Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi ve Kanser Araştırma Enstitüsü uzmanları, meme, prostat ve yumurtalık kanseri riskini artıran 80'den fazla belirleyici gen bulundu.

Bu alanda bugüne dek yapılan en büyük araştırma diye nitelenen çalışmada 200 bin kişinin DNA'sı incelendi. Bunlardan yarısı kanser hastası, yarısı ise sağlıklıydı.

İki grubun genlerini karşılaştıran bilim adamları, DNA'daki kalıtsal kanser riski noktalarını belirledi. Araştırma ekibine liderlik yapan bilim adamları, bu bulgular sayesinde beş yıla kadar yeni DNA taraması testleri geliştirebileceklerini söylüyor. Çalışmada meme, prostat ve yumurtalık kanserine yakalanan hastalarda sık rastlanan genetik farklılıklar incelendi.

Tek nükleotit polimorfizm (Snps) adı verilen bu farklılıklardan her biri, kanser riskini çok az miktarda artırıyor.

Ancak bu belirleyici genlerden (marker), çok sayıda taşıyan bir grup erkekte prostat kanseri riskinin dört katına, kadınlarda ise meme kanseri riskinin üç katına çıktığı görüldü.

Bugüne kadar prostat kanseri için tarama yapılamıyordu. PSA testi kanda bazı protein belirleyicilere bakarak riski tahmin etmeye çalışsa da güvenli bir yöntem olarak kabul edilmiyor. Bu yüzden hayatı kurtulan her prostat kanseri hastasına karşılık, 12-48 erkeğin gereksiz yere tedavi gördüğü düşünülüyor.

Bu son araştırmada bulunan prostat kanseri belirleyicisi 23 genden 16'sının, hastalığın ölümcül türlerinin habercisi olabileceği, dolayısıyla da en iyi tedavi yöntemi konusunda karar vermekte hastalara ve doktorlara yardımcı olacağı kaydediliyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ