Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Ebru Kılıç, organ nakli konusunda vatandaşların ilgisiz olduğunu söyledi. Kılıç, "Hem ülkemizde, hem de dünyada yapılan böbrek nakilleri ile hastalar daha sağlıklı ve uzun bir yaşama kavuşabilmektedir. Aynı yaş grubunda diyalize giren bir hastaya karşılık, böbrek nakli yapılan hastanın yaşam süresi 2-3 kat artmakta, bununla birlikte yaşam kalitesi de yükselmektedir" dedi.

Türkiye'de kadavradan böbrek bekleme listesinde 22 binden fazla vatandaşın olduğunu dile getiren Kılıç, "Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan böbrek, karaciğer, kalp, göz gibi organların geri dönüşümsüz olarak fonksiyonları kaybetmeleri, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Örneğin, şu anda ülkemizde çoğu 20-40 yaşları arası 60 binden fazla diyaliz hastası olduğu, 2015 yılında ise bu sayının 100 bini aşacağı tahmin edilmektedir. Sağlık Bakanlığı organ nakli ile ilgili Ulusal Koordinasyon Sistemi kurmuştur. Nakil bekleyen bütün organ yetmezliğindeki hastalar bu sisteme kayıt edilir. Organların dağıtımı, hangi hastaya nakledileceği kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yine bu sistem tarafından yapılır. Şu anda ülkemizde sadece kadavradan böbrek bekleme listemizde 22 binden fazla vatandaşımız bulunmaktadır. Sekiz binden fazla karaciğer ve binden fazlada kalp bekleyen insan bulunmaktadır. Ve ne yazık ki her yıl bekleme listelerimiz deki bu hastaların yüzde 11'ni kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de çok donanımlı organ nakli merkezlerinin bulunduğunu kaydeden Kılıç, "Hastanemiz, bölgemiz insanına Böbrek Nakli ve Karaciğer Nakli Merkezi olarak hizmet vermektedir. Şu ana kadar 52 böbrek ve 19 karaciğer nakli yapılmıştır. Bu yıl şu ana kadar 2 bin 405 böbrek, 981 karaciğer sadece 63 kalp nakli yapılmıştır. Gerçekten bu konuda en önemli sıkıntımız yetersiz olan organ bağışıdır. Yapılan organ nakillerinin yüzde 80 canlıdan alınarak yapılabilmektedir. Yüzde 20'si ancak kadavradan (hayatını beyin ölümü ile kaybetmiş kişiler) alınarak yapılabilmektedir. Bilindiği üzere canlıdan sadece karaciğer ve böbrek nakilleri yapılabiliyor. Diğer organ yetmezliklerinde tek çare kadavradan organ naklidir. Organ bağışı; kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra(beyin ölümü gerçekleşmesi) doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesidir. Bizler yaşarken organ bağışında buluna biliriz. Herhangi bir sağlık kuruluşundaki Organ Bağışı Büroları veya Organ Nakli Koordinatörlüklerinde bağışta bulunup Organ Bağışı Kartlarınızı alabilirsiniz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ