Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CANLI | İşgal! Rusya Ukrayna savaşı başladı mı, son durum nedir? OHAL ilan edildi, kritik açıklamalar... Rusya Ukrayna krizi sebebi nedir? - Son Dakika Haberleri
        • 1

          Rusya Ukrayna krizi tırmanıyor! Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Donetsk ve Lonbask bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını duyurdu. ABD ve AB başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden karar tepki geldi. Gerilimin tırmanmasıyla birlikte Rusya'dan AB'ye doğalgaz resti, ABD'den ise Rusya'ya yaptırım resti geldi. Peki, Ukrayna Rusya savaşı başladı mı? İşte Ukrayna Ruysa krizinde son durum...

        • 2

          UKRAYNA'DA OHAL İLAN EDİLDİ

          Reuters, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiğini aktardı.

        • 3

          RUSYA'DAN GAZ RESTİ

          Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Almanya'nın Kuzey Akım 2 projesini durdurma kararını eleştirerek, Avrupalıların yakın zamanda bin metreküp gaza 2 bin euro para ödemesi gerekebileceğini ifade etti

        • 4

          PUTIN İLE İSTİHBARAT ŞEFİ ARASINDA GERGİN ANLAR

          Salı günü gerçekleşen Rusya Güvenlik Konseyi'nde söz alan Rusya Dış İstihbarat Şefi Sergei Naryshkin, "Donetsk ve Luhansk'ın Rusya'ya dahil edilmesini desteklerim" dedi. İşte bu açıklamadan sonra Putin ile girdiği diyalog dikkatleri çekti.

          Naryshkin'in sözlerinden tam olarak memnun olmayan Putin, Dış İstihbarat Şefi'nin sözünü keserek "Müzakere sürecini başlatmamızı mı öneriyorsunuz? Yoksa cumhuriyetlerin egemenliğini tanımak mı?" diye çıkıştı. Putin'in çıkışı sonrası gerilen Naryshkin kekeleyerek "Ben... Destekleyeceğim..." dedi.

          Aldığı yanıttan yine memnun kalmayan Putin "Doğrudan konuş, destekleyeceksin ya da destekleyeceksin - doğrudan Sergey Yevgenyevich" ifadelerini kullanırken, Naryshkin Putin'e "Teklifi destekliyorum. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Rusya Federasyonu'na katılma önerisini destekliyorum" diye yanıt verdi.

          Tam olarak 'bağımsızlığın tanınması' cümlesini duymadığı için gerilen Putin ise Naryshkin'e "Bundan bahsetmiyoruz, bu tartışılmıyor. Bağımsızlıklarını tanıyıp tanımamaktan bahsediyoruz" diyerek net bir yanıt vermesini istedi. Kekelemeye devam eden Naryshkin'in "Onların bağımsızlıklarını tanıma teklifini destekliyorum" cümlesi sonrası ise Putin Dış İstihbarat Şefi'ne teşekkür ederek kürsüden indirdi.

          Dış İstihbarat Şefi'nin Putin karşısında zorlandığı o anlar ise kısa sürede sosyal medyada geniş yankı buldu.

        • 5

          VENEZUELA'DAN PUTIN'E DESTEK

          Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya ilişkin açıklamalarına destek verdi.

          Devlet televizyonuna değerlendirmede bulunan Maduro, Rusya halkıyla dostluğun sonsuza kadar süreceğini belirterek, "Venezuela, Putin'e ve Rusya'ya tüm desteğini sunuyor. Dünyanın cesur ve haklı davalarını savunmak için biz giderek daha fazla müttefik olacağız." dedi.

        • 6

          SINIRDAKİ ASKERİ BİRLİKTE VE SAHRA HASTANESİ GÖRÜNTÜLENDİ

          ABD merkezli Maxar Technologies'in paylaştığı ve 22 Şubat'ta yayınlanan uydu görüntüleri, sınırdaki askeri faaliyetleri ve Ukrayna sınırından 20 km daha az bir mesafede bulunan bölgedeki yeni asker ve teçhizat konuşlandırmalarını gösteriyor.

          Maxar Technologies'in 22 Şubat'ta çekildiğini söyledikleri görüntüler, 100'den fazla araç ve düzinelerce birlikten oluşan yeni bir konuşlandırmayı gösteriyor. Görüntülerin Belarus'taki Mazyr kenti yakınlarında çekildiği belirtiliyor.

        • 7

          Diğer görüntülerde ise Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeydoğusunu sınırlayan Bryansk Oblastı'ndaki Pochep ve Klintsy'de askeri araçları ve çadırları gösteriyor.

          Görüntülerde dikkat çeken sahra hastanesi de Rusya'nın işgaline hazırlık olarak yorumlanıyor.

        • 8

          ABD'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM

          ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın Doğu Ukrayna kararı sonrası açıklama yaptı. Çok kısa konuşan ve soru almayan Biden, yaptırımları sonucunda Rusya'nın Batı'dan finansman sağlamasının artık mümkün olmayacağını ve Rusya'daki 'oligarklar' olarak da ifade edilen elit ailelere de yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Rusya'nın bedel ödeyeceğini söyleyen Biden, iki Rus finans kurumuna da yaptırım uygulanacağını duyurdu. Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını "işgalin başlangıcı" olarak nitelendirerek Putin'in Ukrayna'nın var olma hakkına doğrudan saldırdığını belirtti.Kremlin ise Putin'in, Biden'ın konuşmasını izlemediğini söyledi.

        • 9

          RUSYA'NIN 3 SENARYOSU

          Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ayrılıkçıların bağımsızlığını tanıdı, Doğu Ukrayna'daki yerleşim birimlerine "barışı koruma" emri verildi. ABD ve Avrupa'dan da karara sert tepkiler gelirken bankalar ve ülkenin belirli milyarderlerine yaptırım kararı alındı, Kuzey Akım 2 projesi ise askıya alındı. Peki bu kriz nerede duracak? İşte Rusya'nın muhtemel 3 senaryosu

          Rusya Devlet Başkanı Putin'in ayrılıkçı bölgeleri tanımasına Batılı ülkelerden sert tepki geldi. Dün ise ABD Başkanı Biden, Avrupa ülkelerinin ardından yaptırımlar uyguladıklarını açıkladı.

          Biden, yaptırımları sonucunda Rusya'nın Batı'dan finansman sağlamasının artık mümkün olmayacağını ve Rusya'daki 'oligarklar' olarak tanımlanan 3 elit aileye yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Ayrılıkçıları tanımalarının ardından Rusya'nın bedel ödeyeceğini söyleyen Biden, iki Rus finans kurumuna da yaptırım uygulanacağını açıkladı. Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını "işgalin başlangıcı" olarak nitelendirirken Kremlin ise Putin'in, Biden'ın konuşmasını izlemediğini söyledi. ABD Başkanı Biden ise yaptırımlarının 'zayıf' kalması nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeyken, muhtemelen ABD-Rusya görüşmeleri ise kesin olarak iptal edildi.

          Taraflardan geri adım gelmez ve gerilim tüm hızıyla devam ederken dünya Rusya'nın atacağı adımları da merakla bekliyor. İşte Reuters'ın Rusya'nın atacağı adımlara dair hazırladığı 3 olası senaryo...

        • 10

          1. AYRILIKÇI BÖLGELERİ GÜVEN ALTINA AL, ARDINDAN DUR

          ABD ve Avrupa'da pek çok kişi ayrılıkçı bölgeleri tanıma ve ilerleme kararının 'işgalin ilk adımı' olduğunu düşünse de birçok analist bunun Rusya'nın duracağı bir yer olabileceğini belirtiyor.

          Yazar Tim Ripley "Bu onu köşeye sıkıştırılmış halden kurtaracak işgal senaryosu. Putin bir şey yaptı ve bu noktada zafer ilan edebilir, en azından kendi kitlesi için" dedi.

          Ripley, sonraki adımların hemen daha fazla bölge almaya çalışmaktansa Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına deniz ablukası gibi başka şekillerde baskı uygulayabileceğini belirtiyor. Ripley'e göre amaç, Ukraynalıların gözünü korkutmak ve Kiev'in Batılı müttefiklerinin 'kağıttan bir kaplan olduğunu göstermek' olacak.

          Bu arada Ripley'e göre Rusya zaten bazı büyük hedeflere ulaştı: NATO müttefiklerini alenen kabul etmeye zorlamak, komşu Belarus'a süresiz büyük bir kuvvet konuşlandırmak gibi... Ripley Belarus hamlesine dikkat çekerek "Belarus, dengeyi değiştirmeyi amaçlayan oldukça büyük bir hamleydi. NATO'nun bölgeyi savunma biçimini değiştiriyor" dedi.

          2. AYRILIKÇI BÖLGESİNİ SINIRLARINI GENİŞLETMEYE ÇALIŞ, DOĞU UKRAYNA ÇATIŞMASINI KISITLA

          Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçılar ülkenin yarısından azını kontrol ediyor, 2015'ten bu yana da sıklıkla ateşkes ihlal ediliyor.

          Reuters'a göre, Rusya bütün olarak Ukrayna'ya kitlesel bir işgal başlatmadan ayrılıkçı toprakları genişletmeye çalışabilir.

          Buna noktada bir hedef doğu Ukrayna'nın ana limanı olan Mariupol olabilir. Zira bu bölge, 2014-2015'te ayrılıkçılarında saldırmaktan vazgeçtikleri bir bölge olmasıyla biliniyor. Bu bölgeyi ele geçirmek, Azak Denizi'nde tam kontrolü güvence altına alması ve Kiev'e ekonomik baskı uygulayacakları bir bölge olması anlamına geliyor.

          Ancak Doğu Ukrayna'da artan topraklar üzerinde bir savaş, sert uluslararası yaptırımlar ve Rusya'nın sınırlı stratejik kazanımlar elde etmesi anlamına gelecek.

        • 11

          3. BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞGAL

          Batılı ülkeler, özellikle ABD ve İngiltere, birkaç haftadır bu olasılığa karşı uyarıda bulunuyorlar.

          Buna göre Rusya, tüm Ukrayna'yı ele geçirmek için çok daha büyük bir operasyon uygulayabilir veya en azından mevcut hükümeti devirmek için Kiev'e hareket edebilir.

          Bazı yorumcular Putin'in televizyondaki meydan okuyan konuşmasını kanıt olarak göstererek, Rus liderin tamamen Ukrayna'yı ele geçirmediği sürece tatmin olmayacağı ifade etti.

          The Guardian muhabiri Shaun Walker "Putin'in aklında şu an 'Ukrayna'nın doğusundan bir ısırık alıp gitmekten' çok daha fazlası var gibi görünüyor. Putin'in son sözleri, eğer Kiev şiddeti durdurmazsa sonradan dökülen kanın sorumluluğunu almayacağıydı. Bu en basit tabiriyle bir savaş ilanı gibiydi" diyerek bu senaryonun daha muhtemel olduğunu söylüyor.

        • 12

          Rusya'nın, Doğu Ukrayna'daki sözde devletler Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı sonrası Putin tekrar kamera karşısına çıktı.

        • 13

          Putin, Kırım, Donetsk ve Luhansk'ın kararına saygı duyulması gerektiğini ve referandumun demokrasinin en üst seviyesi olduğunu söylerken, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı olduklarını; bunun Rusya'nın güvenliği için bir tehdit olduğunu ifade etti. Donbass'taki Rus ordusunun hareketlerinin alandaki duruma bağlı olduğunu belirten Putin, gerilimin sonlanması için şartlarını sıraladı.

        • 14

          "RUS TANKLARI UKRAYNA'YA GİRDİ!"

          Reuters'a konuşan bir kişi, Donetsk bölgesine tankların ve askeri araçların girdiğini söyledi. Reuters'a konuşan kaynak, şehrin bir bölgesinde 5, başka bir bölgede ise 2 tank gördüğünü söyledi.

        • 15

          DONETSK VE LUGANSK'IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIDI

          Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarihi bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Donbas'ın Rusya'nın tarihsel bir parçası olduğunu söyleyen Putin, "Modern Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir." dedi.

        • 16

          Ukrayna ekonomisinin çöktüğünü ve Ukrayna halkının soyulduğunu belirten Putin, "Ukrayna dış güçler tarafından yönetiliyor. Önemli kararları Batı alıyor" dedi. Kiev'in barış istemediğini söyleyen Putin, 'Uyarıyorum, ateşi kesin' dedi. Putin ayrıca Almanya ve Fransa liderlerine açıkladığı Doğu Ukrayna kararını canlı yayında tekrarlayarak, Doğu Ukrayna'daki iki cumhuriyeti de tanıdığını duyurdu.

        • 17

          PUTİN "GİRİN" EMRİ VERDİ

          Financial Times'ta yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyacağını açıklamasının arından Rus ordusuna 'Ukrayna'ya girin' emri verdi

        • 18

          "KABUL EDİLEMEZ"

          Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini tanıma kararına tepki gösterilerek, "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz" denildi. Bakanlık açıklamasında ayrıca; "Ukrayna’nın Doğu bölgelerindeki son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir" ifadeleri kullanıldı

        • 19

          Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın sözde ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararına ilişkin "Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir" dedi. Zelenskiy ayrıca partnerlerinden net ve etkili adımlar beklediklerini vurguladı.

        • 20

          AB'DEN YAPTIRIM AÇIKLAMASI

          Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasının ardından dünyadan art arda tepkiler geldi. Ukrayna lideri Zelensky, ABD Başkanı Biden'la telefonda konuştu. İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna lideri Zelensky'le konuşacağını ve İngiltere'nin desteğini teklif edeceğini söyledi.

          Avrupa Birliği, Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini bağımsız olarak tanımaya dahil olanlara yaptırım uygulayacağını söyledi.

          İngiltere Başbakanı Boris Johnson, derhal uluslararası bir yaptırım paketi yapılacağını ve Rusya'ya karşı ilk ekonomik yaptırım kararlarını bugün açıklayacaklarını söyledi. İngiltere Başbakanı, Rusya'ya uygulayacakları yaptırımın çok sert olacağını ifade etti.

        • 21

          RUSYA'DAN YAPTIRIMLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

          Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Avrupa'nın yaptırım kararlarına ilişkin konuştu. Lavrov, "Batı'nın Donbas'ın tanınmasına tepkisini bekliyorduk. Rusya yaptırımlara alışkın" dedi.

        • 22

          ZELENSKIY'DEN AÇIKLAMA

          Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararının ardından ikinci kez konuştu. Rusya'nın kararıyla Ukrayna karşıtı saldırılara yasal bir zemin hazırladığını söyleyen Zelenskiy, "Büyük bir trajedi yaşanabilir." dedi

        • 23

          KREMLİN: RUSYA HALEN DİPLOMASİYE AÇIK

          Kremlin tarafından yapılan açıklamada "Rusya halen diplomasiye açık" ifadeleri kullanıldı.

          Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından Moskova'nın halen diplomasiye açık olduğunu söyledi.

          Peskov, "Rus güçlerinin Donbas'a girdiğine ilişkin henüz bilgim yok" dedi. Rus güçlerinin Donbas'a

          duruma göre gireceğini belirtti.

          BIDEN-PUTIN GÖRÜŞMESİ

          Donbass'ın tanınması kararının sakinliği sağlayacağını umduğunu dile getiren Peskov, "Rusya halen diplomasiye açık" dedi.

          Putin ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşmesi sorusunu yanıtlayan Peskov, " Tüm kontaklar açık" ifadelerini kullandı.

        • 24

          PUTİN: UKRAYNA'DAKİ DURUM İSTİSNA

          Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin egemenliğini destekliyor, Ukrayna'daki durum istisna" dedi.

          Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyacağını açıklamasının ardından uluslararası kamuoyunda Rusya'nın eski SSCB ülkelerinin egemenliğini desteklemediğine ilişkin ifadeler yer aldı.

          TASS haber ajansının aktardığı habere göre Putin, "Rusya Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin egemenliğini destekliyor, Ukrayna'daki durum istisna" dedi.

          Putin, Ukrayna'nın dış güçler sebebiyle istisna olduğunu söyledi.

          KRİZE İLİŞKİN ANBEAN GELİŞMELER İÇİN TIKLAYINIZ

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa