Putin'in Suriye'de çözüm önerisi 'Adana Mutabakatı' ne anlama geliyor?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Moskova'da yaptığı kritik görüşmenin ardından, Türkiye ve Suriye arasında 1998 yılında imzalanan 'Adana Mutabakatı' gündeme geldi. Putin'in Suriye'de çözüm önerisi olarak ortaya koyduğu 'Adana Mutabakatı' ne anlama geliyor? Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in analizi
ABONE OLCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da çok önemli bir görüşme yaptı. Bu görüşme, son bir yılda gerçekleşen 25 görüşmenin belki en kritiklerinden biriydi. Çünkü ABD'nin çekilme kararı sonrası PKK/YPG'nin tasfiyesi, terörden arındırılan sahalara kimlerin yerleşeceği, Rusya'nın Münbiç ve İdlib'e rejimin konuşlanması niyeti gibi konular masadaydı.
AKDENİZ ISINIYOR
Bu kritik görüşme öncesinde Karadeniz ve Akdeniz'de havanın ısındığını, bu sahada stresin artmaya başladığını da görüldü. Diplomaside dolaylı tutum, "ince diplomasi" adına bazı önemli gelişmeler de yaşandı. Örneğin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında son 5 yılın, Rusya ve Kazakistan petrolüyle dolu en uzun tanker kuyruğu görüldü. 39 milyon varil Rusya ve Kazakistan petrolüyle dolu tankerler, Karadeniz'den ayrılıp Akdeniz'e geçmek için normalin iki katı süre, 13 gün bekledi. Gemilerin bekleme nedeni olarak Türkiye'nin Eylül 2018'de getirdiği yeni geçiş kuralları gösterildi. Düzenleme gereği gemilerin büyük kısmına geçiş sırasında römorkörlerin eşlik etmesi gerekiyor. Ayrıca kötü hava koşulları da geçişlere engel oluyor. Bu durum, Türkiye'nin ve boğazların jeostratejik önemini göstermesi açısından büyük değer taşıyor. Türkiye'nin elinde çok sayıda dış politik aparat var. Rusya'nın sahibi, iştiraki olan şirketlerin denizden işlettikleri petrol trafiği, ABD'nin yaptırımlarının muhatabı olabilecek. Akdeniz'de biriken stres üzerine İngiltere ve ABD donanma gemileri de Akdeniz'e taşındı. Karadeniz'deki durum, Türkiye'nin devreye soktuğu yeni geçiş kuralları, "acaba Türkiye pozisyon mu alıyor?" sorusunu da akıllara getirdi. Kısa süre önce Türkiye boğaz geçişlerinde gemilerin kontrolü için yerli ve milli yazılımı da devreye sokmuştu. Gemiler yaklaşmadan önce yükünü ve pozisyonunu bildiriyor. Türkiye boğaz geçişlerinde sıkılaştırmaya gitti.