Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

Sürekli yorgunsanız, uykunuzu alamıyorsanız ve kendinizi devamlı mutsuz hissediyorsanız “kış depresyonu”na yakalanmış olabilirsiniz.

Gün ışığının azalmaya başladığı, güneşin yüzünü göstermediği, sonbahar ve kış ayları mevsimsel depresyon riski açısından oldukça riskli bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.

Kış depresyonu hakkında bilgi veren Uzman Psikiyatrist Muzaffer Uyar konu ile ilgili şunları söyledi;

“Depresyon mevsimlerle en çok etkileşen psikiyatrik sendromdur. Mevsimler içinde en çok sonbahar-kış geçişinde, kış aylarında, bahar- yaz geçişinde görülür.”

Depresyonun birçok tipinin olduğunu söyleyen Uyar sözlerine şöyle devam etti;

“Depresyonun bir çok tip ve görünümü vardır. Klasik bir depresyon genellikle sinsi başlar. Sabahları kalkma güçlüğü, gün içinde yorgunluk enerjisizlik, işleri yetiştirememe, erteleme gibi belirtiler öncü belirtilerdir. İlerleyen dönemde kendine güvende düşme ve kötümserlik, karamsarlık, hayattan zevk almada azalma, sosyal ilişkilerde geri çekilme gibi belirtiler olur. Daha ağırlaşan depresyonlarda suçluluk duyguları derin üzüntü ve kayıp duyguları tabloya eklenebilir. “

DEPRESYON VE GÜNEŞ IŞIĞI ARASINDA CİDDİ BİR İLİŞKİ VAR

Kış depresyonu ve güneş ışığı arasındaki ilişkiye dikkat çeken Muzaffer Uyar şu konulara dikkat çekiyor:

“Depresyonun güneş ışığı ile ilişkili olduğuna dair ciddi bulgular vardır. Sonbaharda gün ışığının geliş açısının düşmesinin, kış aylarında saat ve gün ritim değişimlerinin depresyonu tetiklediği düşünülebilir”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ