kadınları etkilemektedir. O nedenle şüphelenilmesi , tanısı ve bu gurup hastalara erken danışmanlık yapılması hayati önemdedir" dedi.

        İyigün, yapılacak en doğru işin bir jinekologa başvurmak ve bu konuda destek almak olduğunu belirterek, "Son yıllarda gelişen teknoloji ile daha 5-10 yıl öncesinde kadınların sadece menopozda ya da menopoza geçiş döneminde olup olmadıklarını tespit edebilirken, günümüzde AMH (anti müllerian hormon) ve ultrason ile yumurta rezervleri oldukça doğruya yakın tespit edillip, risk ya da endişe altındaki kadınlar üreme fonksiyonları ve kapasiteleri açısından bir perspektif sunabiliyoruz. Hatta anne yaşı ve AMH kullanılarak kadınları ortalama menopoza girme yaşını tespit etmeye çalışan pek çok başarılı çalışma yapılmıştır, olası menopozun beklendiği yaşlar tahmin edilmeye başlanmıştır. Kolunuzdan kan alınıp çok kısa sürede sonucu çıkabilen yeni bir test. Bu testle biz kadınların yumurtalık rezervler konusunda oldukça doğruya yakın bir şekilde bilgi edinebiliyor ve onların çocuk sahibi olma kapasitesi ve menopoza girebilme zamanının yakınlığı hakkında bilgilendirme yapabiliyoruz. Henüz yeni bir test olduğu için, zamanla çalışmalar arttıkça bizimde fikirlerimiz ve testin duyarlılığı konusundan küçük de olsa değişiklikler olabilmektedir. Ancak genel olarak günümüzde yumurtalık kapasitesi ve olası menopoz ihtimali hakkında bize güçlü, kolay ve ucuz veriler verebilmektedir" diye konuştu.

        Klasik menopozun, adet görememe, ateş basması, uykusuzluk, sinirlilik ve benzeri bulgularının çoğunlukla hiçbirinin yumurtalık rezervlerinin erkenden tükenmesinde olmayacağını anlatan İyigün, "Olası tek uyarıcı bulgu düzensiz adet görmek hatta adet döngüsünün 22 günden sık olabilmesidir. Bu nedenler çoğunlukla adet herkeste ve masum görünen adet düzensizlikleri için hekime başvuran hastalarda yapılan testlerle tespit ediliyor" dedi.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa